URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2020, 00:31

Polițiștii au descins la localurile din centrul Oradiei pentru a verifica respectarea regulilor în pandemie. Ce au găsit (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe echipaje de Poliţie, alături de reprezentenţi ai altor instituţii publice din Bihor, au verificat, vineri seara, cafenele şi restaurantele din Piaţa Unirii, de pe strada Vasile Alecsandri şi din pasajul Vulturul Negru, pentru a vedea dacă comercianţii şi consumatorii respectă regulile impuse pentru prevenirea răspândirii Covid-19. 

Controale extinse  

Acţiunea a fost organizată de Inspectoratul de Poliţie Bihor şi a vizat mai multe zone din judeţ şi din Oradea. La controlul plănuit în centrul Oradiei a fost chemată să asiste şi presa.

"Desfăşurăm o acţiune pentru a vedea cum păstrează localurile publice normele sanitare de combatere a virsului Covid-19. Sunt alături de noi colegi de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul pe Situaţii de Urgenţă "Crişana", Inspectoratul Teritorial pentru Muncă şi Direcţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. O să începem o verificare pe strada Vasile Alecsandri. După aceea, în funcţie de rezultatele de acolo sau de semnalările colegilor care se deplasează în alte zone ale oraşului, dar şi ale judeţului, o să ne deplasăm în continuare", a anunțat, vineri seara, la sediul Poliţiei Oradea, chestorul Alin Haniş, şeful IPJ Bihor.

Acesta a mai precizat că scopul acţiunii este acela ca bihorenii să înţeleagă că trebuie să respecte normele impuse pe perioada stării de alertă. "Cine nu înţelege va suporta rigorile legii", a adăugat chestorul. 

Echipajele mixte s-au deplasat apoi cu autospecialele IPJ Bihor, dar şi cu o dubă a Jandarmeriei Bihor, spre centrul Oradiei. 

Raid la terase

În Piaţa Unirii, prima cafenea la care s-au făcut verificări a fost Ristretto, acolo unde echipajele au stat mai bine de 20 de minute. Controlul s-a desfăşurat greoi, pentru că poliţistul din cadrul Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a verificat dacă sunt diferenţe între banii încasaţi şi rapoartele fiscale. 

Echipajele mixte s-au deplasat apoi spre strada Vasile Alecsandri, unde s-au despărţit pentru a fi mai eficienţi. Într-un singur local, la Custoza Wine Bar, reprezentanţii ITM şi DSVSA au depistat nereguli cu privire la actele localului, dar au sesizat şi faptul că unele mese erau prea apropiate unele de altele.

Administratorul localului a părut nemulţumit de întrebările autorităţilor, acuzând că reprezentanţii ITM au ridicat tonul la el. O atitudine dispreţuitoare au avut-o şi câţiva clienţi, care se plângeau că Poliţia le strică voia bună. "Să ne mai lase în pace, că prea mult ne-au ţinut închişi!", a spus unul dintre clienţii barului specializat în vinuri.

"Administratorul a primit înştiinţare pentru a se prezenta luni la sediul ITM Bihor. S-au găsit mai multe probleme", a spus Ioan Rădulescu, şef serviciu Sănătate şi Securitate în Muncă. 

Pasaj curat

În fine, echipele de control au ajuns şi la localurile din Pasajul Vulturul Negru: Green Pub şi Edison Pub. Cele două pub-uri au fost lăudate de autorităţi pentru modul în care au aranjat mesele, având un spaţiu mai mare decât 2 metri, iar actele au fost toate în bună regulă. 

"Din ce am văzut noi aici regulile se respectă, cel puţin din punct de vedere al Poliţiei", a declarat comisarul şef Cosmin Beltechi, adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Oradea, care a fost şi coordonatorul acţiunii de vineri seara în municipiu.  

De altfel, în timpul controalelor din centrul urbei echipele nu au aplicat sancţiuni băneşti, ci doar avertismente, negăsind nereguli majore.

 

Controalele vor continua şi în zilele următoare în oraş şi în Bihor, la fel cum se desfășoară, de altfel, şi în alte judeţe ale ţării. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Astăzi am auzit prima idee normală, din partea lui Orban, pe partea de restricții.
Funcționarea localurilor publice până la ora 22:00 ... toate, de la exterior la interior și invers !?! Logic, firesc ... stai acasă noaptea, că ai treabă a doua zi și nu e nevoie să porți mască la tine în "hogeac" !?!
Postat 11 Iulie 2020, 12:08 de CrisDumi
...
Nu mă mir, pe Republicii se stă înăuntru într-un restaurant când plouă.
Postat 11 Iulie 2020, 11:31 de oradeaveche
Scirbitul are in mare parte dreptate
Clanurile de bugetari au tabarit pe sectorul horeca,oricum napastuit de pandemie(mai ales angajatii,nu neaparat patronatul),in schimb nu se ocupa nimeni de clanurile de interlopi si de tigani,care isi impart teritoriile pe facebook,si care isi pregatesc asaltul de bune practici asupra populatiei captive din romania lucrului bine facut.Pentru dsvsa,dsp,itm ,in loc sa faca controale si sa dea amenzi,discret,in contextul epidemiei si masurilor mai stricte de igiena, ar putea face controale si sa dea niste buline colorate cu sigla institutiei,care sa fie afisate vizibil in local,pe culori: rosu,galben,verde.Un fel de calificative care sa reflecte respectarea normelor sanitare si siguranta alimentara.Clientii ar fi astfel avizati si ar decide in consecinta...Nu mai e mult si testul covid va fi obligatoriu la angajare.Dreptul la munca va fi un privilegiu...traiasca aristocratia bugetara
Postat 11 Iulie 2020, 09:55 de excalibur
Care scrie si care citeste?
Primaria se lupta sa faca oras european, si unii inspaimanta turistii. Oare comanda de la Bucuresti nu este intentionata in acest scop? Bolojan chiar daca supara pe unii mai tare decat politia, jandarmii ISU si ITM la un loc totusi are curajul sa umble singur pe strada si multam lui Dumnezeu nu a patit nimic. (si nici nu va patii pentru ca este impartial si mai aproape de adevar si corectitudine decat voi toti la un loc) Nu mai umblati in haita oameni buni ca nu va sta bine si speriati pruncii.
Postat 11 Iulie 2020, 08:41 de scarbit
In haita
Au dat drumul la caini? Nu erau prea multi politisti,jandarmi,ISU, ITM in acelasi loc? Raspanditiva fratilor ca va vede lumea ce multi santeti si va intreaba de eficienta. Dece trebuiau sa mearga toti inpreuna? Dece nu au facut echipe de trei patru? Pe cine vor sa intimideze? Au speriat copii. Jigodiile acestei tari nu erau acolo sa-i salte. Pentru cine sa dislocat atata forta. Le e frica celor de la control fara jandarmi? Doamne fereste nu-i normal.
Postat 11 Iulie 2020, 08:33 de scarbit
Tot in calul care trage se da cu biciul
Actiunea comandata (de tip comunist represiva si de intimidare)a fost facuta doar la privati. Ia vedeti si companiile de stat cum respecta regulile. Ia vedeti si santierele de pe campurile patriei, universitatile, primariile, bisericile. In videoclip se vede un domn gras (bugetar ITM in control)o pipita blonda (tipologia de pe vremuri a ospatarelor de la baruri, chiar hangita)si un patron uscat care se chinuie sa gaseasca angajati de calitate (chiar daca au multi diplome universitare)care va fi f...t. Domnule Hanis fiti corecti si nu impartiali, aplicati legea si la miseii din sistemul de stat (atentie doar excrocilor, nu inseamna ca toti sunt excroci), altfel imaginea actiunii nu va da rezultate pozitive. Hotiile mari sunt pe achizitii (chiar si proiecte europene) pensii si salarii in sistem bugetar. Domnule Hanis de multa vreme, privatii sunt pe locul doi cu furturile prin evaziune, etc. (ca sume raportate la afacere)Sunt multi privati pe care i-ati controlat, care nu incaseaza pe luna cat fura un grup infractional organizat intr-o zi la bugetar. La furturi se adauga cheltuirea nejustificata a banului public si distrugerile facute prin incompetenta si nepasare, care uneori sunt mai mari ca valoare sau efecte ulterioare decat furturile. Si totul pe banii tarii si a copiilor si nepotilor nostrii (chiar nenascuti inca) care sunt indatorati. Nu va mirati cand oamenii isi vor face singuri dreptatea. Dosare care zac de zeci de ani nesolutionate, desi sunt date concrete, dosare care se solutioneaza prin prescrierea faptelor, etc. cate sunt la bugetari si cate la privati? Nu mai vorbim de regina coruptiei justitia. In ce priveste jandarmeria si ISU la ce dracu doame iartama ia-ti luat cu voi. Puteau dormi linistiti si nu consumau motorina degeaba. ISU tot cu privati se bate ca la stat totul se prescrie si nu sunt fapte si nu sunt dovezi etc. Faceti un exercitiu de imaginatie si puneti toti, dar absolut toti bugetarii in locul patronilor si invers, oare cum ar functiona lucrurile? Nu imi spuneti de diplome si competente, vorbim doar de principii.
Postat 11 Iulie 2020, 08:20 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON