URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2020, 19:31

Poliţiştii vor avea mai multă putere din 26 ianuarie: pot intra în locuinţele suspecţilor fără a cere permisiunea

Poliţiştii vor avea mai multă putere din 26 ianuarie: pot intra în locuinţele suspecţilor fără a cere permisiunea foto: generic dcnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii vor avea mai multă autoritate începând din 26 ianuarie, când intră în vigoare modificările legislative în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Noile reguli le dau dreptul poliţiştilor să intre în locuinţele suspecţilor fără acordul proprietarilor, să conducă la sediu persoanele care nu prezintă documente de identitate, refuzul legitimării urmând să fie sancţionat cu o amendă de trei ori mai mare decât în prezent. 

Cu polițistul în casă

Astfel, poliţiştii nu vor mai trebui să ceară acordul proprietarului ca să intre într-o locuinţă, dacă au informaţii că cineva se află într-un pericol iminent sau dacă deţin informaţii că în respectiva locaţie se ascunde autorul unei infracţiuni grave sau un suspect de terorism. De asemenea, poliţiştii pot intra în locuinţe fără permisiune și fără să bată la uşă, şi în cazul în care există suspiciuni că o persoană decedată se află înăuntru.

Potrivit actului normativ, poliţistul este îndreptăţit să conducă o persoană la sediul Poliţiei, atunci când nu are acte de identitate ori există motive verosimile că datele declarate nu sunt reale ori documentele prezentate nu sunt veridice, dacă are suspiciuni că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, ori că prin acţiunile sale periclitează viaţa, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane, sau ordinea publică, dar şi dacă luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publică.

Pe de altă parte, însă, poliţistul are obligaţia de a permite persoanei să părăsească, de îndată, sediul Poliţiei după finalizarea activităţilor sau a măsurile legale care se impun.

"Poliţia, stai!"

Tot în cazul legitimării, poliţistul poate cere persoanei să ţină mâinile la vedere, deasupra capului sau paralel cu solul, să depărteze picioarele, să stea în poziţia şezut sau culcat, "poziţii care previn săvârşirea unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului şi respectă demnitatea umană".

"Se prezumă intenţia săvârşirii unei acţiuni violente îndreptate împotriva poliţistului fapta persoanei de a se apropia de acesta după ce, în prealabil, a fost avertizată prin cuvintele: Poliţia, stai! - Nu te apropia!, ori de a nu se conforma solicitărilor poliţistului, referitoare la renunţarea temporară la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat", se precizează în actul normativ.

Solicitarea de a adopta o poziţie inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana şi să nu depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei. Se interzice solicitarea adoptării poziţiei şezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilităţi şi copiilor.

Noile reglementări prevăd amenzi mai mari şi pentru cei care refuză să se legitimeze în faţa poliţiştilor. Considerată contravenţie, fapta se sancţionează în prezent cu 500 lei, însă din 26 ianuarie amenda poate ajunge şi până la 1.500 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
excalibur
Da eu sunt acela, și limbajul e Românesc , facă nu ai observat. Dar tu ești acelea de la spitalul 6 secția agitați???
Postat 09 Ianuarie 2020, 22:20 de sandu1260
User anonimizat
Tu esti ala cu seria 1206? Care ai vrut sa te dai o tura cu maica-mea?Te-ai nascut din (n)ou? Ti-au sters contul dar tu esti mai destept decit ei,ti-ai tras un alt cont,al saptelea.Ce inseamna sa ai gindire pozitiva...nu mai conteaza limba(jul), daca vrei sa fii prost.Prostia (se)vinde.Odata cu tine l-au ras pe unul care avea problema cu gindirea.El a facut imprudenta sa-si dea mailul si nr.telefon.Oficial si-a sters voluntar contul.Nu,nu (mai) exista politie politica.Exista doar politie adevarata,care va intra peste tine in casa.Exproprierile se vor face pe loc,fara comentarii.Timpul nu mai are rabdare...e timpul pentru o cariera militara.
Postat 09 Ianuarie 2020, 22:10 de excalibur
excalibur
Sau înțelegem că tu faci așa ceva ??
Postat 09 Ianuarie 2020, 21:42 de sandu1260
In sfirsit
Daca ai un vecin care te-a suparat in viata asta,suni la 112 cind e plecat la mare si semnalezi ca se aud tipete, zgomote...restul e poveste.Daca patesti tu faza,intrebarea fireasca este daca politia intra peste tine si in dormitor, legal,dupa ce ti-au darimat usa de la intrare sau asteapta pina iti iei papucii/chilotii,dupa caz.De notat ca prevederile NU se aplica persoanelor cu ceafa groasa,tunsi scurt,cu bicepsi anabolizati si tatuati cu reptile.Daca minte nu e,sa fie putina forta,macar...
Postat 09 Ianuarie 2020, 21:14 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON