URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2015, 16:29

Populaţia României continuă să scadă. Care este diferenţa dintre numărul persoanelor care pleacă din ţară şi al celor care vin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 184.000 de cetăţeni au plecat din ţară, în 2014, majoritatea fiind femei, iar numărul celor care au părăsit ţara l-a depăşit pe cel al persoanelor care au venit în România, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Preşedintele INS a precizat că scăderea cea mai mare a populaţiei României s-a produs imediat după momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2008, când s-a înregistrat cel mai mare flux de emigranţi la nivelul României, iar consecinţele se văd deja în piaţa forţei de muncă.

"Un subiect important în demografie este cel al migraţiei internaţionale. Pentru anii 2013-2014 au emigrat mai multe femei decât bărbaţi. La nivelul celor doi ani, ponderea feminină este în jur de 55 la sută. Este o schimbare de comportament la nivelul populaţiei, pentru că la începutul anilor 2000 era invers. La nivelul celor care vin, tendinţa este inversă, adică vin mai mulţi bărbaţi. O caracteristică interesantă este că avem mai mulţi emigranţi în grupa de vârsrtă 20 - 50 de ani", a spus Tudorel Andrei.

El a mai precizat că cifrele provizorii pe care INS le are pentru anul 2014 indică o diferenţă de 42.177 de persoane între plecările şi sosirile din ţară.

Astfel, în total 184.603 de persoane au emigrat anul trecut, iar alte 142.426 sunt înregistrate ca imigranţi, iar populaţia rezidentă a României număra, la 1 ianuarie 2015, 19.861.408 de persoane.

Preşedintele INS a precizat că dezechilibrele demografice sunt mult mai greu de corectat chiar şi decât cele economice.

"Din păcate, dezechilibrele din demografie nu pot fi contracarate într-o perioadă scurtă de timp şi aceste dezechilibre nu apar din cauza unor schimbări economice sau politice într-o perioadă scurtă de timp. Sunt dezechilibre care se formează şi se accentuează pe o perioadă lungă de timp. Schimbarea demografică majoră la nivelul populaţiei Româniaiei a fost marcată la nivelul anilor 1990", a explicat Tudorel Andrei.

Acesta a precizat că sunt mai mulţi factori importanţi care au dus la actualele schimbări demografice, primul fiind cel al tranziţiei demografice, care e diferită total de tranziţia economică.

"Toate ţările au trecut prin această tranziţie demografică şi au încheiat-o la începutul secolului XX, când România avea o populaţie tânără. Fenomenul de tranziţie demografică a fost încetinit în perioada economiei planificate, din cauza unor măsuri artificiale de creştere a natalităţii şi, implicit, de creştere a populaţiei. Toate aceste intervenţii artificiale pot fi văzute în instoria României de după 1990", a spus preşedintele INS.

Tudorel Andrei a precizat că începutul tranziţiei a marcat un alt comportament şi la nivelul fiecărui individ, la nivelul fiecărei familii. Astfel, dacă la începutul secolului XX, numărul de copii născuţi de o femeie în perioada fertilă era de 5,9, în 1989 s-a ajuns la 2,2 copii, iar astăzi - 1,4 copii la o femeie aflată în perioada fertilă.

"Rata de înlocuire, necesară pentru a menţine aceeaşi populaţie în perioada viitoare, ar fi de 2,1 copii", a explicat sursa citată.

El a adăugat că, în raport cu 1 ianuarie 2014, populaţia rezidentă a ţării s-a diminuat cu cu aproape 90.000 de persoane, principala cauză fiind factorul natural, respectiv faptul că numărul naşterilor a fost mai mic decât cel al deceselor.

"Din 1990, la nivelul României, numărul de decese a fost între 240.000 şi 250.000 de persoane, iar numărul de naşteri a scăzut de la 230.000 - 240.000 până la sub 180.000 de persoane la nivelul anului 2014. În mod natural, am avut această scădere a populaţiei rezidente, iar rata fertilităţii a scăzut sub nouă la sută, ceea ce arată o reducere naturală a populaţiei, la care se mai adaugă şi migraţia internaţională", a mai spus preşedintele INS.

(sursa: www.gandul.info)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON