URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Noiembrie 2020, 17:21

Premieră în Bihor: O autospecială nouă, cu care bolnavii înalt contagioși pot fi transportați câte doi (FOTO /VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O autospecială în valoare de aproape 200.000 euro va fi folosită, începând de luni, pentru transportarea bolnavilor înalt contagioşi aflaţi în stare critică, adică inclusiv cei cu coronavirus.

Detaliile despre dotări și funcționalitate au fost prezentate, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, de șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, de coordonatorul tuturor spitalelor din judeţ, dr. Gheorghe Carp, și de șeful ISU, colonelul Sorin Caba.

Risc minim de infectare

Conceptul autovehiculului a fost gândit de medicii din echipa SMURD Bihor, care şi-au dorit o autospecială cu care să poată transporta pacienţi bolnavi fără a se mai expune unui grad mare de infectare, dar şi pentru a oferi o alternativă a izoletelor, care îi speriau de multe ori pe pacienţii diagnosticaţi cu Covid-19.

Autospeciala este asemănătoare cu o ambulanţă de tip Terapie Intensivă Mobilă, dar este destinată asistării medicale de urgenţă a doi pacienţi contagioși concomitent, fapt ce constituie o premieră.

Dr. Hadrian Borcea a explicat că autospeciala este destinată transportului pacienţilor înalt contagioşi, cum ar fi cei diagnosticaţi cu Ebola ori cu noul coronavirus. Ea permite şi transportul a doi pacienţi cu două tipuri distincte de boli contagioase, de exemplu unul cu gripă şi un altul cu Covid, tocmai pentru că aceștia sunt despărțiți, într-un spațiu delimitat, neavând contact unul cu celălalt. 

Spre deosebire de restul maşinilor din flota ISU, în noul autovehicul, personalul medical are la dispoziţie un compartiment separat, aflat între cabina şoferului şi compartimentul unde se află pacienţii, de un metru pătrat, pentru echiparea şi dezechiparea costumelor de protecţie.

"Personalul medical activează pe un coridor şi în spatele cabinei, fără a intra în contact direct cu pacienţii pe durata transportului, datorită unor separatoare care sunt prinse cu fermoar în jurul tărgilor, acestea putând fi date jos şi dezinfectate rapid", a explicat Borcea.

În plus, medicii vor folosi aparatura, care se află în afara zonei contaminate, sau vor putea să le administreze medicamente bolnavilor prin intermediul unor mâneci din plastic. 

Folosită şi la accidente

Colonelul Sorin Caba a adăugat că după ce pandemia de coronavirus nu va mai fi o problemă majoră, autovehiculul va fi putea fi folosit şi pentru transportarea la spital a unor victime aflate în stare critică în urma unor accidente. "Practic, capacitatea de intervenţie în cazul unor incidente cu victime multiple a crescut", a spus şeful ISU Crişana.

Autospeciala pentru transportul pacienţilor critici înalt contagioşi va fi operată prin sistemul 112 de către un echipaj SMURD format din medic specialist în medicină de urgenţă, asistent medical, precum şi 2 paramedici, din care unul conducător auto.

Aceasta a fost achiziţionată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, prin finanţare obţinută în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă, pentru consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19. Valoarea maşinii este de aproape 200.000 euro şi a fost echipată de firma Deltamed din judeţul Cluj.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
vorbe goale
Bate campii!
Postat 09 Noiembrie 2020, 17:48 de vorbe_goale
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON