Pentru întâia oară, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, în colaborare cu administraţiile din Mureş, Banat şi Someş Tisa, a simulat inundaţii pe timp de noapte, pentru a verifica operativitatea intervenţiilor.
Exerciţiul s-a desfăşurat, în noaptea de miercuri spre joi, pe Crişul Negru, în comunele arădene Avram Iancu şi Zerind. "Pentru îndeplinirea scopului exerciţiului s-a luat ca ipoteză depăşirea pragurilor critice de precipitaţii sub formă de ploaie, căzute pe un sol umed, saturat de precipitaţiile căzute anterior, însoţite de intensificări ale vântului, context în care se prognozează atingerea şi depăşirea cotelor de pericol, aferente codului rosu, pe râul Crişul Negru", se arată într-un comunicat transmis de ABA Crişuri.
Timp de 7 ore, 180 de angajaţi Apele Române au supraînălţat aproape 4 km de diguri pentru a proteja localitaţile din vecinătate. "Ceea ce a adus nou acest exerciţiu a fost faptul că s-au testat sistemele de iluminat aflate în dotarea echipelor de intervenţie. S-au utilizat cele mai moderne soluţii de apărare precum hidrobaraj, aerobaraj, baraj din aluminiu şi baraj tip aqua stop", a precizat directorul ABA Crişuri, Dorel Dume.
În total, s-a intervenit cu 6 autoutilitare, 4 buldoexcavatoare, o maşină de umplut saci, un trailer, 4 grupuri electrogene pentru iluminat cu anexe, 25 de reflectoare şi două turnuri pentru iluminat cu înălţimea de 9 m, respectiv 12 m. Exerciţiul s-a finalizat joi dimineaţă, la ora 2.
"Acest exerciţiu a fost unul de mare anvergură care a antrenat forţe masive şi mijloace de intervenţie operativă semnificative, verificând totodată modul de colaborare la inundaţii între echipele de intervenţie din cadrul Apelor Române, cât şi randamentul personalului în situaţii de stres", a mai transmis ABA Crişuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.