În următorul sezon estival, orădenii se vor putea relaxa pe o insulă. Primăria are de gând ca până la începutul verii viitoare să extindă locul de picnic din zona Silvaş cu insuliţa din mijlocul râului Crişului Repede. Curăţată de boscheţi, insula va deveni uşor accesibilă, deoarece municipalitatea va construi două podeţe de pe mal până pe ea.
Ca pe vremuri
În urmă cu două-trei decenii, Silvaşul era zona preferată a orădenilor amatori de ieşiri la iarbă verde. Cu Crişul şi cu multă verdeaţă alături, locul era perfect pentru grătare, plajă şi bălăceală. În timp, şi-a pierdut din atractivitate, dar Primăria l-a readus în prim-plan în 2012, când a stabilit Silvaşul ca singură zonă de picnic autorizată din oraş. Conform legislaţiei în vigoare, primăriile sunt obligate să amenajeze astfel de locuri, iar cetăţenii sunt obligaţi să nu iasă la picnic în alte spaţii.
Primăria a amenajat deja în zonă o alee şi spaţii verzi, a introdus iluminatul public şi a montat coşuri de gunoi, iar acum vrea să pună la punct şi insula din imediata vecinătate. "Dacă ţine vremea bună, este posibil să începem lucrările în această toamnă. Dacă nu, la primăvară", spune şeful Direcţiei Tehnice din Primărie, Mircea Ghitea.
Insulă cu poduri
Pe vremuri, orădenii obişnuiau să stea pe insulă, însă acum locul e plin de boscheţi şi de buruieni. "Vom curăţa locul, dar vom păstra copacii", spune Ghitea. În plus, insula va avea la fiecare capăt câte un podeţ, aşa încât orădenii să nu trebuiască să treacă prin apă ori pe bolovani ca să ajungă până acolo. Inundabilă în sezoanele ploioase, pe timpul verii, când debitul Crişului este mic, insula e complet uscată.
Pe lângă amenajarea acesteia, zona Silvaş va fi dotată şi cu mese la care oamenii să se poată aşeza. Ca să nu fie distruse de vandali, ele vor fi probabil din beton, adică cele recuperate de Primărie din pieţele modernizate. De asemenea, coşurile de gunoi vor fi încastrate cel mai probabil în buşteni de copaci, pentru a nu fi distruse.
Un singur lucru nu se va putea face, totuşi, pe insulă, şi anume foc pentru grătare. Nu de alta, dar deşi Crişul e plin de apă, accesul pompierilor ar fi aproape imposibil pentru stingerea unui incendiu...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.