URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2020, 17:21

Premieră în Bihor: O autospecială nouă, cu care bolnavii înalt contagioși pot fi transportați câte doi (FOTO /VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O autospecială în valoare de aproape 200.000 euro va fi folosită, începând de luni, pentru transportarea bolnavilor înalt contagioşi aflaţi în stare critică, adică inclusiv cei cu coronavirus.

Detaliile despre dotări și funcționalitate au fost prezentate, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, de șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, de coordonatorul tuturor spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, și de șeful ISU, colonelul Sorin Caba.

Risc minim de infectare

Conceptul autovehiculului a fost gândit de medicii din echipa SMURD Bihor, care şi-au dorit o autospecială cu care să poată transporta pacienţi bolnavi fără a se mai expune unui grad mare de infectare, dar şi pentru a oferi o alternativă a izoletelor, care îi speriau de multe ori pe pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19.

Autospeciala este asemănătoare cu o ambulanţă de tip Terapie Intensivă Mobilă, dar este destinată asistării medicale de urgenţă a doi pacienţi contagioși concomitent, fapt ce constituie o premieră.

Dr. Hadrian Borcea a explicat că autospeciala este destinată transportului pacienţilor înalt contagioşi, cum ar fi cei diagnosticaţi cu Ebola ori cu noul coronavirus. Ea permite şi transportul a doi pacienţi cu două tipuri distincte de boli contagioase, de exemplu unul cu gripă şi un altul cu Covid, tocmai pentru că aceștia sunt despărțiți, într-un spațiu delimitat, neavând contact unul cu celălalt. 

Spre deosebire de restul maşinilor din flota ISU, în noul autovehicul, personalul medical are la dispoziţie un compartiment separat, aflat între cabina şoferului şi compartimentul unde se află pacienţii, de un metru pătrat, pentru echiparea şi dezechiparea costumelor de protecţie.

"Personalul medical activează pe un coridor şi în spatele cabinei, fără a intra în contact direct cu pacienţii pe durata transportului, datorită unor separatoare care sunt prinse cu fermoar în jurul tărgilor, acestea putând fi date jos şi dezinfectate rapid", a explicat Borcea.

În plus, medicii vor folosi aparatura, care se află în afara zonei contaminate, sau vor putea să le administreze medicamente bolnavilor prin intermediul unor mâneci din plastic. 

Folosită şi la accidente

Colonelul Sorin Caba a adăugat că după ce pandemia de coronavirus nu va mai fi o problemă majoră, autovehiculul va fi putea fi folosit şi pentru transportarea la spital a unor victime aflate în stare critică în urma unor accidente. "Practic, capacitatea de intervenţie în cazul unor incidente cu victime multiple a crescut", a spus şeful ISU Crişana.

Autospeciala pentru transportul pacienţilor critici înalt contagioşi va fi operată prin sistemul 112 de către un echipaj SMURD format din medic specialist în medicină de urgenţă, asistent medical, precum şi 2 paramedici, din care unul conducător auto.

Aceasta a fost achiziţionată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, prin finanţare obţinută în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă, pentru consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19. Valoarea maşinii este de aproape 200.000 euro şi a fost echipată de firma Deltamed din judeţul Cluj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vorbe goale
Bate campii!
Postat 09 Noiembrie 2020, 17:48 de vorbe_goale
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON