URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Mai 2020, 22:40

Premierul Ludovic Orban, la raport. Noutăţi importante legate de facilităţi pentru firme şi relaxarea restricţiilor din 15 mai (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ludovic Orban a prezentat luni seară un raport de activitate la 6 luni de la preluarea mandatului de către Guvernul pe care îl conduce. Între altele, el a susţinut că Executivul a luat măsuri în criza noului coronavirus încă de la izbucnirea epidemiei în China, a explicat unele măsuri de relaxare a restricţiilor din 15 mai şi a spus că Guvernul pregăteşte ajutoare pentru companii, inclusiv facilităţi de până la 41,5% pentru cele care îşi reangajează personalul din şomajul tehnic. De asemenea, premierul a spus că se urmăreşte capacitatea de testare cu aparate PCR în România la 15.000 de teste zilnic.

Potrivit HotNews.ro, care a redat principalele declaraţii ale prim-ministrului, conferinţa de presă a durat circa o oră şi jumătate în care Orban a vorbit şi despre măsurile economice luate de Guvern şi a susţinut că, faţă de previziunile unor analişti privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât se aşteptau autorităţile.  

"România nu a fost pregătită pentru acest pericol. Nu am avut stocuri strategice de echipamente şi medicamente. Spitalele, DSP-urile nu au fost pregătite pentru o astfel de provocare. Am avut o abordare preventivă, am luat măsuri înaintea altor ţări, încă de la izbucnirea epidemiei în China. Am luat măsuri, cum ar fi carantina şi izolarea la domiciliu, care au suscitat critici. Toate aceste măsuri au condus la un rezultat eficient în această bătălie cu epidemia", a spus el.

Între altele, premierul a declarat că "s-a făcut un efort uriaş pentru achiziţia de echipamente, pentru că cererea a explodat", iar în prezent, "lucrurile sunt sub control, ne putem permite şi gesturi de umanitate, cum este susţinerea Republicii Moldova".

Crește capacitatea de testare, vin noi reguli

"Capacitatea de testare - azi sunt în funcţiune 60 de centre de testare, capacitatea e de aproape 11.000 de teste zilnice, sunt în curs de acreditare alte 17 centre. Vrem să creştem capacitatea de testare cu aparate PCR la 15.000 de teste zilnic", a mai arătat premierul.

Acesta a mai dat asigurări că "orice restricţie impusă a fost după decizii luate pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a salva vieţi" şi a subliniat că restricţiile, care au fost impuse pentru că "a fost necesar", vor fi eliminate gradual.

"Pentru fiecare ridicare de restricţii vom aştepta 15 zile să vedem efectele, să vedem în ce măsură afectează răspândirea virusului. Orice fel de ridicare a restricţiilor trebuie însoţită de reguli elaborate de Institutul de Sănătate Publică, indiferent că e vorba de activităţi comerciale sau de saloane de înfrumuseţare. Vom impune reguli şi pentru transportul public, şi pentru activitatea în birouri, în instituţii publice şi companii", a arătat Orban.

Noi măsuri economice

În ce priveşte starea economică, prim-ministrul a mai arătat că "încasările la buget - scăderile sunt mai mici decât previziunile". În context, el a mai arătat că printre principalele măsuri de susţinere a mediului economic se numără programul IMM Invest (numărul companiilor care au aplicat a depăşit 50.000, beneficiarii urmând să fie stabiliţi de bănci), şomajul tehnic (peste 570.000 de angajaţi în plată, în prima lună), dar şi suspendarea ratelor la bănci (peste 200.000 de persoane fizice şi juridice au cerut suspendarea ratelor, aproape 40.000 de persoane beneficiau de acestă măsură în 30 aprilie).

Premierul a anunţat că Executivul se gândeşte la noi măsuri economice. Între altele, el a declarat că Executivul vrea să crească masiv investiţiile publice pe toate tipurile de infrastructură: de transport, energetică, de sănătate, şcolară, de comunicaţii, agricultură  /irigaţii, care "vor face obiectul unor planuri de investiţii".

De asemenea, el a prezentat o soluție pentru firmele care sunt gata să își reprimească la muncă angajații din șomajul tehnic. "Vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru susţinerea angajaţilor: vom trece de la şomaj tehnic la o măsură activă - pentru orice persoană reangajată vom participa la susţinerea plăţii salariului cu un procent între 35-41,5%. Vom sprijini companiile să angajeze oameni care azi nu au loc de muncă. Aceste măsuri vor varia, de exemplu vom mări alocarea apentru persoane de peste 50 de ani", a mai spus Orban.

El a menţionat că estimarea Guvernului cu privire la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam la "300-350.000 de cetăţeni români".

Cum va fi după 15 mai?

Chestionat de jurnalişti, între altele, despre principalele probleme ale sistemului sanitar şi dacă se pregăteşte o reformă, Orban a răspuns că "cu siguranţă după acest prim val al epidemiei vom lua măsuri". "Au fost evidenţiate probleme de la managementul spitalelor, la adormirea DSP-urilor, gravele disfuncţionalităţi ale sistemului informatic, care se defectează periodic. Sunt multe probleme şi cu siguranţă vom face paşi pentru îmbunătăţirea sistemului".

Întrebat care sunt, concret, măsurile de relaxare a economiei în perioada următoare, Ludovic Orban a mai spus că "vom deschide comerţul, cu excepţia mall-urilor". "Oamenii vor să cumpere, va fi un stimulent pentru creşterea producţiei în unele ramuri. Redeschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice. Şi hotelurile vor fi deschise după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele baruri. Restaurantele au printre cele mai mari riscuri epidemiologice, probabil va mai trece un timp pentru redeschidere", a spus el.

Întrebat despre când vom putea călători, Orban a spus că deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite motive, urmând să se decidă exact cum.

"Nu vreau să intru acum în dezbatere constituţională. Vom avea starea de alertă, care permite anumite măsuri. Cred că nimeni nu-şi doreşte ca în România să nu mai existe posibilitatea de a menţine unele restricţii, pentru că aceste măsuri apără sănătatea. Trebuie să menţinem unele restricţii, pentru că nu a trecut pericolul. Nu ne putem permite să crească semnificativ numărul de infecări. Ar fi păcat".

În ce priveşte reluarea zborurilor, premierul a mai spus că reluarea zborurilor „nu poate fi act unilateral al României”, iar la nivel european există o dezbatere amplă: "Când se va decide la nivel european, vom decide şi noi".

„Dacă merg în drumeţie la Sinaia, unde mă duc la terasă?", a întrebat un jurnalist, la care prim-ministrul a răspuns: "Puteţi lua termosul. După 15 mai, nu se vor deschide cafenelele, barurile şi restaurantele nici în spaţii deschise, nici în spaţii închise. Nu excludem să le redeschidem din 1/15 iunie pe cele din spaţii deschise".

Vezi și alte declarații făcute de premier pe www.hotnews.ro dar şi în înregistrarea de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Primele măsuri luate de "guvernul meu", când planeta începea să fie lovită de Covid ...
... au fost să restituie "instant" : (1) 5.000.000.000 Euro multinaționalelor, ca deduceri de TVA pe diferența valorică între importul intern și exportul, tot intern, din evidențele financiar-contabile ale acestora; (2) 400.000.000 USD către "patronii" germenilor Micula, pentru sprijinul din campania prezidențială dat de către niște "băieți deștepți" cu pensii pe măsură; (3) 900.000.000 Lei pentru rectificarea bugetară de la STS, SPP, SIE, SRI, ca mulțumire pentru realegerea prezidențială prin reușita operațiune "softul și tableta" !?!
Postat 05 Mai 2020, 10:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON