Operaţie în premieră naţională la Spitalul Judeţean din Oradea. Rinichiul transplantat al unui bihorean care a ajuns în moarte cerebrală va salva viaţa unui alt român, după ce familia sa a acceptat să îi doneze o parte din organe.
"Este vorba de un donator de 37 de ani, care a fost transplantat cu rinichi primit de la tatăl său în luna aprilie, bărbatul a suferit un accident vascular cerebelos, a fost tratat la Terapie Intensivă, însă duminică s-a conturat tabloul clinic de moarte cerebrală", a precizat dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.
De la soţia bărbatului, medicii au obţinut acordul pentru prelevarea inimii şi ficatului, iar pentru prelevarea rinichiului şi tatăl pacientului a trebuit să-şi dea acordul, pentru că el a fost cel care a donat iniţial organul.
"E pentru prima dată în România când un rinichi deja transplantat se recoltează din nou. O altă premieră e că prelevarea ficatului s-a făcut în întregime de o echipă de medici orădeni condusă de dr. Sorin Ianceu şi formată din dr. Sabău Tudorel Florian, Pataki Ştefan şi Pop Lăcrimioara. Echipa de la Cluj a fost condusă de dr. Florin Elec", a mai precizat Pantiş.
Până la urmă, echipa de medici a salvat doar ficatul şi rinichiul, astfel că viaţa a doi pacienţi va fi salvată, inima nefiind - se pare - compatibilă cu primitorul.
Rinichiul a fost dus la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj Napoca, unde a fost transplantat altui bolnav, iar ficatul a ajuns la Institutul de Transplant Hepatic Fundeni.
Operaţia din noaptea de luni spre marţi a fost cea de-a 11-a de acest gen din Oradea, oraşul de pe Criş fiind în continuare pe primul loc în ţară la donarea de organe.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.