URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Mai 2018, 14:51

Poftiţi la Târgul Gaudeamus! Cărţi pentru toţi, într-un cort imens instalat în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a cincea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea a fost deschisă, miercuri, la prânz, în Piaţa Unirii, în cadrul unei scurte ceremonii la care au participat primarul Ilie Bolojan, directorul general al Radio România, Georgică Severin, şi istoricul Sorin Şipoş, preşedintele de onoare al târgului de anul acesta.

În discursul său, Ilie Bolojan le-a mulţumit organizatorilor de la Radio România pentru că aduc, pentru a cincea oară, târgul Gaudeamus la Oradea şi le-a transmis orădenilor care iubesc lectura să viziteze pavilionul din Piaţa Unirii.

De asemenea, reprezentanţii radioului public au mulţumit administraţiei locale, singura din ţară care se implică, atât financiar cât şi logistic, în organizarea evenimentului.

În pavilionul Gaudeamus au fost amenajate 46 de standuri la care sunt prezenţi 60 de expozanţi, între care edituri precum Humanitas, Nemira, Editura Trei, Şcoala Ardeleană, Polirom, Fischer International şi Curtea Veche Publishing.

La ediţia de anul acesta a fost amenajat şi un stand dedicat Centenarului Marii Uniri din 1918, cu volume precum "În jurul Marii Uniri de la 1918. Naţiuni, frontiere, minorităţi", de Lucian Boia, "Parlamentul în pribegie", de Grigore Procopiu, "O scurtă istorie ilustrată a românilor", de Neagu Djuvara, "Cartea de aur a Centenarului Marii Uniri", editată de Bogdan Bucur, "Istoria ilustrată a României şi a Republicii Moldova", "Campania Armatei a IX-a împotriva românilor şi ruşilor 1916-1917", respectiv "Tezaurul României de la Moscova", de Marian Voicu.

La acelaşi stand poate fi citită Declaraţia de autodeterminare de la Oradea, semnată pe 12 octombrie 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr.

Şi la ediţia de anul acesta a Târgului Gaudeamus sunt expuse mii de volume, dar şi CD-uri şi albume muzicale, respectiv jocuri de societate şi de dezvoltare.

Editura Şcoala Ardeleană a adus la Oradea mai multe cărţi ale preşedintelui Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, între care şi "Istoria, adevărul şi miturile", cel mai râvnit volum la ediţia recentă a Târgului Gaudeamus de la Cluj-Napoca.

La editura Humanitas, printre noutăţi se numără "Două mături stau de vorbă", de Radu Paraschivescu, "Pământul negru. Holocaustul", de Timothy Snyder, şi "Cum am trecut prin comunism", de Lucian Boia.

Pe lângă romane şi cărţi istorice, de la Târgul Gaudeamus se pot cumpăra cărţi de dezvoltare personală, de parenting, cărţi dedicate întreţinerii grădinilor şi spaţiilor verzi, cărţi pentru copii, volume din literatura universală şi dicţionare.

De miercuri până sâmbătă, Târgul Gaudeamus va fi deschis între orele 10 şi 20, iar duminică între orele 10 şi 15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON