URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Decembrie 2022, 16:01

Poliţiştii din Bihor au ieşit în stradă ca să avertizeze: Cu petardele nu te joci! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu petardele nu te joci! Acesta este sloganul unei ample acţiuni derulate de poliţiştii de prevenire din Bihor în ultimele săptămâni, având ca scop informarea cetăţenilor despre pericolele la care se expun prin folosirea ilegală a obiectelor pirotehnice, care s-ar putea solda nu doar cu accidente, ci și cu dosare penale, în condiţiile în care uzul obiectelor pirotehnice interzise este pedepsită cu închisoarea. 

Anul trecut, în noaptea de Revelion, 6 persoane au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean Oradea, după ce petardele le-au explodat în mână. Unul dintre răniţi a rămas cu infirmitate permanentă, medicii fiind nevoiţi să-i amputeze mai multe degete. 

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Poliţia Bihor, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității Bihor au acționat alături de polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi și de jandarmi pe tot parcursul lunii decembrie, în locuri publice aglomerate, în stația CFR Oradea și în zona adiacentă, în marile centre comerciale, dar și în piețe și târguri.

Artificii cu reguli

Oamenii au fost informați despre clasificarea obiectelor pirotehnice, care sunt cele legale şi care sunt cele interzise, dar şi motivele pentru care acestea din urmă au fost scoase în afara legii.

"Motivele ţin de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare", se arată în informare, în care se recomandă ca obiectele să fie cumpărate doar de la persoane autorizate şi doar dacă au etichete inscripţionate în limba română.

Poliţia Bihor reaminteşte şi care sunt materialele pirotehnice care pot fi achiziţionate de persoane fizice şi juridice nespecializate: steluţe, lumânările scânteietoare, jerbele cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc şi sateliţi, care pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani. Toate celelalte articole pirotehnice comercializate legal, cum sunt cele de divertisment sau de scenă, cu risc scăzut, pot fi comercializate doar persoanelor cu vârsta de peste 18 ani şi în condiţii speciale. 

"Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului", mai scrie în comunicat. 

Locuri interzise

Este important de reţinut, spun poliţiştii, că folosirea articolelor pirotehnice este interzisă între orele 24 - 06, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale, la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri, la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze. 

De asemenea, nu se pot folosi articole pirotehnice la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie, în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane şi la o distanță mai mică de 500 m de păduri.

Efectuarea oricăror operaţiuni, inclusiv comerţul cu articole pirotehnice de către persoane neautorizate, altele decât cele enumerate mai sus, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an, sau cu amendă, se mai arată în comunicat.

Astfel, constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile speciale către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON