La o zi după eşuarea referendumului iniţiat de Coaliţia pentru Familie în vederea revizuirii Constituţiei aşa încât aceasta să redefinească exclusiv căsătoria ca fiind uniunea între un bărbat şi o femeie, politicienii din Bihor care au militat pentru participarea electoratului reacţionează extrem de diferit.
Liderii celor mai importante trei formaţiuni din judeţ prezenţi la finele lunii septembrie la o conferinţă a Coaliţiei pentru Familie – Ioan Mang (PSD), Ilie Bolojan (PNL) şi Cseke Attila (UDMR) – au fost provocaţi de BIHOREANUL să spună ce cred despre motivele care au provocat acest eşec.
„Eu nu sufăr”
Solicitat să interpreteze acest eşec, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că nu este afectat de invalidarea referendumului. „Eu nu sufăr”, a spus el.
Mang consideră că activul PSD s-a mobilizat bine pentru a convinge bihorenii să se prezinte la vot şi, ca atare, nu are ce le reproşa colegilor de partid. „Eu nu pot să acuz că în Bihor PSD-ul nu a încercat să lămurească despre ce a fost vorba, pentru că dacă vă uitaţi pe clasamentul secţiilor de votare din judeţ primarii PSD sunt ascultaţi. Pe primul loc este o primărie PSD, Sâmbăta, cu prezenţă peste 70%, pe locul doi este o primărie PSD, Pocola, peste 65%”, a spus Mang, care însă consideră că reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie au greşit când au cerut să nu fie asociaţi cu partidele: „Rugămintea lor a fost să nu ne ducem la oameni cu referendumul, să nu ne punem sigla pe pliante şi acesta-i efectul”.
UDMR, neconvingător
De asemenea, Mang s-a arătat surprins că în zonele cu populaţie preponderent maghiară din judeţ aceasta nu a dat ascultare nici UDMR, nici liniei promovate de Guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta.
„Am fost surprins, personal, că pe zona maghiară, cu toate că dânşii au susţinut acest referendum, populaţia nu a ieşit la vot, nu a repetat gestul făcut de populaţia din Ungaria, care a modificat în acest fel Constituţia, şi probabil că îndemnul dat de Guvernul maghiar nu a fost suficient. Conducerea UDMR a făcut eforturi mari, a discutat cu primarii, am discutat şi noi, dar din păcate populaţia nu a marşat”, a constatat liderul PSD Bihor.
Pe de altă parte, Ioan Mang afirmă că „a fost şi multă dezinformare”, dar a considerat atât că „populaţia nu a avut timpul necesar să cunoască că a fost referendum şi care a fost subiectul”, cât şi că românii nu mai pun preţ pe valorile moştenite „de la Dumnezeu”. „Din punctul meu de vedere, referendumul a fost cerut de peste 3 milioane de oameni, şi ar fi fost o ocazie să demonstrăm lumii, dar s-a văzut că pentru poporul român ceea ce-i lăsat de la Dumnezeu nu valorează mare lucru. Asta-i situaţia”, a spus preşedintele PSD Bihor, adăugând că nu consideră normal „să mai repetăm referendumul”.
„Am procedat corect”
În ceea ce îl priveşte, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, totodată primar al Oradiei, care la rându-i a îndemnat orădenii să participe la referendum, apreciază că eşuarea acestuia a fost provocată de un „complex de factori”, primul fiind însă neîncrederea generalizată în politicieni, dar contribuind şi excesele susţinătorilor.
„Prezenţa în Bihor a fost mai bună, totuşi, decât în alte judeţe, la fel şi în Oradea comparativ cu alte municipii reşedinţă de judeţ. Prezenţa scăzută se datorează, din punctul meu de vedere, unui complex de factori, din care cel general este că, pe fondul scăderii încrederii în lumea politică, există un trend de scădere a participării electorale”, a declarat Bolojan.
Acesta a afirmat, de asemenea, că era previzibilă o prezenţă mai mică la referendum, deoarece „acest lucru se întâmplă la proiectele care nu sunt palpabile şi ale căror efecte nu le vezi imediat, ca şi la cele nepersonalizate”.
Bolojan a mai spus că referendumul a eşuat şi din cauza susţinătorilor. „Inclusiv excesele din partea celor care au susţinut referendumul au contribuit la acest rezultat. Decât să spui prostii, cum au spus unii politicieni, mai bine taci”.
Întrebat dacă regretă că a îndemnat orădenii să voteze, edilul a spus că are convingerea că „am procedat corect”.
„În limita normalului”
Un alt politician care a sprijinit referendumul, preşedintele UDMR Bihor Cseke Attila, consideră că a procedat conform conştiinţei. „Nu mi-am schimbat părerea după votul pe care l-am dat. În ce priveşte sistemul meu de valori, acesta m-a determinat şi mă determină în continuare să cred că căsătoria trebuie încheiată între un bărbat şi o femeie”.
Pe de altă parte, însă, Cseke afirmă că politicienii trebuie să accepte rezultatul, iar societatea să evite continuarea divergenţelor pe această temă. „Faptul că societatea a considerat că nu este o problemă atât de urgentă încât să necesite o schimbare a Constituţiei trebuie acceptat de toţi cei care au fost implicaţi, care s-au dus la vot, care şi-au spus un punct de vedere legat de participare sau de neparticipare. În continuare, cred că trebuie evitată antagonizarea între unii mai buni şi unii mai puţini buni”, a spus preşedintele UDMR.
Referitor la lipsa de mobilizare a populaţiei maghiare de către partidul său, aşa cum a observat omologul său de la PSD, Cseke a replicat că „nu comentează comentariile altora”, susţinând că prezenţa electoratului UDMR „a fost în limita obişnuită în ce priveşte prezenţa maghiarilor la referendumuri”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.