URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 Martie 2020, 15:43

Poluarea, mai rea ca SIDA, malaria, alcoolul şi fumatul. Ucide în fiecare an 8,8 milioane de oameni

Poluarea, mai rea ca SIDA, malaria, alcoolul şi fumatul. Ucide în fiecare an 8,8 milioane de oameni (Sursa foto: Rohealthreview.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poluarea atmosferică reduce speranţa de viaţă cu aproape trei ani şi provoacă 8,8 milioane de decese premature pe an, arată un studiu recent apărut în Revista Societăţii Europene de Cardiologie.

"Poluarea aerului este un risc mai mare pentru sănătatea publică decât fumatul”, a subliniat Jos Lelieveld de la Institutul Max Planck, conducătorul studiului, relatează G4media.ro.

Studiul arată şi că poluarea aerului ucide de 19 ori mai multe persoane decât malaria, de 9 ori mai multe decât SIDA şi aproape de trei ori mai mult decât alcoolul.

Maladiile coronariene şi accidentele vasculare cerebrale reprezintă aproape jumătate din numărul deceselor, iar maladiile pulmonare şi alte afecțiuni care nu se transmit, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea arterială, sunt majoritatea cauzelor pentru cea de-a doua jumătate.

Doar 6% din mortalitatea cauzată de aerul poluat se datorează cancerului de plămâni.

"Poluarea aerului şi fumatul sunt evitabile, dar pe parcursul ultimelor decenii s-a acordat mult mai puţină atenţie poluării aerului în comparaţie cu atenţia acordată fumatului, în special în cazul cardiologilor", mai spune conducătorul studiului, potrivit site-ului de știri.

În Europa, cele mai poluate state sunt cele din fostul bloc sovietic, în special România, Bulgaria și Ungaria, arată G4media.ro. 

Continentul asiatic este, însă, cel mai afectat: durata medie de viaţă a scăzut cu 4,1 ani în China, cu 3,9 ani în India şi cu 3,8 ani în Pakistan. În India, în statul Uttar Pradesh (200 de milioane de locuitori), poluarea prin particule fine reduce speranţa de viaţă cu 8,5 ani, în timp ce în provincia chineză Hebei, deficitul este de aproape şase ani. Cel mai puţin afectate de poluare sunt cele două continente americane, Europa Occidentală şi de Nord şi micile state insulare.

Speranţa de viaţă a africanilor s-a redus în medie cu 3,1 ani, iar în unele ţări între 4,5 şi 7,3 ani – este cazul statelor Ciad, Sierra Leone, Republica Centrafricană, Nigeria şi Coasta de Fildeş.

Poluarea aerului atacă vasele de sânge, conducând la o creştere a tensiunii arteriale, a diabetului, a AVC-urilor, la crize cardiace şi la insuficienţă cardiacă. «Conştientizarea faptului că poluarea aerului reprezintă un risc major pentru sănătate poate contribui la voinţa de a elimina progresiv combustibilii fosili – permiţând în acelaşi timp reducerea încălzirii climatice», estimează Jos Lelieveld, un alt cercetător din echipă. 

Pentru a evalua impactul poluării aerului asupra speranţei de viaţă, cercetătorii au aplicat datele din anul 2015 privind expunerea la microparticule (PM2,5) şi la ozon la modele care simulează procesele chimice din atmosferă şi interacţiunea lor cu poluanţii naturali şi artificiali, integrând datele epidemiologice furnizate de Global Burden of Disease.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON