URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2019, 13:44

Premieră medicală la Oradea: Un pacient în vârstă de 71 ani a fost operat cu succes pe cord deschis

Premieră medicală la Oradea: Un pacient în vârstă de 71 ani a fost operat cu succes pe cord deschis foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră medicală la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, unde o echipă de chirurgi cardiologi au efectuat cu succes prima intervenţie pe cord deschis în cazul unui pacient cu stenoză aortică valvulară.

"Valvele separă cele patru cavităţi ale inimii. Valva aortică este formată din trei foiţe care împiedică sângele să se întoarcă în ventriculul stâng şi respectiv, în aortă. În cazul persoanelor care suferă de stenoză aortică, valva nu se deschide complet din cauza procesului de îngroşare şi calcifiere, iar sângele circulă cu dificultate", a explicat, pentru BIHOREANUL, dr. Lucia Daina, directorul medical al spitalului.

Pacientul este un bărbat în vârstă de 71 ani, căruia medicii orădeni i-au înlocuit valva aortică naturală, cea afectată, cu o proteză. În termeni medicali, operaţia se numeşte "înlocuire valvulară aortică cu proteză valvulară în circulaţie extracorporeală", iar până acum s-a realizat doar în centrele universitare Cluj Napoca, Timişoara, Bucureşti, Iaşi şi Târgu Mureş.

"De acum, putem să oferim şi noi acest tip de servicii medicale. Pacienţiii nu mai trebuie să aştepte cu lunile şi nici să plece în alte spitale din ţară", a declarat dr. Jerzicska Ernő, unul dintre chirurgii cardiologi care au participat la intervenţie.

Operaţia s-a realizat pe 30 octombrie, de o echipă alcătuită exclusiv din medici şi asistenţi ai Spitalului judeţean din Oradea. „Coooptarea de personal specializat în acest domeniu s-a realizat în timp. Totul a fost elaborat, nu s-a întâmplat peste noapte”, a mai spus dr. Jerzicska.

Concret, în sala de operaţie au intrat dr. Jerzicska Ernő şi dr. Jagamos Endre (chirurgi cardiologi), dr. Lucza Tünde (anestezist), cardiotehnicieni, asistente medicale, care au beneficiat la prima lor procedură şi de sprijinul unor specialişti din cadrul Clinicii de Chirurgie Cardiacă a Universităţii de Medicină Debrecen-Ungaria, care au asistat la operaţie.

"Pacientul este în regulă, evoluţia este normală. Deocamdată este internat pe Secţia de terapie intensivă, ca de obicei după astfel de intervenţii. Suntem pe un trend normal, obişnuit" a mai spus medicul. 

Potrivit acestuia, intervenţiile de acest tip vor continua, existând deja pacienţi în proces de evaluare. "Se fac anumite investigaţii medicale, analize de o echipă multidisciplinară. Între timp, în cursul săptămânii viitoare, vom avea o întâlnire. Vom încerca să corectăm micile deficienţe organizatorice care au existat la prima intervenţie, să stabilim protocoale clare, cum anume să procedăm în astfel de situaţii", a declarat dr. Jerzicska.

Întreaga procedură realizată de medicii Spitalului clinic judeţean Oradea - evaluarea medicală a pacientului, proteza şi intervenţia chirugicală - sunt decontate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON