URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2018, 16:13

Poliţiştii de frontieră bihoreni se pregătesc pentru aglomeraţii la graniţe. Ce trebuie să ştie călătorii

Poliţiştii de frontieră bihoreni se pregătesc pentru aglomeraţii la graniţe. Ce trebuie să ştie călătorii (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum în perioada următoare se prefigurează o creştere a numărului de persoane care tranzitează frontierele cu Ungaria, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Oradea a luat mai multe măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului prin graniţe şi le face câteva recomandări celor care pleacă în vacanţă.

Potrivit unui comunicat transmis de comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea, s-a dispus suplimentarea personalului care controlează documentele şi creşterea numărului de artere de control în limita configuraţiei punctelor de frontieră.

De asemenea, ITPF Oradea anunţă "desfăşurarea unor acţiuni comune la nivel local cu structurile IPJ Bihor si Arad, în scopul asigurării unui climat de normalitate şi siguranţă civică în zona de competenţă".

Reprezentanţii ITPF Oradea amintesc că, în baza acordurilor bilaterale şi reglementărilor europene, controlul de frontieră se efectuează, în comun, cu autorităţile de frontieră din Ungaria.

"Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea alocă personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de poliţişti alocaţi  de către Politia Ungară", se arată în informare.

De asemenea, pe teritoriul statului vecin sunt prevăzute în reglementări privind "camionstopul" în Ungaria, restricţii de circulaţie la sfârşit de săptămână, în zilele de sărbători  legale ale mijloacelor de transport marfă, cu masă totală maxim autorizată de peste 7,5 tone.

În perioada restricţiilor, şoferii automărfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate. După reluarea traficului se formează cozi la frontiere.

Vara trecută, din 1 iunie până pe 31 august, prin punctele de frontieră ale ITPF Oradea, de pe raza judeţelor Bihor şi Arad, au trecut aproximativ 4,3 milioane de persoane, dintre care circa 4 milioane cetăţeni UE, şi peste 1,6 milioane de mijloace de transport. Cele mai tranzitate puncte de trecere de la frontiera româno-ungară au fost Borş (1,5 milioane persoane) şi Nădlac II (1,7 milioane persoane).

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic  tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat şi o aplicaţie online, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie prezintă o medie a timpilor de aşteptare actualizaţi în timp real.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON