URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2018, 08:13

Poftiți la FITO! BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre atracțiile Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea

Poftiți la FITO! BIHOREANUL vă prezintă câteva dintre atracțiile Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea ŞI REGI, ŞI CLOVNI. Artiştii francezi Julia şi Igor, cunoscuţi cu numele Les Rois Vagabonds, se întorc după cinci ani la Oradea cu producţia "Concert pentru doi clovni", despre care cronicarii spun că face spectatorii să râdă în crescendo
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul săptămânii începe a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, care include 26 de spectacole.

Programul este bogat, fiind invitate trupe din România, Franţa, Statele Unite şi Republica Moldova. Orădenii vor avea ocazia să vadă pe viu actori cunoscuţi, în spectacole de neratat. BIHOREANUL vă face câteva recomandări...

Concert pentru doi clovni

În seara de debut a Festivalului, pe scena Teatrului Regina Maria vor urca doi artişti din Franţa, Igor Sellem şi Julia Moa Caprez, adică Les Rois Vagabonds, descrişi de postul TV France 3 "un duo poetic şi graţios minunat". După ce au cucerit întreaga lume cu "Concert pentru doi clovni / Concerto pour deux clowns", artiştii francezi se întorc la Oradea, unde au mai jucat şi în 2013.

Deşi cu dialog puţin, spectacolul a impresionat critici şi cronicari din multe ţări. "Aceşti doi clovni nu joacă pentru râsete. Nasul roşu, machiajul şi costumele strălucitoare sunt pur şi simplu o modalitate de a-şi purta sufletele. Mimă, acrobaţii, muzică şi foarte puţine cuvinte: Regii Vagabonzi vorbesc un limbaj universal. Bătrâni înţelepţi filosofi şi tineri copii deopotrivă vor fi uimiţi, mişcaţi, amuzaţi şi vrăjiţi de reprezentaţia lor", scria Armelle Martin, critic de teatru, despre această producţie.

Spectacolul, nerecomandat copiilor cu vârste sub 8 ani, se va juca duminică, 23 septembrie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, iar biletele, la fel ca pentru toate reprezentaţiile din Festival, se vând la Agenţia Teatrului şi online pe www.biletmaster.ro.

Numere de singurătate

În programul FITO a fost inclus şi un spectacol complex al Teatrului Dramatic "Fani Tardini" din Galaţi - "Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant", care va fi reprezentat miercuri, 26 septembrie, de la ora 18, în Sala Mare.

În 1881, un renumit şi enigmatic impresar al vremii, Edward Gant, dependent de opiacee, îşi prezenta trupa creând un spectacol grotesc, un soi de comedie neagră, presărată cu mister şi realism magic. Un secol mai târziu, dramaturgul Anthony Neilson a reconstruit fascinantul eveniment într-o piesă de teatru care "combină melodrama şi extravaganţa cu singurătatea dureroasă care a caracterizat acel ciudat spectacol victorian", descriu povestea organizatorii FITO.

Producţia de la Galaţi, gândită de regizorul Dragoş Muşoiu pentru a arăta aerul unui teatru-circ, este "plină de gust şi caracterizată de rafinament, iar firul conducător este cel conform căruia sensibilitatea se amestecă cu glumele".

Tartuffe, şarlatanul

Tartuffe, șarlatanul - FITO 2018O altă atracţie a ediţiei 2018 este spectacolul "Tartuffe", de Molière, al Teatrului Maria Filotti din Brăila. Regizat de Alexandru Mâzgăreanu, acesta este programat pentru joi, 27 septembrie, ora 18, tot în Sala Mare.

În "pielea" lui Tartuffe, publicul îl poate vedea pe Emilian Oprea (foto), cunoscut şi pentru rolul principal din filmul "De ce eu?", inspirat de povestea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în timpul anchetării unui caz de corupţie la nivel înalt. Alături îi va fi şi Andreea Vasile, cunoscută din acelaşi film, dar şi din altele, precum "Fixeur" ori, mai nou, "Charleston".

Despre "Tartuffe", teatrologul Ciprian Buzoianu a scris că este "o poveste profundă spusă în versuri, o satiră care, deşi scrisă cu peste 300 de ani în urmă, este cât se poate de actuală. Maestru al comediilor de moravuri, Moliere aminteşte peste secole de marile defecte umane: viclenia, ipocrizia, nedreptatea, prostia, inegalitatea şi impostura".

Spectacolul este o comedie cu aspecte dramatice în centrul căreia se află şarlatanul Tartuffe, un tip hotărât să parvină prin orice mijloace. Un personaj ale cărui trăsături sunt des întâlnite şi în zilele noastre...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON