URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Aprilie 2015, 13:08

Premieră: La Zilele Muzeului, vor putea fi vizitate şi muzeele episcopiilor din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Complexul Muzeul Ţării Crişurilor organizează, în perioada 13-18 mai, ediţia a XIX-a a Zilelor Muzeului, eveniment ce va cuprinde mai multe expoziţii, concerte de muzică clasică şi chiar un spectacol de teatru.

În premieră, însă, pe lângă Palatul Baroc şi celelalte secţii ale MŢC, orădenii vor putea vizita şi muzeele episcopiilor Ortodoxă, Greco-Catolică, Romano-Catolică şi Reformată din Oradea, ai căror reprezentanţi vor prezenta curioşilor valorile de patrimoniu mobil ale cultelor din care fac parte. Evenimentul va avea loc pe 16 mai, în cadrul Nopţii Muzeelor, care anul acesta se desfăşoară sub genericul "Muzeele din Oradea împreună!".

"Această colaborare s-a născut la ideea episcopului romano-catolic László Böcskei, care mi-a spus că ar dori să deschidă muzeul Catedralei pentru public. O astfel de colaborare între muzeul de stat şi cele religioase este o premieră pentru Oradea, pentru România, dar şi pentru Europa", a spus Aurel Chiriac, directorul MŢC, marţi, într-o conferinţă de presă.

Un alt punct de atracţie al ediţiei XIX-a a Zilelor Muzeului va fi expoziţia "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară în România", adusă de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti şi asigurată la peste 1 milion de euro datorită pieselor de valoare pe care le cuprinde. Orădenii vor putea vedea zeci de ţinute şi costume vechi, purtate inclusiv de personalităţi istorice precum Elena Cuza, Mihai Kogălniceanu, Vasile Alecsandri şi Nicolae Titulescu. Aceeaşi expoziţie va avea şi o secţiune dedicată vestimentaţiei purtate în Oradea de-a lungul timpului.

Tot la Noaptea Muzeelor, organizatorii au pregătit un concert de muzică clasică, coordonat de tinerii muzicieni Andrada şi Tudor Ciupeiu. Este vorba despre "Anotimpurile", de Antonio Vivaldi, care va fi dat pe fragmente în două locaţii. Aşadar, "Primăvara" şi "Vara" se vor auzi la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, iar "Toamna" şi "Iarna", la Muzeul Iosif Vulcan. De asemenea, întreg concertul va fi dat noaptea fie la Palatul Baroc fie într-un lăcaş de cult din oraş.

Zilele Muzeului Ţării Crişurilor se vor încheia, ca de obicei, cu o seară de gală, care, în acest an, va consta în prezentarea spectacolului de teatru "Iubire", o versiune scenică de Ioan Ieremia după "Bogdan Dragoş" de Mihai Eminescu. Reprezentanţia este programată pe 18 mai la Sala Arcadia, cu intrare gratuită, pe baza unor invitaţii care vor putea fi ridicate anterior de la agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON