URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Noiembrie 2015, 14:00

Poftiţi pe insulă! Vara viitoare, orădenii vor putea să-şi petreacă timpul liber pe insula din zona Silvaş (FOTO)

Poftiţi pe insulă! Vara viitoare, orădenii vor putea să-şi petreacă timpul liber pe insula din zona Silvaş (FOTO) CURĂŢATĂ. Insula din zona Silvaş va fi doar curăţată de boscheţi, nu golită de copaci, promit reprezentanţii Primăriei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În următorul sezon estival, orădenii se vor putea relaxa pe o insulă. Primăria are de gând ca până la începutul verii viitoare să extindă locul de picnic din zona Silvaş cu insuliţa din mijlocul râului Crişului Repede. Curăţată de boscheţi, insula va deveni uşor accesibilă, deoarece municipalitatea va construi două podeţe de pe mal până pe ea.

Ca pe vremuri

În urmă cu două-trei decenii, Silvaşul era zona preferată a orădenilor amatori de ieşiri la iarbă verde. Cu Crişul şi cu multă verdeaţă alături, locul era perfect pentru grătare, plajă şi bălăceală. În timp, şi-a pierdut din atractivitate, dar Primăria l-a readus în prim-plan în 2012, când a stabilit Silvaşul ca singură zonă de picnic autorizată din oraş. Conform legislaţiei în vigoare, primăriile sunt obligate să amenajeze astfel de locuri, iar cetăţenii sunt obligaţi să nu iasă la picnic în alte spaţii.

Primăria a amenajat deja în zonă o alee şi spaţii verzi, a introdus iluminatul public şi a montat coşuri de gunoi, iar acum vrea să pună la punct şi insula din imediata vecinătate. "Dacă ţine vremea bună, este posibil să începem lucrările în această toamnă. Dacă nu, la primăvară", spune şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea.

Insulă cu poduri

Pe vremuri, orădenii obişnuiau să stea pe insulă, însă acum locul e plin de boscheţi şi de buruieni. "Vom curăţa locul, dar vom păstra copacii", spune Ghitea. În plus, insula va avea la fiecare capăt câte un podeţ, aşa încât orădenii să nu trebuiască să treacă prin apă ori pe bolovani ca să ajungă până acolo. Inundabilă în sezoanele ploioase, pe timpul verii, când debitul Crişului este mic, insula e complet uscată.

Pe lângă amenajarea acesteia, zona Silvaş va fi dotată şi cu mese la care oamenii să se poată aşeza. Ca să nu fie distruse de vandali, ele vor fi probabil din beton, adică cele recuperate de Primărie din pieţele modernizate. De asemenea, coşurile de gunoi vor fi încastrate cel mai probabil în buşteni de copaci, pentru a nu fi distruse.

Un singur lucru nu se va putea face, totuşi, pe insulă, şi anume foc pentru grătare. Nu de alta, dar deşi Crişul e plin de apă, accesul pompierilor ar fi aproape imposibil pentru stingerea unui incendiu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON