După ce, în ultima perioadă, "relaxarea" s-a tradus prin faptul am putut să ieşim din nou pe străzi fără adeverinţe şi, mai târziu, să stăm la terase, bihorenii abia aşteaptă relaxarea aceea adevărată, în sejururi şi vacanţe.
Cum n-am scăpat de pandemie, mulţi optează pentru destinaţiile din judeţ, în timp ce alţii se pregătesc să meargă pe litoralul Mării Negre, unde vor putea ajunge, din nou, şi pe calea aerului. În acest sezon estival, bihorenii vor merge, însă, şi în Bulgaria şi Grecia, cu maşinile personale şi, în curând, speră tour operatorii, cu charteruri. BIHOREANUL vă prezintă care sunt tendinţele în sezonul ce tocmai a început...
La căsuţe
Orădenii abia aşteaptă vacanţa. Unii au început-o deja, ieşind în scurte sejururi în destinaţiile turistice din Bihor. La Bulz, unde funcţionează un camping cu 10 căsuţe din lemn, cu până la 4 locuri, a fost plin în weekend-ul prelungit de Rusalii. De acolo, turiştii pot să viziteze spre exemplu Cascada Boiului, dar şi să pescuiască în Crişul Repede. "Au fost multe cereri pe care a trebuit să le refuzăm, n-am făcut faţă", spune Arabela Negrea, proprietara căsuţelor.
Cei mai mulţi clienţi sunt bihoreni şi clujeni. Proprietarii au făcut ofertele astfel încât să atragă familii, nu tineri puşi pe petreceri. Copiii de până la 14 ani, care vin cu părinţii, nu trebuie să plătească. Aşadar, o noapte într-o căsuţă cu 4 locuri costă 150 lei pentru doi adulţi şi doi copii, dar 200 lei pentru 4 adulţi.
Turiştii îşi aduc mâncare sau folosesc pe rând, respectând anumite reguli, o bucătărie comună. "Deocamdată avem rezervări pentru weekend-uri, dar în iulie şi august sunt rezervări şi în timpul săptămânii. Unii ne spun că renunţă la planurile de concedii în străinătate", mai zice Arabela.
Viaţa satului vs. aventură
Cerere mare are şi pensiunea Muma Codrului din Coleşti, deschisă în acest sezon. Proprietarii spun că vor să reînvie satul românesc, aşa că au amenajat pensiunea în stil tradiţional. "Cererea e mare! Avem 7 camere, dar dacă am mai construi 7, tot n-am face faţă", spune George Hoţopan (foto), iniţiatorul Asociaţiei "Muma Codrului".
Aici e deschis şi un restaurant cu terasă şi servire à la carte, cu bucate tradiţionale. O noapte într-o cameră dublă costă 150 lei, iar mesele se achită separat. "În această perioadă, vin mai mulţi clienţi din Oradea, dar şi din împrejurimi. Avem cerere şi pentru lunile iulie şi august pentru sejururi mai lungi, din Bucureşti, Constanţa. Atunci bihorenii pleacă la mare, iar cei de la şes vin la noi", spune George.
E căutată şi Pensiunea Gradia, cu 6 camere, din Şuncuiuş, care are şi o plajă privată. Preţul unei camere duble, pe noapte, este de 200 lei, cu mic dejun inclus. "Majoritatea clienţilor sunt din Bihor. Mulţi încearcă şi traseul de via ferrata sau fac rafting pe Crişul Repede", spune proprietarul Sebastian Lascu.
Votată drept cea mai bună pensiune rurală de 3 sau 4 margarete din Bihor, într-un sondaj lansat de Agenţia de Management al Destinaţiei, Pensiunea Apuseni Wild din Remeţi are cerere mare pentru sezonul de vară. Din 15 iunie, e deschisă şi piscina. "Cei din Bihor vin în sejururi scurte, de 2 nopţi şi 3 zile. De regulă se relaxează şi stau la piscină, nu ies neapărat în drumeţii", spune Anişoara Geczi, managerul unităţii. În iulie-august, două nopţi pentru două persoane costă 600 lei, cu mic dejun.
Chemarea mării
Bihorenii nu evită să plece şi în alte zone din ţară, în special în staţiunile de pe malul Mării Negre. "Cererea pentru destinaţiile din România e mai mare decât anul trecut", spune Natalia Birău (foto), managerul agenţiei de turism Simbotour din Oradea. Staţiunea preferată e Mamaia, dar se optează şi pentru Venus sau Saturn.
"Preţurile sunt ceva mai mari, dar asta şi pentru că litoralul românesc îl "vinzi" din 15 iunie până în 25 august, deci sezonul e scurt. În schimb, pe litoralul grecesc se merge liniştit până pe 15 septembrie". De exemplu, în "full season", un sejur de 7 nopţi, pentru doi adulţi şi un copil, într-un hotel de 3 stele din Mamaia costă 2.300 lei. All inclusive, tot la 3 stele, preţul creşte la 5.100 lei.
Sunt şi oferte mai bune, în alte staţiuni. Spre exemplu, Christian Tour are oferte de 5 nopţi de cazare, cu mic dejun, în Eforie Nord, la preţuri de 500-600 lei. "Eu spun că sunt pachete atractive, iar segmentul de turişti pentru litoralul românesc nu e deloc de neglijat", spune Marius Berca, director operaţional.
Linia de Constanţa
Până acum, bihorenii şi-au rezervat pachete fără transport, pornind spre litoral cu maşinile personale. Recent, însă, Tarom a anunţat că introduce curse aeriene de la Oradea la Constanţa, de la jumătatea lunii iulie până la finalul lunii august.
Un bilet dus-întors costă 166 euro, un preţ piperat, de care deja s-au plâns mulţi. Cursele au fost programate în zilele de joi (cea de plecare) şi duminică (cea de întoarcere), astfel că turiştii care vor să meargă la mare cu avionul vor putea opta pentru pachete de cazare de 3 nopţi sau de 10 nopţi. Dar rapiditatea şi confortul zborurilor atârnă greu...
Spre Grecia şi Bulgaria
În ceea ce priveşte vacanţele în afara graniţelor, lucrurile sunt ceva mai complicate, lesne de înţeles de ce. Cum cursele aeriene n-au fost încă reluate, unii îşi rezervă bilete cu transport individual, adică vor merge cu propriile maşini în Bulgaria şi Grecia, ţări unde pandemia de Covid-19 nu a făcut ravagii şi care se pregătesc să primească şi turişti străini.
Cele două figurează pe lista ţărilor pentru care românilor nu li se va impune autoizolarea la domiciliu la întoarcere. Guvernul a decis să înlăture măsura, din 15 iunie, pentru ţările unde media de îmbolnăviri este de sub 5 cazuri noi zilnic la un milion de locuitori.
"Oamenii simt nevoia să călătorească şi se adaptează. Într-o zi am făcut 20 de rezervări pentru Grecia, unde hotelurile bune pentru sejururi se deschid de la 1 iulie", spune Natalia Birău. În Bulgaria, un pachet de 7 nopţi la un hotel de 4 stele, all inclusive, costă 480 euro pe persoană, cu transport individual. Şi în Grecia sunt oferte bune. Dacă merg cu propria maşină, bihorenii pot opta pentru pachete de 7 nopţi, all inclusive, în Halkidiki sau Kavala, la hoteluri de 4 stele, la preţuri de 350-500 euro pe persoană. Evident, însă, există şi oferte mai piperate...
Chartere "în picioare"
Christian Tour, unul dintre cei mai mari operatori, aşteaptă reglementările autorităţilor în privinţa turismului internaţional. "Noi sperăm să dăm drumul primelor chartere de autocare spre destinaţii ca Lefkada şi Corfu din 21 iunie", spune Marius Berca.
În perioada această sunt permise şi zborurile din România spre ţări ca Grecia. Cerere există, confirmă managerul operaţional: "În general, rezervările pentru iulie, august, septembrie şi octombrie s-au păstrat, oamenii nu au dorit să le reprogrameze, lucru valabil şi în cazul turiştilor din Bihor".
Christian Tour are programate curse aeriene de tip charter săptămânale, inclusiv de pe Aeroportul din Oradea, mai precis din iulie spre Antalya (Turcia), iar din august spre Hurghada (Egipt). "În acest moment acele zboruri sunt "în picioare", adică nu au fost anulate. Sperăm ca până atunci să fie ridicate restricţiile şi pentru acele ţări", adaugă Berca.
Şi alţi operatori au programate chartere din Oradea, pentru Creta (Grecia) sau Tunisia.
Pentru multe dintre destinaţii sunt încă oferte atractive, similare celor de early booking. "Încercăm să menţinem aceste preţuri, înţelegem că şi turiştii vin după o perioadă grea", subliniază Marius Berca. Şi, în mod clar, merită o vacanţă...
LA MARE CU TAROM
Cum se va zbura spre litoral
Săptămâna trecută, compania Tarom a pus în vânzare biletele pentru rutele interne estivale. De la jumătatea lunii iulie, în zilele de joi, la ora 12.20, va pleca de la Oradea spre litoral o aeronavă venită din Timişoara, care apoi va efectua un zbor direct spre Constanţa. La întoarcere, zborul care va ateriza până la urmă la Oradea va avea întâi escală la Timişoara. Fiecare bilet are inclus un bagaj de mână de maximum 10 kg şi un bagaj de cală de maximum 23 kg.
Orarul zborurilor:
16 iulie, 23 iulie, 30 iulie, 06 august, 13 august, 20 august, 27 august (zilele de joi): Timişoara – Constanţa (via Oradea), orar de zbor: 11.00 – 13.30 (de la Oradea, aeronava pleacă la ora 12.20)
19 iulie, 26 iulie, 02 august, 09 august, 16 august, 23 august, 30 august (zilele de duminică): Constanţa – Oradea (via Timişoara), orar de zbor: 18.40 – 21.10.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.