URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Mai 2020, 22:40

Premierul Ludovic Orban, la raport. Noutăţi importante legate de facilităţi pentru firme şi relaxarea restricţiilor din 15 mai (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ludovic Orban a prezentat luni seară un raport de activitate la 6 luni de la preluarea mandatului de către Guvernul pe care îl conduce. Între altele, el a susţinut că Executivul a luat măsuri în criza noului coronavirus încă de la izbucnirea epidemiei în China, a explicat unele măsuri de relaxare a restricţiilor din 15 mai şi a spus că Guvernul pregăteşte ajutoare pentru companii, inclusiv facilităţi de până la 41,5% pentru cele care îşi reangajează personalul din şomajul tehnic. De asemenea, premierul a spus că se urmăreşte capacitatea de testare cu aparate PCR în România la 15.000 de teste zilnic.

Potrivit HotNews.ro, care a redat principalele declaraţii ale prim-ministrului, conferinţa de presă a durat circa o oră şi jumătate în care Orban a vorbit şi despre măsurile economice luate de Guvern şi a susţinut că, faţă de previziunile unor analişti privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât se aşteptau autorităţile.  

"România nu a fost pregătită pentru acest pericol. Nu am avut stocuri strategice de echipamente şi medicamente. Spitalele, DSP-urile nu au fost pregătite pentru o astfel de provocare. Am avut o abordare preventivă, am luat măsuri înaintea altor ţări, încă de la izbucnirea epidemiei în China. Am luat măsuri, cum ar fi carantina şi izolarea la domiciliu, care au suscitat critici. Toate aceste măsuri au condus la un rezultat eficient în această bătălie cu epidemia", a spus el.

Între altele, premierul a declarat că "s-a făcut un efort uriaş pentru achiziţia de echipamente, pentru că cererea a explodat", iar în prezent, "lucrurile sunt sub control, ne putem permite şi gesturi de umanitate, cum este susţinerea Republicii Moldova".

Crește capacitatea de testare, vin noi reguli

"Capacitatea de testare - azi sunt în funcţiune 60 de centre de testare, capacitatea e de aproape 11.000 de teste zilnice, sunt în curs de acreditare alte 17 centre. Vrem să creştem capacitatea de testare cu aparate PCR la 15.000 de teste zilnic", a mai arătat premierul.

Acesta a mai dat asigurări că "orice restricţie impusă a fost după decizii luate pentru a păzi sănătatea românilor, pentru a salva vieţi" şi a subliniat că restricţiile, care au fost impuse pentru că "a fost necesar", vor fi eliminate gradual.

"Pentru fiecare ridicare de restricţii vom aştepta 15 zile să vedem efectele, să vedem în ce măsură afectează răspândirea virusului. Orice fel de ridicare a restricţiilor trebuie însoţită de reguli elaborate de Institutul de Sănătate Publică, indiferent că e vorba de activităţi comerciale sau de saloane de înfrumuseţare. Vom impune reguli şi pentru transportul public, şi pentru activitatea în birouri, în instituţii publice şi companii", a arătat Orban.

Noi măsuri economice

În ce priveşte starea economică, prim-ministrul a mai arătat că "încasările la buget - scăderile sunt mai mici decât previziunile". În context, el a mai arătat că printre principalele măsuri de susţinere a mediului economic se numără programul IMM Invest (numărul companiilor care au aplicat a depăşit 50.000, beneficiarii urmând să fie stabiliţi de bănci), şomajul tehnic (peste 570.000 de angajaţi în plată, în prima lună), dar şi suspendarea ratelor la bănci (peste 200.000 de persoane fizice şi juridice au cerut suspendarea ratelor, aproape 40.000 de persoane beneficiau de acestă măsură în 30 aprilie).

Premierul a anunţat că Executivul se gândeşte la noi măsuri economice. Între altele, el a declarat că Executivul vrea să crească masiv investiţiile publice pe toate tipurile de infrastructură: de transport, energetică, de sănătate, şcolară, de comunicaţii, agricultură  /irigaţii, care "vor face obiectul unor planuri de investiţii".

