URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iulie 2020, 17:50

Prefectura Bihor a început pregătiri pentru recensământ. În premieră, acesta va avea şi o componentă online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat vineri că a început pregătirile pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor programat anul viitor, stabilindu-se deja componenţa comisiilor locale în fiecare oraş şi comună. Pentru prima oară, românii se vor putea „auto-recenza” prin completarea online a unor formulare, urmând să fie intervievaţi în teren, după modelul clasic al interviului faţă în faţă, doar cetăţenii care nu vor apela la noile posibilităţi oferite de digitalizare.

Cine şi ce se va "socoti"

La recensământul care va fi desfăşurat anul viitor, la 10 ani după cel anterior din 2011, vor fi culese şi centralizate informaţii privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente în România, structura demografică și socio-economică, gospodării, locuinţe şi condițiile de locuit ale populației. 

Conform OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, vor face obiectul recenzării persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, care au reședința obișnuită în România; persoanele cu cetățenie română şi cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă sub 12 luni; cetăţenii români membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din străinătate, militarii mobilizaţi peste hotare, personalul bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului țării, marinari etc.

De asemenea, la recensământul din 2012 vor fi culese date despre gospodării, locuinţe și familii, despre clădirile cu altă destinație decât cea de locuit dacă există cel puțin o locuință în acestea şi despre spațiile colective de locuit.

Pe etape

Recensământul, informează Prefectura, se va desfăşura pe etape şi, în premieră, va avea şi o componentă digitală. În cursul acestui an și în perioada ianuarie - august a anului viitor se realizează construirea bazei de date, cu informaţii existente despre clădiri și locuințe, iar în perioada iulie - noiembrie 2021 se va desfăşoară recenzarea populaţiei și locuințelor. Identificarea persoanelor se va realiza pe baza codului numeric personal al fiecăreia. 

În perioada august - septembrie 2021 se va face colectarea online a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri, respectiv auto-recenzarea online. Pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole,  fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România va putea să se autorecenzeze accesând pe internet propriul formular individual denumit "P" şi deja completat parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă. 

Apoi, în intervalul octombrie - noiembrie 2021 se va realiza în teren colectarea prin interviuri față în față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane, clădiri și locuințe pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

În perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022 instituţiile implicate în efectuarea recensământului vor asigura aşa-numita completitudine a înregistrărilor individuale, iar în lunile februarie 2022 - martie 2024 va avea loc verificarea, validarea, procesarea şi publicarea datelor colectate.

“Digitalizarea procesului de recensământ este un demers firesc și necesar. Privim acest proces ca pe un parteneriat bazat pe responsabilitate, în care calitatea, acuratețea și corectitudinea datelor furnizate de cetățeni vor contribui la dezvoltarea de politici guvernamentale în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană, pentru cercetare și pentru mediul de afaceri, pentru următorii 10 ani, indiferent de perioadele electorale”, a transmis prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON