În urmă cu patru ani, Adrian Simon, preşedintele filialei locale a asociaţiei Pro Democraţia, şi-a dat seama că orădenii de rând n-au nicio formă organizată de comunicare cu cei pe care îi aleg să-i conducă în plan local. Aşa a înfiinţat grupul Coaliţia Rogerius, menit să-i "audieze" pe reprezentanţii administraţiei publice în probleme ale oraşului.
Întâlnirile cetăţeneşti au arătat că orădenii au o părere doar când sunt deranjaţi de ceva, iar în rest au tendinţa să nu se implice. Politologul vrea, însă, să-i convingă să fie mai activi şi să le ceară constant socoteală politicienilor pe care îi aleg.
Costuri şi servicii
- Ce este Coaliţia Rogerius şi cum a apărut acest grup?
- În noiembrie 2010, Pro Democraţia Oradea a organizat o întâlnire cu parlamentarii de Rogerius la jumătate de mandat. A venit însă un singur cetăţean: Ioan Horvat, preşedinte de asociaţie. Atunci mi-am dat seama că trebuie să colaborez intens cu asociaţiile de proprietari. Când a apărut ideea modernizării Pieţei Rogerius, am vrut ca această temă să fie dezbătută real şi cu asociaţiile de proprietari din zonă şi am format Coaliţia Rogerius, o grupare civică a preşedinţilor de asociaţii, dar deschisă oricui, care a organizat prima audiere publică, cu comercianţi, locuitori şi reprezentanţi ai municipalităţii. Am specificat că nu vrem să fim oponenţi, ci să se ia în considerare impactul asupra comercianţilor.
- Care sunt principalele teme abordate de grup? Ce revendicaţi?
- Problema principală pe care o expune Coaliţia este raportul cost-serviciu pe care îl oferă structurile municipalităţii. Vrem costuri mai mici şi servicii mai bune. Nu vrem ca municipalitatea să ne spună ce va fi, ci să dialogăm. Mai avem şi doleanţe de bătaie lungă. De pildă, tabelă electronică, cu vot nominal, în Consiliul Local Oradea.
- Care au fost acţiunile concrete până acum şi cu ce rezultate?
- La audierea proiectului Pieţei Rogerius am reuşit doar ca cei de la Administraţia Domeniului Public să fie mai atenţi la doleanţele comercianţilor. Am avut o audiere publică şi pe tema CET-ului, dar din păcate nu s-a luat în considerare propunerea noastră de a nu se trece la centrala pe gaz. O a treia acţiune a grupului s-a derulat în campania electorală din 2012, când am împărţit afişe împotriva flyerelor electorale, ca o reacţie faţă de clasa politică.
- Cum au reacţionat aleşii locali, politicienii în general, la aceste iniţiative?
- Colaborarea alesului local orădean este doar de faţadă. Nu au ajuns la acea maturitate în care să-şi poată permanentiza aceste întâlniri cu cetăţenii. Iar cetăţenii vor fi cu adevărat cetăţeni când îşi vor da seama că îi pot responsabiliza din timpul mandatului, nu doar luând decizia să nu le mai dea votul.
Prioritate: tinerii
- În urmă cu doi ani, aţi propus înfiinţarea unui Consiliu Democratic Cetăţenesc, un for al orădenilor de rând. De ce nu s-a mai concretizat această iniţiativă?
- Proiectul nu este abandonat, dar nu avem reprezentativitate. Acum avem cam 15 preşedinţi de asociaţii membri, dar în acest consiliu vrem să se implice şi tinerii. Încă nu am reuşit să-i convingem, în 2015 va fi prioritatea zero.
- Cât simţ civic au orădenii?
- Orădenii au un tip reactiv de simţ civic, reacţionează pe unele subiecte. De exemplu, acum doi ani, pe problematica câinilor a fost o reacţie foarte amplă, dar acel grup format nu a fost perseverent şi nu a reuşit să rămână pe agenda locală.
- Cum e afectat oraşul de lipsa de acţiune şi de interes civic a localnicilor săi
- E afectată calitatea democraţiei locale, iar oamenii din păcate nu conştientizează că fără simţ civic însăşi calitatea vieţii lor de zi cu zi are de suferit.
- Ce activităţi mai are în agendă Pro Democraţia Oradea?
- Avem programată o întâlnire, sper în decembrie, cu tineri politicieni şi studenţi, ca să vedem ce tip de relaţionare au tinerii din politica locală cu comunitatea. Eu sper că acest val nou format de tineri cu atitudine să-şi canalizeze ideile spre activităţile noastre. Ne mai dorim să facem monitorizarea aleşilor, ca să ştim cum îşi construieşte un consilier local ori un parlamentar imaginea în pesrspectiva alegerilor.
- Cum apreciaţi cele mai recente alegeri, cele prezidenţiale, atât ca organizare, cât şi ca rezultat?
- Organizarea a fost în regulă, cu mici lacune de ordin tehnic. Ca şi rezultate, nimeni nu cred că aprecia că Klaus Iohannis va câştiga la o distanţă considerabilă. Este de urmărit cum se va îmbunătăţi relaţia cu comunitatea locală şi societatea civilă şi dacă Iohannis îşi va păstra credibilitatea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.