URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Iulie 2018, 12:51

Poliţiştii nu mai sunt obligaţi să scrie în procesul-verbal durata suspendării permisului!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 19 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie obligatorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a stabilit că neconsemnarea în procesul-verbal de sancţionare contravenţională a sancţiunii complementare de suspendare a dreptului de a conduce, a intervalului în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic este sancţionată cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal, dar numai cu condiţia producerii unei vătămări petentului, adică şoferului, care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii de reţinere a permisului de conducere.

Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.

Pentru a ajunge la această concluzie, Înalta Curte a notat că în urma modificării din 2007 a Codului Rutier nu au fost operate şi modificările corespunzătoare ale Regulamentului de circulaţie pe drumurile publice, în sensul că nu a fost actualizat formularul de proces-verbal, care nu are nici acum rubrică pentru sancţiunea suspendării.

Astfel, concluzia este că în condiţiile în care formularul procesului-verbal nu prevede în mod expres o rubrică unde să fie consemnată distinct sancţiunea suspendării dreptului de a conduce, iar această sancţiune rezultă în mod expres din dispoziţiile legale, este evident că sancţiunea operează chiar dacă nu este dispusă expres.

Deşi suntem în prezenţa unei decizii obligatorii care trebuie respectată, nu putem să nu remarcăm caracterul ei ilogic. Altfel spus, în loc să schimbăm un formular din 2007, schimbăm principiile dreptului, prezumând că există o sancţiune în lipsa dispunerii ei. Pe de altă parte, se pare că Înalta Curte apreciază că pentru poliţist ar fi o sarcină disproporţionată să scrie în procesul-verbal pentru cât timp suspendă un permis de conducere!

În aceaşi logică, prin absurd, în viitor ne putem aştepta să nici nu mai existe procese penale dacă se va prevedea o pedeapsă fixă în lege pentru fiecare infracţiune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
O masura
laudabila !!! Oricum nu cititul si scrisul sunt punctele forte ale politistilor !
Postat 20 Iulie 2018, 21:20 de nealiniat
Când doi avocați au opinii diferite, e clar că realitatea e confirmată de a treia !?!
Iar bați câmpii, Ursuța !?! Păi dacă intervine condiția reținerii permisului, iar contextul e cu vătămare de persoană ... nu îți e clar că suspendarea se exercită de la sine, iar instanța va decide perioada stabilită, cu interval de la minim la maxim, prin lege? Sau crezi că dintr-un accident rezultat cu victime ... scapi simplu, plecând acasă doar cu o eventuală amendă sau un avertisment ?!? Ne vedem pe la instanțe ... și îți mai explic !?!
Postat 20 Iulie 2018, 15:25 de CrisDumi
Dinte pentru dinte...
De acum încolo nici cei care fac legi proaste nu trebuie sa fie catalogați drept niste proști. Se va înțelege de la sine.
Postat 20 Iulie 2018, 13:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON