URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2019, 18:01

Prefectura Bihor s-a hotărât să dea informaţii despre votul de duminică pentru alegerea Parlamentului European şi Referendumul pentru justiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a lăsat pentru ultima zi lucrătoare înaintea alegerilor europene şi a referendumului pentru justiţie de duminică, 26 mai, comunicarea publică a informaţiilor elementare care trebuie făcute publice în asemenea ocazie. Spre deosebire de anii trecuţi, sub conducerea prefectului Ioan Mihaiu instituţia nu a făcut absolut niciun demers pentru a stimula informarea şi participarea cetăţenilor la vot.

502.612 alegători în Bihor

"A fost emis Ordinul Prefectului Judeţului Bihor privind constituirea Comisiei Tehnice Judeţene Bihor pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European şi referendumul naţional, respectiv pentru urmărirea îndeplinirii sarcinilor ce revin autorităţilor administraţiei publice locale şi serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, prevăzute în legislaţia în vigoare", se arată în comunicatul de vineri, fără a se preciza că acest lucru s-a întâmplat, de fapt, la începutul campaniei.

De asemenea, Prefectura anunţă o altă ştire veche, şi anume că "au fost asigurate sediul şi dotarea tehnico-materială a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană nr. 5 Bihor", care funcţionează în sediul Prefecturii, că BEJ este condus, din poziţia de preşedinte, de judecătorul Florina Crişan şi că datele de contact sunt, telefonic, numerele 0259.470.064 şi 0259.470.065, e-mail bejbihor@bec.ro şi fizic la adresa Parcul Traian nr. 5, camera 3.

Tot cu două zile înaintea votării, Prefectura Bihor informează că în judeţ au fost amenajate 653 secţii de votare, la care sunt arondaţi 502.612 alegători, potrivit listelor electorale permanente.

În municipiul Oradea s-au înscris în listele speciale doi alegători comunitari, cetăţeni cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene cu domiciliul sau reşedinţa în România, care au fost arondaţi la două secţii de votare, respectiv secţia nr.43 Oradea şi secţia nr.144 Oradea.

Pentru duminică au fost distribuite 3.265 ştampile cu menţiunea VOTAT şi 653 ştampile de control, câte una la fiecare secţie, precum şi câte 552.955 buletine de vot pentru alegerea viitorilor eurodeputaţi şi respectiv pentru fiecare din cele două întrebări la referendumul pentru justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis.

Lista cu preşedinţii secţiilor de votare şi publicaţiile cu sediile şi delimitările secţiilor de votare pot fi consultate, de asemenea, pe site-ul Instituţiei Prefectului Judeţul Bihor la rubrica Alegeri Europarlamentare 2019.

Când, cât, unde şi cum se votează

Pe de altă parte, Prefectura lămureşte programul secţiilor de votare, arătând că acestea vor fi deschise între orele 7.00 – 21.00.

Cetăţenii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi după criteriul domiciliar, dar cei care se vor afla în ziua scrutinului şi referendumului în altă localitate îşi vor putea exercita dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând să fie înscris în listele suplimentare de către preşedintele biroului electoral al respectivei secţii, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe a organizat secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale, dar şi în alte localuri.

Au dreptul să voteze toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua de 26 mai 2019 inclusiv, cu excepţia persoanelor puse sub interdicţie şi a celor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON