URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 27 IULIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă, prin absurd, de mâine s-ar închide toate Ministerele și Agențiile din București, în mai puțin de doi ani PIB-ul României s-ar dubla. Pentru că, în mare măsură, munca birocraților se rezumă exclusiv la a-și păstra privilegiile. Iar dacă de mâine s-ar desființa toate Consiliile de Administrație la companiile de stat, jumătate dintre muzele de partid ar muri de foame și un sfert din activ ar ajunge să trăiască din alocațiile copiilor.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Sub conducerea lui Ilie Bolojan, căruia mai-marii partidului îi laudă performanţele obţinute ca primar al Oradiei şi, mai nou, ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, organizaţia PNL va fi cea mai numeroasă la Congresul partidului din 25 septembrie. În ciuda ofertelor şi promisiunilor pe care precis i le-au făcut, Bolojan s-a ferit să-şi declare sprijinul pentru unul dintre cei doi candidaţi la şefie, premierul Florin Cîţu şi actualul deţinător al funcţiei, Ludovic Orban.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Când am văzut ştirea cu elicopterul aterizat forţat în Bucureşti, am ştiut că va urma o avalanşă de glume pe subiect. Accesul rapid la informaţie, obligaţia de a avea o părere despre orice şi uşurinţa de exprimare individuală în spaţiul public au făcut ca elicopterul acela ghinionist să plonjeze direct într-o mare de glume şi miştouri. O să ziceţi că nu doar noi am fost, că şi Ambasada Suediei a comis-o. Staţi liniştiţi, şi acolo e tot un om la butoane, poate chiar românaş de-al nostru.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Zborurile externe au fost reluate pe Aeroportul din Oradea. Ce părere aveţi despre destinaţiile operate de Ryanair (Milano, Bologna, Londra, Dusseldorf)?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
02 Iulie 2021, 19:12

Poliţiştii au inventariat pedofilii şi violatorii. Registrul Naţional al prădătorilor sexuali a devenit operaţional

Poliţiştii au inventariat pedofilii şi violatorii. Registrul Naţional al prădătorilor sexuali a devenit operaţional foto: generic protv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul Naţional al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor a devenit operaţional iar instituţiile care se ocupă de copii sau alte categorii de persoane vulnerabile pot solicita personalului un certificat de integritate comportamentală. De asemenea, persoanele înscrise în registru vor fi supravegheate.

Registrul prădătorilor

Potrivit unui comunicat transmis joi de Poliţia Română, odată cu operaționalizarea Registrului, toate persoanele aflate în evidențele cazierului judiciar privind săvârșirea unor astfel de infracţiuni au fost înscrise și în Registru.

În evidenţă vor fi incluse, însă, şi persoanele anchetate pentru respectivele infracţiuni, cetăţenii români despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților judiciare ori instanţelor străine, dar şi cetăţenii străini care au comis infracţiuni de natură sexuală şi despre care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Nu sunt înscrise în evidenţa automatizată persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Cu certificat de integritate

Persoanele fizice pot solicita Certificatul de integritate comportamentală, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, conţine datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

Documentul poate fi obţinut în aceleași condiții în care se poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv în baza unei cereri-tip, depuse personal la orice unitate sau subunitate de poliție în care funcționează ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării, însă nu substituie certificatul de cazier judiciar, cele două documente având conținut diferit.

Certificatul de integritate comportamentală al unei persoane poate fi solicitat, periodic, şi de organele de urmărire penală sau instanțele de judecată, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică, siguranță națională și justiție, de instituţii publice, din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică.

Fotografiaţi şi amprentaţi

Cei înscrişi în Registru vor fi fotografiaţi şi amprentaţi, li se prelevează probe biologice, profilul lor genetic urmând să fie inclus în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, fără să fie nevoie de consimţământul acestora.

Prevederile se aplică și românilor luaţi în evidenţă în străinătate pentru astfel de fapte, dar şi străinilor despre care s-au primit comunicări că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Procedura este realizată de poliţişti, persoanele în cauză fiind obligate să se prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la înștiințare, la sediul Poliţiei din localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Persoanele născute sau condamnate în străinătate au obligația de a se prezenta la cel mai apropiat organ de poliție competent.

Dacă persoana înscrisă în Registru nu se prezintă la sediul organului de poliție sau dacă refuză să se supună fotografierii, înregistrării dactiloscopice sau prelevării probelor biologice va fi constrânsă la acestea.

Sub supraveghere

Persoanelor înscrise în Registru le este interzis, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun contactul direct cu copiii, vârstnicii, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile, examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Totodată, acestea au obligația de a se prezenta periodic la poliție, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, să comunice profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă.

Totodată, ei trebuie să anunţe în prealabil orice deplasare mai lungă de 15 zile, inclusiv destinaţia, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit. În cazul unei schimbări de domiciliu, au obligaţia să se prezinte la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a fi luaţi în evidență, în termen de cel mult 3 zile.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Tu esti ala care se plange tot timpul, ca un asistat , nu eu .
Postat 04 Iulie 2021, 10:25 de Sandu2100
bai 2100 de prosti
bai prostule si asa cum spui tu porcule, fiecare sa vegheze la curtea lui, statul la profesorii pe care ii creste, parintii la copiii pe care ii are. Prostul porcit in 2100 asteapta ca statul sau sau orice strain sa-i creasca copiii in timp ce el freaca mesele din crasme cu ochii bulbucat dupa banane in cauciu. Prostul porcit in 2100 de prosti intr-unul singur vorbeste din ceea ce practica el ca de normalitatea unei relatii nu este capabil, un impotent functional sub toate aspectele. Un betiv! Un betiv prost crescut cu pariniti aidoma lui, niste betivi!
Postat 04 Iulie 2021, 07:47 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Tocmai pt ca , copila ta, sa nu asa la cum alta casca ochii, e bine sa se preada educatie sexuala in scoli. No o sa faca sex cu profesorul, nu o sa ruleze un cauciu pe banana, doar o sa invete despre corpul ei
Postat 03 Iulie 2021, 20:44 de Sandu2100
2100 de prosti intr-unul singur
Da, nu te contrazic, ca un porc, doar complectez ca un porc de om ce esti! Numai gunoiaie humanoide amesteca in porcarelile lor copii!!
Postat 03 Iulie 2021, 19:40 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Nu sunt vulgar, sunt bine educat, doar ca lovesc, ca un porc, cand sunt inconjurat de boi
Postat 03 Iulie 2021, 18:45 de Sandu2100
2100 de prosti intr-unul singur
Ca esti prost stiam vad ca esti si betiv vulgar, numai caracter. Uite gunoaie ca tine pot baga copii in discutii vulgare. ei fi si tu unul cu educatie .... de mahala!
Postat 03 Iulie 2021, 16:16 de scortosul
No fiti cuminti!
No fiti cuminiti, inca un pic de educatie sexuala la copiii pana la 4 ani si se va legaliza si pedofilia! Rabdare! Sunt deja 2100 de.....
Postat 03 Iulie 2021, 15:42 de scortosul
Wtfman
Cauta idioti ca tine, sa-i duca la reeducare
Postat 03 Iulie 2021, 09:21 de Sandu2100
Wtf
Ce mai caută gunoaiele astea libere pe stradă???
Postat 02 Iulie 2021, 22:34 de Wtfman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1716 RON
  • 1 EUR = 4.9208 RON
  • 1 HUF = 0.0136 RON