URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 August 2015, 18:16

Pompierii avertizează: incendiile pe mirişti şi păşuni, un pericol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru hectare de mirişte au ars, joi seară, în satul bihorean Nădar, cel mai probabil din vină umană. Echipajele Gărzii de Pompieri Sălard au intervenit la terenul în flăcări, iar cercetările lor arată drept cauză probabilă a evenimentului utilizarea focului în spaţii deschise, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor. Altfel spus, o persoană ar fi făcut foc în aer liber, fără să ţină cont că acesta se poate răspândi rapid.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca, anul acesta pompierii bihoreni au lichidat 188 de incendii e vegetaţie uscată izbucnite la terenuri virane, păşuni şi terenuri agricole din întreg judeţul, a căror cauză probabilă a constituit-o utilizarea focului în spaţii deschise. "În unele cazuri, flăcările s-au propagat la culturi agricole şi gospodării, periclitând viaţa oamenilor şi provocând pagube materiale", a precizat Roşca.

Astfel, ISU Crişana atrage atenţia cetăţenilor asupra faptului că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, mari daune materiale şi cu repercursiuni negative asupra mediului înconjurător, afectând totodată, în multe situaţii, traficul rutier prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile de circulaţie.

"De asemenea, reamintim faptul că, în conformitate cu cerinţele şi standardele obligatorii pentru fermieri, respectiv GAEC 6 (Menţinerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicţia de a incendia miriştile arabile), este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente", a mai spus Roşca.

Persoanele care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate riscă amenzi.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele:

Atenţie la instalaţii şi la aparatele defecte! În medie, pompierii sting pe săptămână două incendii cu cauze electrice

În nouă ore, în Bihor a ars vegetaţia de pe 56 de hectare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON