URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2021, 08:55

Precizări ale DSP Bihor despre vaccinarea „la liber” anti-Covid cu AstraZeneca. Angajatorii pot cere echipe mobile la sediu

Precizări ale DSP Bihor despre vaccinarea „la liber” anti-Covid cu AstraZeneca. Angajatorii pot cere echipe mobile la sediu Sursa foto: DIGI FM / Profimedia Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Începând de vineri, persoanele care doresc să se vaccineze anti-Covid cu serul Astra Zeneca o pot face fără programare, în centrele în care există locuri libere. În acest context, DSP Bihor a transmis precizări importante pentru angajatori. Operatorii economici care au mai mult de 100 deangajaţi care doresc să se imunizeze cu acest ser şi au spaţii necesare pot cere ca vaccinarea să aibă loc în incinta unităţii, echipele mobile urmând să se deplaseze la ei.

"După comunicarea de către operatorul economic la DSP Bihor a listei nominale a angajaţilor care doresc să se vaccineze cu vaccinul AstraZeneca (şi a altor informaţii solicitate), instituţia noastră va proceda astfel:

- în cazul operatorilor economici cu peste 100 angajaţi, dacă dispun de spaţiu adecvat unde s-ar putea realiza activitatea de vaccinare (în incinta unităţii), vaccinarea se va putea realiza prin echipe mobile care se vor deplasa la agentul economic respectiv;

- în cazul operatorilor economici care au mai puţin de 100 angajaţi, persoanele care doresc să se vaccineze sunt planificate la un centru de vaccinare fix AstraZeneca (localizate în Oradea, Sântandrei, Beiuş, Marghita)", se arată în comunicatul semnat de şefa DSP, dr. Daniela Rahotă.

După cum se ştie, potrivit deciziei Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, începând de azi, vaccinarea  cu vaccinul AstraZeneca se poate realiza fără programare prealabilă pe platforma de programări.

DSP mai precizează că instituţia a solicitat agenţilor economici din Bihor (din data de 14.04.2021) să transmită la adresa de e-mail: vaccinarebihor@gmail.com până în data de 21.04.2021 informaţii şi date în vederea aplicării acestei instrucţiuni.

"Persoanele vaccinate vor fi înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) şi li se va elibera adeverinţă de vaccinare", mai arată DSP.

Verificați disponibilitatea locurilor!

După cum se ştie, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că românii se vor putea vaccina cu serul AstraZeneca fără programare, mergând pur şi simplu în centrul de vaccinare, cu cartea de identitate. Decizia este luată în contextul în care numeroase doze din acest vaccin zac nefolosite în toată ţara.

Este foarte important ca înainte să faceți acest lucru, să verificaţi mai întâi disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare.

Cei care se prezintă la aceste centre trebuie să se asigure că nu au simptome asociate Covid-19.

Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului, au precizat autorităţile.

Potrivit platformei de vaccinare, vineri dimineață, la ora 9 în Bihor, existau în total 1647 de locuri disponibile pentru vaccinare, dintre care 765 pentru AstraZeneca.

Pe de altă parte, tot de vineri există o veste bună şi pentru persoanele care aşteaptă să se vaccineze cu Pfizer şi Moderna: platforma de programare a fost optimizată, iar acum se poate vedea poziţia pe lista de aşteptare, dar şi capacitatea de vaccinare a centrului respectiv.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON