URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2020, 14:06

Post... în carantină: Bisericile din centrul Oradiei s-au golit, doar câţiva credincioşi s-au rugat în aer liber (FOTO / VIDEO)

Măsurile impuse de autorităţi privind evitarea aglomerărilor s-au resimţit duminică şi în bisericile din centrul Oradiei. Aşa cum se ştie, prin ordonanţă militară, preoţilor din toată ţara li s-a permis să ţină slujbe în lăcaşurile de cult, dar fără enoriaşi.

Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau, aflată vizavi de Primărie, şi Catedrala Greco-Catolică Sf. Nicolae au avut uşile închise. Ambele aveau pe poartă un afiş, prin care îi anunţau pe credincioşi că nu pot intra în lăcaşul de cult, pentru slujbă, dar că o pot urmări pe internet.

„Începând cu data de 18.03.2020, toate celebrările Liturgice se vor desfăşura cu uşile închise. Vă invităm cu toată dragostea să ne unim în rugăciune, dumneavoastră de acasă iar noi în transmisiune live pe pagina de Youtube a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, Catedrala Sf. Nicolae”, se arată în anunţul lipit pe uşa catedralei de pe strada Iuliu Maniu.

Un mesaj similar este afişat şi la Biserica Romano-Catolică Sf. Ladislau, care îi îndeamnă pe enoriaşi să asculte slujbele la Radio Maria ori să le urmărească pe YouTube. "Este datoria noastră de creştini să respectăm măsurile de prevenire impuse de autorităţi – şi în biserică – să ne rugăm, ca Dumnezeu să ne ajute şi să ne îndrume în aceste vremuri grele, să fim atenţi şi să avem grijă unii de alţii", scrie pe uşa acestei biserici.

La Catedrala Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, cunoscută şi ca Biserica cu Lună, situaţia a fost un pic diferită. Lăcaşul de cult a fost gol, însă preoţii au improvizat un cort în curte, unde au slujit. De asemenea, având microfoane şi difuzoare, rugăciunea lor s-a auzit în toată Piaţa Unirii.

În jurul lor au stat circa 20 de orădeni, răsfiraţi, majoritatea dintre ei trecuţi de prima tinereţe. În timpul rugăciunii, preoţii le-au spus credincioşilor că, dacă le este frig, să intre, pe rând, în biserică, pentru câteva minute, pentru a se încălzi. Unii au şi urmat sfatul, ţinând cont că afară erau doar 4 grade.

Mai mulți credincioși s-au strâns la Biserica ortodoxă Sfântul Apostol Andrei, ascultând slujba afară. Mai mulți orădeni au comentat negativ adunarea pe Facebook, întrebându-se ”de ce nu stă lumea în case?”.

De asemenea, cititorii BIHOREANULUI au semnalat că preotul Felix Bicăzan, de la Biserica Ortodoxă Ioşia - Cazaban, i-a îndemnat pe credincioşi, duminică, prin Facebook, să vină la slujba care se va ţine afară, dar să nu fie mai mulţi de o sută şi să stea la distanţă de un metru unul de altul. "De ce nu a făcut ca alţii, să le spună să stea acasă şi să urmărească slujba la televizor?", se întreabă o orădeancă. 

Preot Felix Bicăzan

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Serios?
Mă întreb dacă știi ce înseamnă post? Pentru că așa cum l-ai aruncat în titlul ăla nu prea se pare.
Postat 28 Martie 2020, 19:25 de cgi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON