URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Martie 2018, 07:52

Premierul Dăncilă, probleme cu limba: A spus de şase ori "imunoglobină" în loc de "imunoglobulină" (VIDEO)

Premierul Dăncilă, probleme cu limba: A spus de şase ori 'imunoglobină' în loc de 'imunoglobulină' (VIDEO) foto: axanews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Viorica Dăncilă a rostit, miercuri, în şedinţa de guvern, de şase ori cuvântul "imunoglobină" în loc de "imunoglobulină" citind din laptop ceea ce avea de spus despre cea mai nouă şi mai acută criză din sistemul de sănătătate românesc.

Secvenţa este reprodusă în filmarea Digi24.ro de mai jos. Site-ul citat afirmă că nu este pentru prima dată când premierul se confruntă cu dificultăţi în a pronunţa corect unele cuvinte. Scriitorul Radu Paraschivescu a criticat-o pe Dăncilă, la finele lunii trecute, după ce aceasta a declarat, la microfoanele câtorva televiziuni, următoarele: "Am dat ordonanţă de urgenţă cu privire la persoanele cu DEZABILITĂŢI"; Am reuşit să acredităm autorităţile de MENEGEMENT"; "Educaţia şi sănătatea cetăţeanului sunt PREMORDIALE"; "Vreau o relaţie instituţională bună PREŞEDENŢIE, Guvern, Parlament."

Incapacitatea premierului de a rosti corect cuvântul imunoglobulină este cu atât mai mult taxabilă cu cât criza imunoglobulinei ţine, în ultimele zile, prima pagină a actualităţii.  România a decis, oficial, să ceară ţărilor din UE şi NATO ajutor pentru a găsi anticorpi fără de care oamenii care suferă de boli rare de imunitate sunt în pericol.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a declanşat, luni, mecanismul european de protecţie civilă solicitând statelor UE, dar şi NATO să ajute România cu doze de imunoglobulină, a anunţat marţi că are deja o primă reacţie, de la Crucea Roşie din Austria, care a solicitat câteva date suplimentare.

Asta, după ce Ministerul Sănătăţii a importat la sfârşitul anului trecut, printr-un ordin semnat de fostul ministru Florian Bodog, o cantitate foarte mare dintr-un medicament din gama imunoglobulinelor destinat secţiilor de terapie intensivă, numai că respectivul medicament era complet inutil în cazul imunodeficienţelor primare şi al bolilor autoimune.

Imunoglobulina ajută pacienţii cu boli care afectează sinteza anticorpilor sau care iau tratament pentru cancer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON