URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2023, 14:01

Poliţistul din Salonta care a răpit un proxenet şi l-a „anchetat” dezbrăcat în câmp a fost condamnat cu executare. Ce i-a imputat judecătorul

Poliţistul din Salonta care a răpit un proxenet şi l-a „anchetat” dezbrăcat în câmp a fost condamnat cu executare. Ce i-a imputat judecătorul Hanyecz Attila (foto stânga) a fost scos pe câmp la „anchetă” de agentul Marius Ioan Laza (foto dreapta) / sursa imaginilor: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un poliţist din Salonta care, împreună cu doi amici, a răpit un proxenet, suspect şi într-un dosar de furt, l-a băgat în portbagaj şi l-a dus în câmp, unde, în plină iarnă, l-a anchetat dezbrăcat, a fost condamnat la închisoare cu executare de Judecătoria Salonta, în timp ce complicii săi au primit pedepse cu suspendare.

Proxenet în portbagaj

Soluţia a fost pronunţată de instanţa de judecată într-un caz care priveşte un incident din ianuarie 2019, relatat deja de BIHOREANUL, care a pornit după o spargere comisă în casa unui afacerist din Salonta. Printre poliţiştii din echipa de anchetă s-a aflat şi agentul Marius Ioan Laza, la vremea respectivă lucrător în cadrul Compartimentului Investigaţii Criminale Salonta.

Pe 2 ianuarie 2019, Laza s-a întâlnit cu ginerele şi nepotul afaceristului, Dinu Cătălin Avram, respectiv Gheorghe Constantin Bogdan, în faţa unui local din Salonta de unde, apoi, au „descins” la blocul în care locuia individul pe care îl bănuiau că a dat „pontul” hoţilor: Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane, în prezent încarcerat. Cei trei l-au scos din apartament pe proxenet, l-au bătut şi l-au băgat în portbagaj, iar apoi l-au dus pe un câmp unde i-au cerut să se dezbrace, în speranţa că va dezvălui cine a comis spargerea şi unde au ajuns bunurile furate.

Hanyecz a reuşit să fugă şi să ajungă până la locuinţa fratelui său de unde a fost transportat de o ambulanţă la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă din Oradea, pentru îngrijiri medicale. Potrivit actelor medico-legale, suferise o fractură mandibulară şi contuzii în urma agresiunii, dar şi leziuni de la căzături, respectiv de la muşcătura unui câine, care l-ar fi atacat în timp ce fugea spre casa fratelui său. 

Cu martor mincinos 

Povestea a ajuns în ancheta procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, iar în decembrie 2020 Marius Ioan Laza, Dinu Cătălin Avram și Gheorghe Constantin Bogdan au fost trimişi în judecată, primul pentru lipsire de libertate în mod ilegal, iar ceilalţi doi pentru complicitate.

Judecătoria Salonta a pronunţat soluţia în caz pe 12 ianuarie, în acest an, iar hotărârea judecătorească dezvăluie că poliţistul a încercat să zădărnicească aflarea adevărului, în timpul procesului, aducând un martor mincinos care îl „plasa” într-un bar la momentul comiterii faptei.

„Raportat la analiza materialului probator efectuată mai sus, apărarea inculpatului este vădit netemeinică”, scrie în hotărârea judecătorească, în care se arată că alibiul a fost ticluit în timpul procesului. „Scopul e limpede, respectiv acela de a specula elemente de cronologie care, în mod evident, nu pot fi stabilite la un nivel absolut. O astfel de apărare, un astfel de alibi, dacă ar fi fost veridic, ar fi fost invocat în cursul urmăririi penale, însă în cursul urmăririi penale inculpatul a ales să nu dea nicio declarație”, scrie în hotărâre.

Condamnaţi

Potrivit hotărârii judecătoreşti, fapta comisă de poliţist şi complicii săi este gravă, iar inculpaţilor li se impută „desconsiderarea faţă de valorile sociale protejate prin norma de incriminare”. 

Instanţa a reţinut şi că cei trei au exercitat presiuni asupra victimei, „pentru a ajunge la o înţelegere”, în condiţiile în care, în cazul infracţiunii de lipsire de libertate nu este posibilă împăcarea. În condiţiile în care Codul penal prevede pentru infracţiunea de lipsire de libertate pedepse între 1 şi 7 ani de închisoare, agentul Marius Ioan Laza a fost condamnat la 4 ani de închisoare, a cărei executare, în opinia instanţei, „faţă de încercarea zădărnicirii aflării adevărului în cauză, poate avea loc doar în regim de detenţie”.

Pe de altă parte, în cazul complicilor Dinu Cătălin Avram și Gheorghe Constantin Bogdan, judecătorul a dispus să fie condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere pe o perioadă 3 ani.

Soluţia instanţei nu este definitivă, verdictul final urmând să fie pronunţat de Curtea de Apel Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ma mir!
E un caz dintr-o suta in care organul e gasit vinovat si un caz dintr-o mie in care primeste pedeapsa cu executare. Cei din fortele de represiune (servicii, melitie, securitate/jandarmi) s-au obisnuit sa aiba imunitate si impunitate, asta cu largul concurs al celor din (in)justitie. Urmarea e ca zilnic citim despre tot felul de infractiuni comise de ,,oamenii in uniforma", cunoscuti si ca ,,oamenii [farade]legii". Nu bine scrie presa despre isprava militistului x sau a jandarmului y, ca e si trecut in rezerva si primeste si pensia nesimtita.
Postat 28 Februarie 2023, 07:54 de pinonel
Deee, sigur justiția protejază. Dar pe cine?!
Desigur, dacă era vorba de traficanții de carne copii, exploatatorii de sclavi din Țăndărei, justiția își arăta clemența. Desigur, dacă era vorba de polițiștii corupți care protejază traficul de stupefiante, țigări ori carne vie, ori infracțiuni forestiere justiția oferea protecție. Desigur, dacă politiștii corupți cu legături in spalarea de bani politici , ori acoperiți de 2**, justitia nu gasea probe. Politiștii suspectați lucrează in poliție iar unora li s-a înscenat ,,ieșirea". În cazul acesta justiția și-a arătat colții. E un semnal pentru interlopi. ,,Stați liniștiți, vă protejăm in continuare!" Traficanti de carne vie, traficanți de stupefiante, servitori ai lumii interlope, sunteți protejați! Unde este Sindicatul polîțiștilor? Nu a procedat corect,dar totuși, 4 ani cu executare? De ce? Pentru că ,,... încercarea zădărnicirii aflării adevărului..." ? Și cum trebuia să se apere? Nu a avut banii celor de la Țăndărei? https://www.libertatea.ro/stiri/decizie-finala-in-dosarul-traficantilor-de-copii-din-tandarei-toti-inculpatii-au-fost-achitati-2840061/amp Nu a avut influiența a celor protejați de politic și de servicii? https://m.ebihoreanul.ro/stiri/mult-zgomot-pentru-nimic-achitarile-din-dosarul-fostului-sef-al-politiei-bihor-liviu-popa-un-nou-esec-rasunator-al-dna-oradea-153181.html Nu a avut intrare și protectie de la 2**? https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/cum-s-au-vandut-sefii-politiei-bihor-pentru-1738027.html https://m.ebihoreanul.ro/stiri/de-ce-a-fost-achitat-vasile-blaga-in-dosarul-de-trafic-de-influenta-n-a-stiut-ca-cei-700000-de-euro-primiti-sunt-bani-din-coruptie-172809.html Jegdecătorul a facut dreptate! Felicitări ! Da, adevărat. Justiția-i oarbă. Mai bine-l condamnați la moarte. Desigur, in numele proxenentilor, al traficanților , al tuturor interlopilor. Iată, sunt justificate pensiile speciale ale magistraților. Au facut dreptate. Au aplicat legea. Punctual. Cât l-a costat pe ,,Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane" victoria? Câte victime a sechestrat ,,Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane"? Justiția îi protejază pe cei ca ,,Hanyecz Attila, un cunoscut proxenet şi traficant de persoane" . https://www.libertatea.ro/stiri/vanzatorul-de-fete-povestea-traficantului-care-facea-negot-online-salut-am-o-fata-de-23-de-ani-independenta-te-intereseaza-3194362