De asemenea, el a prezentat o soluție pentru firmele care sunt gata să își reprimească la muncă angajații din șomajul tehnic. "Vom genera mai multe tipuri de măsuri active pentru susţinerea angajaţilor: vom trece de la şomaj tehnic la o măsură activă - pentru orice persoană reangajată vom participa la susţinerea plăţii salariului cu un procent între 35-41,5%. Vom sprijini companiile să angajeze oameni care azi nu au loc de muncă. Aceste măsuri vor varia, de exemplu vom mări alocarea apentru persoane de peste 50 de ani", a mai spus Orban.

El a menţionat că estimarea Guvernului cu privire la numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam la "300-350.000 de cetăţeni români".

Cum va fi după 15 mai?

Chestionat de jurnalişti, între altele, despre principalele probleme ale sistemului sanitar şi dacă se pregăteşte o reformă, Orban a răspuns că "cu siguranţă după acest prim val al epidemiei vom lua măsuri". "Au fost evidenţiate probleme de la managementul spitalelor, la adormirea DSP-urilor, gravele disfuncţionalităţi ale sistemului informatic, care se defectează periodic. Sunt multe probleme şi cu siguranţă vom face paşi pentru îmbunătăţirea sistemului".

Întrebat care sunt, concret, măsurile de relaxare a economiei în perioada următoare, Ludovic Orban a mai spus că "vom deschide comerţul, cu excepţia mall-urilor". "Oamenii vor să cumpere, va fi un stimulent pentru creşterea producţiei în unele ramuri. Redeschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice. Şi hotelurile vor fi deschise după 15 mai. Restricţii vor fi la restaurante, cafenele baruri. Restaurantele au printre cele mai mari riscuri epidemiologice, probabil va mai trece un timp pentru redeschidere", a spus el.

Întrebat despre când vom putea călători, Orban a spus că deplasarea în afara localităţii va fi permisă pentru anumite motive, urmând să se decidă exact cum.

"Nu vreau să intru acum în dezbatere constituţională. Vom avea starea de alertă, care permite anumite măsuri. Cred că nimeni nu-şi doreşte ca în România să nu mai existe posibilitatea de a menţine unele restricţii, pentru că aceste măsuri apără sănătatea. Trebuie să menţinem unele restricţii, pentru că nu a trecut pericolul. Nu ne putem permite să crească semnificativ numărul de infecări. Ar fi păcat".

În ce priveşte reluarea zborurilor, premierul a mai spus că reluarea zborurilor „nu poate fi act unilateral al României”, iar la nivel european există o dezbatere amplă: "Când se va decide la nivel european, vom decide şi noi".

„Dacă merg în drumeţie la Sinaia, unde mă duc la terasă?", a întrebat un jurnalist, la care prim-ministrul a răspuns: "Puteţi lua termosul. După 15 mai, nu se vor deschide cafenelele, barurile şi restaurantele nici în spaţii deschise, nici în spaţii închise. Nu excludem să le redeschidem din 1/15 iunie pe cele din spaţii deschise".

Vezi și alte declarații făcute de premier pe www.hotnews.ro dar şi în înregistrarea de mai jos!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Primele măsuri luate de "guvernul meu", când planeta începea să fie lovită de Covid ...
... au fost să restituie "instant" : (1) 5.000.000.000 Euro multinaționalelor, ca deduceri de TVA pe diferența valorică între importul intern și exportul, tot intern, din evidențele financiar-contabile ale acestora; (2) 400.000.000 USD către "patronii" germenilor Micula, pentru sprijinul din campania prezidențială dat de către niște "băieți deștepți" cu pensii pe măsură; (3) 900.000.000 Lei pentru rectificarea bugetară de la STS, SPP, SIE, SRI, ca mulțumire pentru realegerea prezidențială prin reușita operațiune "softul și tableta" !?!
Postat 05 Mai 2020, 10:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON