URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2018, 23:31

Poliţistul pedofil: Le-au trebuit 3 zile să-şi "salte" colegul pe care-l mai cercetaseră pentru viol şi perversiuni sexuale

Poliţistul pedofil: Le-au trebuit 3 zile să-şi 'salte' colegul pe care-l mai cercetaseră pentru viol şi perversiuni sexuale foto: Adevărul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cazul pedofilului care a molestat doi copii şi s-a dovedit a fi un poliţist cu antecedente nepedepsite stârneşte valuri de indignare. Mulţi pun la îndoială sistemul de selecţie din Ministerul de Interne, viabilitatea testărilor psihologice, eficienţa structurii de protecţie internă, dar şi integritatea oamenilor legii, cărora le-au trebuit 72 de ore să identifice un coleg a cărui imagine fusese dezvăluită în clar de camerele video.

Antecedente

Molestarea celor doi copii de către agentul de la Poliţia Rutieră Eugen Stan arată limitele sistemului de selecţie din Ministerul de Interne. Specialiştii spun că testările psihologice la care sunt supuşi poliţişti sunt total depăşite. Astfel, testele actuale nu sunt capabile să identifice tulburările de comportament sexual.

Scandalul este abia la început. Agentul Eugen Stan (47 de ani), de la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei (BPR), mai este suspect în alte cazuri şocante. După ce a fost prins, anchetatorii au verificat probe rezultate în urma unor analize şi ar fi constatat că Eugen Stan este autorul unui viol asupra unei minore, produs în urmă cu şase ani.

În plus, bărbatul ar fi şi autorul unor perversiuni sexuale împotriva unei minore în anul 2009. Concret, poliţiştii de la Serviciul Omoruri, din cadrul Poliţiei Capitalei, ar fi identificat ADN-ul poliţistului în urmele de spermă colectate de pe hainele victimelor, potrivit Digi24.ro.

În aceste condiţii, se ridică mari semne de întrebare în legătură cu testarea psihologică la care sunt supuşi poliţiştii şi care ar trebui să descopere dacă un individ poate fi capabil să comită asemenea fapte, pentru a fi înlăturat din sistem.

Specialiştii spun că nu este însă atât de simplu să detectezi un comportament deviant şi că este nevoie de teste speficice pentru fiecare tip de deviaţie în parte. Din păcate, testele folosite în România sunt total depăşite şi nu mai sunt relevante.

Agentul Eugen Stan a fost reţinut, luni, pentru 24 de ore, iar marţi urmează să fie prezentat în faţa judecătorului de drepturi civile pentru emiterea unui mandat de arestare. Procurori criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a declanşat urmărirea penală în acest caz, Eugen Stan fiind acuzat oficial de două infracţiuni de agresiune sexuală.

Ancheta este făcută de poliţiştii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei. Aceştia l-au audiat, luni, timp de mai multe ore pe Eugen Stan. El şi-a recunoscut faptele, dar a spus că nu a făcut nimic rău - comportament tipic pentru pedofili, afirmă psihologii. „Nu am făcut rău niciunui copil. Doar i-am pupat şi mângâiat, pentru că iubesc copiii“, a fost declaraţia care i-a şocat pe anchetatori.

Luat pe sus

Eugen Stan este şoferul comisarului Rene Emanuel Vornicu, şeful Serviciului Supraveghere Rutieră, din cadrul BPR. În trecut, Eugen Stan a fost agent de Poliţie Comunitară, a lucrat la jandarmi, iar din august 2010 ocupa funcţia de agent în cadrul BPR, unde câştigă 3.500 de lei pe lună.

Suspectul locuieşte într-un apartament din Măgurele, judeţul Ilfov, împreună cu concubina sa, de profesie asistentă medicală. Este divorţat şi are doi copii. Cum a fost prins Eugen Stan a fost recunoscut din imagini chiar de către colegii săi de la BPR, care i-au alertat pe anchetatori.

Fără să ştie cum ar putea reacţiona suspectul în momentul în care ar fi fost reţinut, poliţiştii de la Omoruri au recurs la o stratagemă: ei l-au chemat la discuţii pe comisarul Rene Vornicu, la sediul Poliţiei Capitalei, dar i-au sugerat să vină cu tot cu maşină şi, implicit, şofer. În momentul în care maşina comisarului a intrat în curtea Poliţiei, agentul Eugen Stan a fost imobilizat.

