URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Septembrie 2017, 12:30

Poliţia Bihor, cu ochii pe biciclişti: Peste 250 de persoane au fost amendate cu aproape 100.000 de lei!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu mai puţin de 265 de biciclişti din Bihor au fost amendaţi de poliţiştii bihoreni, în cadrul unei acţiuni de prevenire desfăşurate pe şoselele din Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis marţi de Poliţia Bihor, controalele au fost făcute în perioada 22 august – 3 septembrie, având în vedere că neregulile comise de biciclişti în trafic contituie "unele din principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave pe şoselele bihorene".

"Poliţiştii rutieri bihoreni au aplicat 265 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 97.575 lei, unor biciclişti care nu au respectat legislaţia rutieră, expunându-se astfel victimizării prin accidente rutiere sau constituind un pericol pentru ceilalţi paricipanţi la trafic", arată documentul.

Cele mai amendate abateri au fost lipsa îmbrăcăminţii reflectorizante (110 biciclişti amendaţi) şi nerespectarea condiţiilor tehnice minime prevăzute de legislaţie, pe care trebuie să le îndeplinească bicicletele pe drumurile publice, respectiv cele referitoare la dispozitivul de frânare, sistemul de direcţie, sistemul de avertizare sonoră sau echiparea cu lumini şi cu dispozitiv fluorescent-reflectorizant (71 sancţiuni).

25 de biciclişti au fost depistaţi în timp ce ce circulau pe bicicletă sub influenţa alcoolului, 10 biciclişti care circulau cu biciclete care prezentau diverse defecţiuni tehnice şi 49 de biciclişti pentru lipsa documentelor de identitate, arată comunicatul.

Cea mai mare alcoolemie depistată în cazul unui biciclist a fost, pe 24 august, în localitatea bihoreană Belfir. Un localnic de 65 de ani circula cu bicicleta, având o concentraţie alcoolică de 0,96mg/l alcool pur în aerul expirat.

"Cei în cauză au fost sancţionaţi contravenţional cu amendă în valoare de 870 lei fiecare", arată comunicatul.


Poliția Bihor a transmis și câteva reguli pentru bicicliști.

Astfel, potrivit prevederilor legale, bicicleta cu care circulaţi pe drumurile publice trebuie să fie:

a) prevazută cu dispozitiv de frânare eficace;

b) prevăzută cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie;

c) dotată cu sistem de avertizare sonoră; se interzic echiparea şi folosirea sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor;

d) echipată în faţă cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare;

e) echipată cu elemente sau dispozitive care, în mişcare, formează un cerc continuu, fluorescent-reflectorizante, de culoare portocalie, fixate pe spiţele roţilor.

Recomandări preventive adresate bicicliștilor:

- Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie şi să fii echipat corespunzător.

- Copilul în vârstă de până la 7 ani poate fi transportat pe bicicletă de un adult numai dacă vehiculul este prevăzut din construcţie cu un suport special sau dacă are montat un dispozitiv omologat.

- Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

- Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalţi participanţi la trafic.

- Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie nici un autovehicul. La schimbarea direcţiei de mers, chiar dacă ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta.

- Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.

- Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasaţi în grup, numai în coloană, câte unul. Nu circula cu bicicleta sub influenţa băuturilor alcoolice. Poartă cască de protecţie. Îţi poate salva viaţa!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@unu
Si eu am văzut șoferi care nu semnalizează când schimba direcția, care întorc brusc pe linie continuă sau in cel mai bun caz semnalizeaza, care circula cu peste 100km/h in localitate, care depasesc chiar daca pe sensul opus vine un alt autoturism sau bicicleta și celălalt e nevoit să intre în șanț etc. Așa cum biciclisti ar trebuia aiba RCA obligatoriu și șoferi ar trebui să aibă bun-simt obligatoriu. Hai sa nu generalizăm pt ca ambele categorii au oscarurile lor. Vinovatul principal e statul pt ca nu avem acele piste pt biciclisti. Foarte interesanta acțiunea polițiștilor. Au ajuns biciclistii una din principalele cauze ale accidentelor. Au fost vreo 10 accidente grave în ultima săptămână dat nu am auzit de vreun biciclist vinovat. Interesant și sfatul dat : chiar daca ai prioritate asigura-te ca au înțeles și ceilalți. Oare conducătorii auto ar trebui sa faca la fel? Pe biciclisti ii verifică dacă au lumini indiferent dacă e zi sau noapte! Nu am auzit ca pt un autoturism la care nu ii merg farurile sa primeasca amenda ziua daca nu circula pe drumuri europene.
Postat 05 Septembrie 2017, 14:56 de andy
Foarte bine! Prea multi biciclisti se cred cu ambulanta, semi-zei, doar pentru ca ar fi ecologic si mari sportivi, desi nu stiu nici macar regulile.
Am vazut si eu de mai multe ori, prea des, cum schimba directia de mers, cum treceau strada de pe marginea dreapta a drumului pe cealalta parte, fara ca sa intoarca macar capul sa se uite in spate, sa se asigure. In cel mai bun caz, rareori unii ridicau mana sa anunte ca schimba directia de mers. Corect ar fi sa isi faca asigurare de raspundere civila, RCA si ei: chiar stiu un caz in care o tipa cu biclicleta care a cauzat un accident de s-a bagat pe sine in coma, dar celuilalt i-a indoit capota, bara, aripa si a spart parbrizu si farurile unuia cu jeepul si s-a bagat in spital pentru 1-2 sapt. Ea era vinovata, si norocul soferului era ca ea (era frantuzoaica) avea asigurare de raspundere civila care a platit astfel pagubele.
Postat 05 Septembrie 2017, 14:01 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON