Pentru angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi ai SMURD Bihor a fost un weekend de foc. În două zile, militarii şi medicii au fost chemaţi la 82 de intervenţii, unele foarte grave.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, între orele 3.25 şi 5.25, pompierii din Sălard, alături de pompierii voluntari din Sâniob, au lucrat pentru a stinge un incendiu în Sâniob. „În momentul sosirii pompierilor militari, flăcările se manifestau violent la acoperişurile a trei acareturi, o construcţie ce adăpostea centrala termică şi două adăposturi de animale, şi la acoperişul locuinţei, ameninţând să cuprindă întreaga casă”, a declarat, luni, căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
Incendiul, provocat cel mai probabil de un conductor electric defect, a prins-o în casă pe o fată de 16 ani. Tânăra a suferit arsuri de gradul I şi II la mâna stângă şi picioare, aşa că a fost preluată de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi transportată la Spitalul Judeţean.
Câteva ore mai târziu, pompierii din Marghita au fost chemaţi să salveze un bărbat căzut într-un puţ adânc de 25 metri. „Acţionând cu accesoriile din dotare, pompierii militari au reuşit, în aproximativ 15 minute, să-l scoată la suprafaţă pe bărbatul în vârstă de 26 ani, care căzuse în interiorul fântânii în timp ce încerca să o cureţe”, a precizat Roşca. Tânărul a fost transportat şi el la spital, având dureri de bazin şi de picioare.
Tot sâmbătă, pompierii militari din Ştei au fost chemaţi în satul Câmp, unde a luat foc un autoturism. Maşina a ars aproape în întregime, din cauza unui scurtcircuit.
Ziua de duminică a debutat şi ea cu un incendiu. La ora 2 dimineaţa, militarii din Marghita au fost chemaţi să stingă focul izbucnit la un adăpost de animale din Vărzari. „Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, reuşind în aproximativ 20 minute să stingă incendiul ce se manifesta violent la podul şi acoperişul adăpostului de animale şi să împiedice propagarea acestuia la locuinţa aflată în apropiere. După stingerea incendiului, echipajele de pompieri militari au procedat la căutarea eventualelor focare ascunse şi la înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, operaţiunea fiind finalizată în jurul orei 04.50”, a declarat Camelia Roşca. Focul a mistuit 500 kilograme plante furajere şi cel mai probabil a pornit prin autoaprinderea furajelor.
Tot duminică, între orele 12 şi 13.40, echipajele Staţiei de Pompieri Aleşd, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Ţeţchea, au acţionat pentru stingerea unui incendiu produs la un şopron din Ţeţchea. Flăcările au distrus acoperişul construcţiei pe o suprafaţă de aproximativ 100 metri pătraţi, circa 600 baloţi fân şi 500 kilograme cereale. Militarii au reuşit însă să evite extinderea incendiului la locuinţă şi au salvat un animal.
Tot în weekend, militarii au stins nouă incendii de vegetaţie uscată produse la terenuri virane, terenuri agricole şi păşuni situate din Buduslău, Almaşu Mare, Sânlazăr, Bălaia, Biharia, Călătani, Gepiş, Tinăud şi Oradea, şase dintre acestea fiind cel mai probabil generate de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor şi trei de fumatul în locuri nepermise.
Din cele 82 de intervenţii din acest sfârşit de săptămână, 66 au fost cazuri medicale, echipajele de prim-ajutor calificat fiind chemate de bihoreni care au suferit fracturi, asfixieri uşoare ori stări de rău cauzate de hipertensiune.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.