Agresiunea de care este acuzat poliţistul a avut loc vineri, când doi copii în vârstă de cinci şi nouă ani au fost agresaţi sexual în liftul unui bloc din Ghencea. Când au scăpat, copiii au povestit părinţilor ce au păţit, iar aceştia au depus o plângere la Secţia 22 din Capitală.

Copiii, afectaţi

Mama minorilor agresaţi de agentul Eugen Stan a mers, luni, la Poliţia Capitalei. Femeia susţine că ambii copii vor merge la psiholog, menţionând că băiatul este mai afectat.

„Vreau să fie pedepsit pentru tot ce făcut. Cum aş putea să reacţionez ca părinte, ştiind că propria siguranţa şi încredere, despre care scrie pe maşini şi ne-o oferă Poliţia Română, este de fapt un agresor. E bine că nu au acoperit lucrul ăsta. Copiii nu mai au acces la televizor. Băiatul a rămas traumatizat, vrea doar să stea în casă. Nu ne mai spune decât dacă e întrebat de mine sau de tată, iar fata nu a spus de la început. Un comportament schimbat văd la băiat, e mai timid, mai fricos ca înainte, zice mereu să fie sigur că am închis uşa. Mi-a spus că în momentul în care a ridicat-o pe balustradă simţea că nu are putere să facă ceva să o ferească pe fată. Băiatul ştie ce s-a întâmplat. Amândoi merg la psiholog. Medicii au zis că e ok fata, nu a existat contact sexual“, a declarat mama celor doi minori.

Somaţie de la ministru

Şeful Poliţiei, somat să dea explicaţii Ministrul de Interne, Carmen Dan, l-a somat pe şeful Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, să dea explicaţii referitoare la testarea psihologică a agentului Eugen Stan. Totodată, ministrul, prin vocea purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, i-a îndemnat pe oameni să nu-i blameze pe toţi poliţiştii, pentru că derapaje sunt în poliţiile din întreaga lume.

Ministrul a mai spus că sistemul actual de verificare a poliţiştilor este total depăşit, de aceea trebuie iniţiată o reformă. „Cazul de astăzi nu trebuie tratat superficial. Nu toţi poliţiştii trebuie blamaţi. Derapaje au loc în poliţiile din întreaga lume. Sistemul actual nu are pârghii suficiente de verificare, testare şi cunoaştere a angajaţilor. Au fost numeroase derapaje, de aceea este nevoie de o reformă adevărată, dar rămâne de văzut dacă se va face cu aceeaşi oameni“, a declarat Monica Dajbog.

Şeful Poliţiei Române a dispus, luni, verificări cu privire la agentul de la Brigada Rutieră a Capitalei reţinut pentru două infracţiuni de agresiune sexuală, dar şi un control referitor la managementul Brigăzii Rutiere, a anunţat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române a mai spus că agentul de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, reţinut după ce ar fi agresat doi copii în liftul unui bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei, a fost testat psihologic ultima oară în 2014, când a obţinut calificativele de "bun" şi "foarte bun". Următoarea testare psihologică urma să fie efectuată abia în 2019.

Poliţie ineficientă

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre cazul pedofilului surprins de camerele de supraveghere în timp ce agresa doi copii în liftul unui bloc. El spune că, în condițiile în care suspectul este un angajat al poliției rutiere, imaginea poliției este grav afectată. Mai mult, oamenii se gândesc la o complicitate între suspect și colegii săi, pentru că acesta nu a pățit nimic, deși a fost acuzat și de alte agresiuni în ultimii ani.

“E imposibil acum să separi imaginea pedofilului de a poliției, sunt lipite indisolubil. S-a oploșit acolo, a stat acolo fără să-l deranjeze nimeni, până în ultimul moment, ieri s-a dus la slujbă, nu a avut niciun fel de apăsare, nu a simțit presiunea colegilor, care să se sesizeze, să-l oprească. Nimeni nu l-a atins cu niciun fir de păr în acești ani. Faptul că în trei zile niciun polițist, nici colegii de la rutieră, șeful său de acolo, care nu avea cum să nu-l recunoască, faptul că nu s-a produs recunoașterea din prima, e interpretat de opinia publică ca o complicitate cu respectivul. Nu mai vorbesc de așa-zisa protecție internă a poliției, care ar trebui să fie desființată și dați toţi afară. Dacă nu i-au găsit nimic în toți acești ani, cu toate plângerile, trebuie desființată”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON