O autospecială în valoare de aproape 200.000 euro va fi folosită, începând de luni, pentru transportarea bolnavilor înalt contagioşi aflaţi în stare critică, adică inclusiv cei cu coronavirus.
Detaliile despre dotări și funcționalitate au fost prezentate, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, de șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, de coordonatorul tuturor spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, și de șeful ISU, colonelul Sorin Caba.
Risc minim de infectare
Conceptul autovehiculului a fost gândit de medicii din echipa SMURD Bihor, care şi-au dorit o autospecială cu care să poată transporta pacienţi bolnavi fără a se mai expune unui grad mare de infectare, dar şi pentru a oferi o alternativă a izoletelor, care îi speriau de multe ori pe pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19.
Autospeciala este asemănătoare cu o ambulanţă de tip Terapie Intensivă Mobilă, dar este destinată asistării medicale de urgenţă a doi pacienţi contagioși concomitent, fapt ce constituie o premieră.
Dr. Hadrian Borcea a explicat că autospeciala este destinată transportului pacienţilor înalt contagioşi, cum ar fi cei diagnosticaţi cu Ebola ori cu noul coronavirus. Ea permite şi transportul a doi pacienţi cu două tipuri distincte de boli contagioase, de exemplu unul cu gripă şi un altul cu Covid, tocmai pentru că aceștia sunt despărțiți, într-un spațiu delimitat, neavând contact unul cu celălalt.
Spre deosebire de restul maşinilor din flota ISU, în noul autovehicul, personalul medical are la dispoziţie un compartiment separat, aflat între cabina şoferului şi compartimentul unde se află pacienţii, de un metru pătrat, pentru echiparea şi dezechiparea costumelor de protecţie.
"Personalul medical activează pe un coridor şi în spatele cabinei, fără a intra în contact direct cu pacienţii pe durata transportului, datorită unor separatoare care sunt prinse cu fermoar în jurul tărgilor, acestea putând fi date jos şi dezinfectate rapid", a explicat Borcea.
În plus, medicii vor folosi aparatura, care se află în afara zonei contaminate, sau vor putea să le administreze medicamente bolnavilor prin intermediul unor mâneci din plastic.
Folosită şi la accidente
Colonelul Sorin Caba a adăugat că după ce pandemia de coronavirus nu va mai fi o problemă majoră, autovehiculul va fi putea fi folosit şi pentru transportarea la spital a unor victime aflate în stare critică în urma unor accidente. "Practic, capacitatea de intervenţie în cazul unor incidente cu victime multiple a crescut", a spus şeful ISU Crişana.
Autospeciala pentru transportul pacienţilor critici înalt contagioşi va fi operată prin sistemul 112 de către un echipaj SMURD format din medic specialist în medicină de urgenţă, asistent medical, precum şi 2 paramedici, din care unul conducător auto.
Aceasta a fost achiziţionată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, prin finanţare obţinută în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă, pentru consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19. Valoarea maşinii este de aproape 200.000 euro şi a fost echipată de firma Deltamed din judeţul Cluj.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.