URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2020, 14:28

Podu’ de sus: A fost inaugurat cel de-al treilea traseu de via ferrata din Şuncuiuş, dotat cu un pod indian (FOTO / VIDEO)

Podu’ de sus: A fost inaugurat cel de-al treilea traseu de via ferrata din Şuncuiuş, dotat cu un pod indian (FOTO / VIDEO) ADRENALINĂ PE STÂNCI. Dedicat celor „fit” şi cu experienţă în via ferrata, noul traseu de la Şuncuiuş are mai multe puncte dificile, în care este testată forţa fizică a celor care îl parcurg. Unul dintre acestea este podul indian, care, dispus la înălţime, leagă două stânci prin câteva cabluri. Pe unul dintre ele, aventurierii trebuie să păşească
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Turiştii care ajung în zona Şuncuiuş nu sunt îmbiaţi doar cu peisaje idilice şi relaxare, ci şi cu activităţi care le pun la încercare limitele.

În urmă cu câţiva ani, clubul alpin Cassio Montana a început amenajarea unui parc de aventură, iar cea mai nouă atracţie a acestuia, un traseu de via ferrata pe care montaniarzii l-au numit "Podu’ Indian", a fost inaugurată pe 5 septembrie.

După cum îi spune şi numele, traseul, dedicat celor experimentaţi, cuprinde şi o trecere la înălţime între stânci, amenajată doar din cabluri.

Hamacele din grotă

După un an de proiectare şi şase luni de muncă intensă, cu nu mai puţin de 50 de ieşiri pe stâncă şi peste 500 de ore petrecute în coardă la înălţime, echipa clubului alpin Cassio Montana a finalizat amenajarea unui nou traseu de via ferrata la Şuncuiuş, pe partea stângă a drumului de acces spre Peştera Unguru Mare.

Este vorba de aceeaşi zonă în care sunt deschise deja alte două trasee, dintre care unul dedicat copiilor şi numit Piticot, pe care cei mici sunt asiguraţi atât cu ajutorul lonjelor prinse pe cablul de pe stâncă, cât şi în coardă, de către un ghid aflat la punctul de pornire. Celălalt, Montana Land, se întinde pe 150 de metri, are o diferenţă de nivel de 80 de metri şi este prevăzut cu un cablu de oţel pentru asigurare şi, pe alocuri, cu scăriţe metalice pentru a-i ajuta pe temerari să-l urce. Înainte de ultima porţiune, aceştia se opresc într-o grotă din stâncă, unde gazdele au pus hamace. Odată ajunşi în vârful stâncii, au parte nu doar de senzaţia de reuşită, ci şi de o privelişte deosebită asupra Defileului Crişului Repede.

Pe sârmă

Sebi LascuNici parcurgerea traseului Montana nu e floare la ureche, dar noul traseu realizat de Cassio Montana, "Podu’ Indian", este şi mai dificil. "Traseul cere experienţă în via ferrata şi chiar în căţărare pe stâncă. Treptele sunt rare, destul de depărtate, şi plasate doar în zonele surplombate (n.r. – care au înclinare în afară) sau complet lipsite de prize naturale. Cei care intră pe traseu trebuie să aibă încălţăminte adecvată pentru munte, cu talpă aderentă, şi să fie pregătiţi pentru situaţii solicitante atât fizic, cât şi psihic", transmit alpiniştii din Cassio Montana, prin vicepreşedintele clubului, Sebastian Lascu (foto).

Lungimea traseului este de 160 metri, iar diferenţa de nivel de 80 de metri. Aşa cum a fost amenajat, traseul este unul de tip C/D, adică unul dificil conform cotaţiei Federaţiei Internaţionale de Alpinism (UIAA).

La un moment dat, ajunşi la altitudine, curajoşii au de trecut un pod indian. Ce înseamnă asta? "Podul" este amenajat între două stânci, din cabluri groase, care rezistă la sute de kilograme. Practic, aventurierii merg pe o "sârmă" ţinându-se cu mâinile de alte două cabluri. De asemenea, îşi asigură hamurile într-un alt cablu, astfel încât chiar şi în cazul unei alunecări, să fie în siguranţă.

Pe tiroliană

Noul traseu a fost inaugurat sâmbătă, 5 septembrie, printr-o serie de activităţi în parcul de aventură Montana Land la care au participat atât adulţi, cât şi copii. Cei care doresc să se încumete să-l parcurgă o pot face programându-şi o ieşire alături de ghizi, pe pagina de Facebook a clubului Cassio Montana.

O tură, cu asigurarea echipamentului special (hamuri, căşti, lonji speciale de amortizare), dar şi a ghidajului, costă 120 lei. Pentru traseul Montana, cel cu hamacele din grotă, taxa este de 90 lei. Cei care au experienţă şi echipament propriu pentru via ferrata pot urca plătind doar 15 lei/traseu. Banii, spun reprezentanţii Cassio Montana, vor fi folosiţi, la fel ca până acum, pentru întreţinerea traseelor deja existente în zona de alpinism, escaladă şi via ferrata, precum şi la crearea altora noi.

De asemenea, în vecinătatea traseelor de via ferrata, Cassio Montana a amenajat şi o tiroliană lungă de circa 20 metri (trei ture costă 50 lei). Asta pentru cei care vor adrenalină, dar parcă nu se simt pregătiţi să cucerească stâncile...

Traseu

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON