O poluare masivă pe pârâul Peţa, pe tronsonul din Calea Aradului, a fost depistată miercuri dimineaţă de comisarii Gărzii de Mediu Bihor. Sesizaţi în urma unei postări făcute în seara precedentă pe Facebook de un orădean care semnala poluarea, comisarii au mers în zonă şi au constatat că în pârâu sunt deversate reziduuri petroliere.
Potrivit comisarului şef al GNM Bihor, Sever Şerbănescu, echipa de control a identificat şi sursa poluării, fiind vorba de un şantier deschis în zonă. Pe strada Octavian Goga, pe amplasamentul fostei fabrici de mezeluri Cominca, firma Prima Kapital Project construieşte un complex rezidenţial, de blocuri cu 8 etaje, iar în timpul lucrărilor de excavare, muncitorii au dat peste un depozit de deşeuri petroliere. În loc să ecologizeze locul, constructorii au improvizat un sistem de pompare şi au deversat reziduurile în pârâu, prin sistemul de canalizare pluvială.
"Am sistat lucrările şi am cerut firmei să prezinte mai multe documente, pentru a face o verificare completă", a precizat Şerbănescu. În mod cert, compania va fi amendată pentru poluarea provocată, iar amenzile pentru astfel de speţe pornesc de la 50.000 lei.
În acest control, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au fost însoţiţi de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, ai Companiei de Apă Oradea şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.
Pentru a opri poluarea, echipa ABA a montat trei baraje absorbante, unul în imediata apropiere a evacuării pluviale, al doilea în aval de podul rutier Calea Aradului şi încă unul la o distanță de 3,5 km de evacuare. "Pentru a elimina irizațiile de pe luciul apei, formația de intervenție a acționat cu un material absorbant biodegradabil, fiind un produs special, sub formă de pulbere de culoare maro, care absoarbe hidrocarburile din apă și le descompune", se arată într-o informare a ABA Crişuri. Până acum, de-a lungul pârâului Peţa nu s-au găsit peşti morţi.
Terenul pe care Prima Kapital Project construieşte acum un complex rezidenţial a aparţinut fostei unităţi industriale Cominca, având o suprafaţă de peste 51.000 mp.
Aici, dezvoltatorul imobiliar vrea să ridice 14 blocuri, fiecare cu 8 etaje, cu un total de 1.200 de apartamente. Planul urbanistic zonal de reconversie a fost aprobat de Consiliul Local Oradea în vara anului 2019, în ciuda opoziţiei proprietarilor de case din zonă.
BIHOREANUL a solicitat un punct de vedere reprezentanților companiei Prima Kapital Project, însă până la publicarea acestei știri acesta nu a fost transmis.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.