Persoanele care trăiesc în oraşe poluate pot avea un risc mai mare de infectare cu Covid-19, avertizează Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).
Experţii încă examinează corelaţia, dar spun că o lungă "tradiţie" a poluării ar fi putut intensifica boala noului coronavirus în anumite zone. Un studiu din 2003 pe victimele SARS, afecţiune provocată tot de un coronavirus, a constatat că 84% dintre acestea au fost expuse anterior la niveluri moderate de poluare a aerului.
În Europa, una dintre cele mai afectate zone este Câmpia Padului din nordul Italiei, unde a fost detectat în februarie un focar Covid-19. De asemenea, Milano, un alt oraş grav-afectat, este şi unul poluat, în ianuarie fiind învăluit zile la rând în smog. Specialiştii EPHA spun că toate guvernele trebuie să ia în serios poluarea.
"Ştiinţa ne arată că epidemii precum Covid-19 se vor petrece cu o frecvenţă mai mare. Curăţarea aerului este o investiţie într-un viitor mai sănătos", a spus Sascha Marschang, secretar general EPHA.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.