Postat 27 Februarie 2023, 21:50 de PureStupidity
Foarte bine a procedat instanța...
Chiar dacă victima are un renume de proxenet și hoț presupus, și acesta are dreptul la o judecată echitabilă, pe lângă faptul că era proxenet, hoț presupus acesta era și homosexual, chiar pedofil, dar atitudinea polițiștilor dintr-un orgoliu oarecare și desigur la comanda persoanei care după părerea mea a fost și autorul moral al faptei, nu doar polițiștii, pe dealtă parte toți trei polițiști meritau carcera nu doar Laza, și complicitatea se pedepsește cu detenția la asemenea fapte, nu înțeleg de ce nu sunt dezbrăcați toți trei de uniforma statului, și desigur toți trei condamnați. Deoarece : articolul ne arată că fapta este încadrată la Infracţiuni contra libertăţii persoanei Art. 205 Lipsirea de libertate în mod ilegal alin. (1) Lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani. și Alin 3, lit. c) punând în pericol sănătatea sau viaţa victimei, pedeapsa este închisoarea cuprinsă între 3 şi 10 ani. Deoarece el a fost dezbrăcat în pielea goală, fugind la atacat și un câine care putea să-i pună viața în pericol. Consider în opinia mea că și cei doi polițiști care au înlesnit la sechestrarea persoanei respective nu sunt demni de uniforma și statutul de polițiști iar pentru aceasta chiar Ministerul de Interne ar trebui să se autosesizeze în aceste cazuri, iar persoanele care au participat la această infracțiune să fie pedepsite cu detenția, nu cu suspendarea, penru că Lipsirea de libertate in mod illegal are ca obiect juridic libertatea fiziza a persoanei si relatiile sociale a caror desfasurare normal este conditionata de apararea acestei valori. Este vorba despre libertatea generala de actiune, dar se vizeaza in special, libertatea de miscare, de deplasare a persoanei. Iar datorită complicilor victima nu sa putut apăra defel. Exista insa si situatii in care se poate retine un concurs de infractiuni, daca se constata ca lipsirea de libertate în cazul in care restrangerea libertatii de miscare este insotita de o talharie cum este de fapt și în fapt deposedarea de îmbrăcăminte, in principiu, talharia va absorbi lipsirea de libertate deoarece, chiar daca acesta lipsire va continua dup ace are loc insusirea bunului, ea va ajuta faptuitorul, fie pentru pastrarea bunului furat, fie pentru ca sa-si asigure scăparea, ceea ce reprezinta modalitati de realizare a infractiunii de talharie, așa cum se arată în articol deposedarea victimei de bunurile de îmbrăcăminte, e clar că împotriva voinței sale făptuitorul a dezbrăcat victima de haine prin constrângere, amenințări lovituri repetate împotriva voinței victimei lăsând-ul fără haine. Participatia penala este posibila in toate formele, dar coautoratul si complicitatea concomitenta duc la retinerea variantei agravate de la alin.2 unde, pentru una din modalitati, subiectul active este reprezentat de o pluralitate de faptuitori. Din punctul meu de vedere pedeapsă pentru ceilalți doi polișiști este prea blândă, ei nu au furat un portmoneu s-au o găină dintr-o ogradă, ei au fost participanții direcți la înfăptuirea infracțiuni, poate chiar premeditată cu mult înainte.
Postat 27 Februarie 2023, 21:37 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON