URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iulie 2020, 17:50

Prefectura Bihor a început pregătiri pentru recensământ. În premieră, acesta va avea şi o componentă online

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectura Bihor a anunţat vineri că a început pregătirile pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor programat anul viitor, stabilindu-se deja componenţa comisiilor locale în fiecare oraş şi comună. Pentru prima oară, românii se vor putea „auto-recenza” prin completarea online a unor formulare, urmând să fie intervievaţi în teren, după modelul clasic al interviului faţă în faţă, doar cetăţenii care nu vor apela la noile posibilităţi oferite de digitalizare.

Cine şi ce se va "socoti"

La recensământul care va fi desfăşurat anul viitor, la 10 ani după cel anterior din 2011, vor fi culese şi centralizate informaţii privind numărul și distribuția teritorială a populației rezidente în România, structura demografică și socio-economică, gospodării, locuinţe şi condițiile de locuit ale populației. 

Conform OUG nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, vor face obiectul recenzării persoanele cu cetățenie română, străină sau fără cetățenie, care au reședința obișnuită în România; persoanele cu cetățenie română şi cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă sub 12 luni; cetăţenii români membri ai personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din străinătate, militarii mobilizaţi peste hotare, personalul bazelor științifice naționale stabilite în afara teritoriului țării, marinari etc.

De asemenea, la recensământul din 2012 vor fi culese date despre gospodării, locuinţe și familii, despre clădirile cu altă destinație decât cea de locuit dacă există cel puțin o locuință în acestea şi despre spațiile colective de locuit.

Pe etape

Recensământul, informează Prefectura, se va desfăşura pe etape şi, în premieră, va avea şi o componentă digitală. În cursul acestui an și în perioada ianuarie - august a anului viitor se realizează construirea bazei de date, cu informaţii existente despre clădiri și locuințe, iar în perioada iulie - noiembrie 2021 se va desfăşoară recenzarea populaţiei și locuințelor. Identificarea persoanelor se va realiza pe baza codului numeric personal al fiecăreia. 

În perioada august - septembrie 2021 se va face colectarea online a înregistrărilor individuale și a celor referitoare la gospodării, locuințe și clădiri, respectiv auto-recenzarea online. Pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole,  fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România va putea să se autorecenzeze accesând pe internet propriul formular individual denumit "P" şi deja completat parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă. 

Apoi, în intervalul octombrie - noiembrie 2021 se va realiza în teren colectarea prin interviuri față în față, asistată de calculator, a înregistrărilor individuale pentru acele persoane, clădiri și locuințe pentru care nu s-a realizat autorecenzarea online.

În perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022 instituţiile implicate în efectuarea recensământului vor asigura aşa-numita completitudine a înregistrărilor individuale, iar în lunile februarie 2022 - martie 2024 va avea loc verificarea, validarea, procesarea şi publicarea datelor colectate.

“Digitalizarea procesului de recensământ este un demers firesc și necesar. Privim acest proces ca pe un parteneriat bazat pe responsabilitate, în care calitatea, acuratețea și corectitudinea datelor furnizate de cetățeni vor contribui la dezvoltarea de politici guvernamentale în domeniul economic și social, inclusiv pentru dezvoltarea umană, pentru cercetare și pentru mediul de afaceri, pentru următorii 10 ani, indiferent de perioadele electorale”, a transmis prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON