URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iulie 2021, 19:12

Poliţiştii au inventariat pedofilii şi violatorii. Registrul Naţional al prădătorilor sexuali a devenit operaţional

Poliţiştii au inventariat pedofilii şi violatorii. Registrul Naţional al prădătorilor sexuali a devenit operaţional foto: generic protv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Registrul Naţional al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor a devenit operaţional iar instituţiile care se ocupă de copii sau alte categorii de persoane vulnerabile pot solicita personalului un certificat de integritate comportamentală. De asemenea, persoanele înscrise în registru vor fi supravegheate.

Registrul prădătorilor

Potrivit unui comunicat transmis joi de Poliţia Română, odată cu operaționalizarea Registrului, toate persoanele aflate în evidențele cazierului judiciar privind săvârșirea unor astfel de infracţiuni au fost înscrise și în Registru.

În evidenţă vor fi incluse, însă, şi persoanele anchetate pentru respectivele infracţiuni, cetăţenii români despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților judiciare ori instanţelor străine, dar şi cetăţenii străini care au comis infracţiuni de natură sexuală şi despre care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Nu sunt înscrise în evidenţa automatizată persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepția cazurilor în care instanța de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Cu certificat de integritate

Persoanele fizice pot solicita Certificatul de integritate comportamentală, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, conţine datele înscrise în Registru cu privire la acestea.

Documentul poate fi obţinut în aceleași condiții în care se poate obține certificatul de cazier judiciar, respectiv în baza unei cereri-tip, depuse personal la orice unitate sau subunitate de poliție în care funcționează ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.

Certificatul de integritate comportamentală se eliberează în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării și este valabil 6 luni de la data eliberării, însă nu substituie certificatul de cazier judiciar, cele două documente având conținut diferit.

Certificatul de integritate comportamentală al unei persoane poate fi solicitat, periodic, şi de organele de urmărire penală sau instanțele de judecată, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică, siguranță națională și justiție, de instituţii publice, din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică.

Fotografiaţi şi amprentaţi

Cei înscrişi în Registru vor fi fotografiaţi şi amprentaţi, li se prelevează probe biologice, profilul lor genetic urmând să fie inclus în Sistemul Național de Date Genetice Judiciare, fără să fie nevoie de consimţământul acestora.

Prevederile se aplică și românilor luaţi în evidenţă în străinătate pentru astfel de fapte, dar şi străinilor despre care s-au primit comunicări că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.

Procedura este realizată de poliţişti, persoanele în cauză fiind obligate să se prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la înștiințare, la sediul Poliţiei din localitatea în care își au domiciliul sau reședința. Persoanele născute sau condamnate în străinătate au obligația de a se prezenta la cel mai apropiat organ de poliție competent.

Dacă persoana înscrisă în Registru nu se prezintă la sediul organului de poliție sau dacă refuză să se supună fotografierii, înregistrării dactiloscopice sau prelevării probelor biologice va fi constrânsă la acestea.

Sub supraveghere

Persoanelor înscrise în Registru le este interzis, temporar sau permanent, să desfășoare activități profesionale, activități de voluntariat sau orice alt tip de activități care presupun contactul direct cu copiii, vârstnicii, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile, examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.

Totodată, acestea au obligația de a se prezenta periodic la poliție, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, să comunice profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară, mijloacele de existență, persoanele minore, în vârstă, cu dizabilități sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic, unitățile de învățământ școlar sau preșcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii, în care au avut acces în această perioadă.

Totodată, ei trebuie să anunţe în prealabil orice deplasare mai lungă de 15 zile, inclusiv destinaţia, scopul deplasării, perioada de deplasare și mijlocul de transport folosit. În cazul unei schimbări de domiciliu, au obligaţia să se prezinte la organul de poliție pe raza căruia își stabilesc locuința, pentru a fi luaţi în evidență, în termen de cel mult 3 zile.

Nerespectarea obligațiilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Tu esti ala care se plange tot timpul, ca un asistat , nu eu .
Postat 04 Iulie 2021, 10:25 de Sandu2100
bai 2100 de prosti
bai prostule si asa cum spui tu porcule, fiecare sa vegheze la curtea lui, statul la profesorii pe care ii creste, parintii la copiii pe care ii are. Prostul porcit in 2100 asteapta ca statul sau sau orice strain sa-i creasca copiii in timp ce el freaca mesele din crasme cu ochii bulbucat dupa banane in cauciu. Prostul porcit in 2100 de prosti intr-unul singur vorbeste din ceea ce practica el ca de normalitatea unei relatii nu este capabil, un impotent functional sub toate aspectele. Un betiv! Un betiv prost crescut cu pariniti aidoma lui, niste betivi!
Postat 04 Iulie 2021, 07:47 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Tocmai pt ca , copila ta, sa nu asa la cum alta casca ochii, e bine sa se preada educatie sexuala in scoli. No o sa faca sex cu profesorul, nu o sa ruleze un cauciu pe banana, doar o sa invete despre corpul ei
Postat 03 Iulie 2021, 20:44 de Sandu2100
2100 de prosti intr-unul singur
Da, nu te contrazic, ca un porc, doar complectez ca un porc de om ce esti! Numai gunoiaie humanoide amesteca in porcarelile lor copii!!
Postat 03 Iulie 2021, 19:40 de scortosul
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Nu sunt vulgar, sunt bine educat, doar ca lovesc, ca un porc, cand sunt inconjurat de boi
Postat 03 Iulie 2021, 18:45 de Sandu2100
2100 de prosti intr-unul singur
Ca esti prost stiam vad ca esti si betiv vulgar, numai caracter. Uite gunoaie ca tine pot baga copii in discutii vulgare. ei fi si tu unul cu educatie .... de mahala!
Postat 03 Iulie 2021, 16:16 de scortosul
No fiti cuminti!
No fiti cuminiti, inca un pic de educatie sexuala la copiii pana la 4 ani si se va legaliza si pedofilia! Rabdare! Sunt deja 2100 de.....
Postat 03 Iulie 2021, 15:42 de scortosul
Wtfman
Cauta idioti ca tine, sa-i duca la reeducare
Postat 03 Iulie 2021, 09:21 de Sandu2100
Wtf
Ce mai caută gunoaiele astea libere pe stradă???
Postat 02 Iulie 2021, 22:34 de Wtfman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON