URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IULIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lumea se întreabă de ce trebuie să achite asigurări de sănătate și veteranii de război. Sau de ce mamele aflate în îngrijirea copilului sunt supuse aceleiași obligații. Doar cu banii astfel adunați în plus nu astupăm marea gaură din buget. Numai că Ilie Bolojan știe că, dacă faci o excepție, imediat urmează și altele. Când a introdus plata parcării pentru absolut toți cetățenii Oradiei, au sunat telefoanele în draci. Ziariști, judecători, polițiști, atârnători de partid ș.a. s-au trezit cu amenzi pe parbrize. Știți care a fost reacția lui Bolojan? „Vă rog să trimiteți amenda la mine la birou, că o s-o plătesc eu”. Așa i-a pus la punct.
Zic şi eu
Adrian Cris
În 2008, când prelua Primăria Oradea, îl știam deja binișor pe Ilie Bolojan. Își începuse ascensiunea cu patru ani înainte. În 2004, câteva luni, fusese consilier județean, unul venit „de la țară”, dar singurul care citea toate proiectele de hotărâri (ceea ce, cred, nu făceau nici măcar șefii Consiliului Județean) și care punea întrebări.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan sunt necesare și eficiente?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public faptul că măsurile fiscale de austeritate așteptate în cursul lunii iulie vor fi cuprinse într-un act normativ ce nu va fi ordonanță de urgență, cum se întâmplă de obicei, ci o lege care va fi adoptată prin procedura specială a angajării răspunderii Guvernului în fața Parlamentului.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2022, 15:39

Pod nou peste Peța în Oradea: Constructorii au început șantierul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început săptămâna trecută amenajarea unui pod nou peste Peţa destinat pietonilor, bicicliştilor şi autovehiculelor.

Spre Sântandrei prin cartierul Veteranilor

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, construcţia va lega străzile Radu Enescu şi Trotuşului şi va oferi locuitorilor din Ioşia o nouă legătură cu comuna Sântandrei, prin cartierul Veteranilor.

"Practic, prin realizarea acestei legături, se va fluidiza circulaţia în zonă, locuitorii din această parte a cartierului Ioşia având posibilitatea să ajungă prin cartierul Veteranilor spre Sântandrei", a declarant viceprimarul Marcel Dragoş.

Edilul a apreciat că "dacă totul va decurge fără probleme şi condiţiile meteo vor fi favorabile, vom putea circula pe noul pod până la finalul lunii iulie".

Podul, cu o lungime de 17 metri, va fi parte integrantă a noii artere, cu o lungime totală de 109 metri, care va lega străzile Radu Enescu şi Trotuşului.

"După ce malurile pârâului au fost curăţate de vegetaţie, acum se lucrează la crearea incintelor pentru realizarea infrastructurii podului şi a rampelor de acces", a mai afirmat viceprimarul Dragoş.

Specialişti în poduri şi pasaje

Lucrările de construire a viitorului pod din grinzi prefabricate pe infrastructură au fost atribuite firmei Porr Construct pentru suma de 2,1 milioane lei.

Firma a mai construit până acum în Oradea, pasarela peste şoseaua de centură din dreptul Pieţei 100, drumul de legătură dintre Piaţa 100 şi Calea Aradului, pasarela peste inelul ocolitor al oraşului din continuarea străzii Ciheiului şi lucrează în prezent la amenajarea pasajelor subterane din Piaţa Cetate.

Pentru a putea construi noua cale de acces, Consiliul Local a expropriat în anul 2019 două case din strada Trotuşului 22B, două clădiri cu destinaţia de anexe de la numărul 22A şi circa 2.000 metri pătraţi de teren.

Despăgubirile plătite de bugetul local s-au ridicat la 3 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pețea, conform denumirii autentice, e peste tot.
Edilii orădeni, cum dau de o răpă sau un șanț, sunt grabnici să treacă pe deasupra și zic că-i vorba de pârâul Peța. Nu contează că-i în centrul orașului, la nord ori la sud, la est sau la vest de urbe. Peste tot e Peța, de parcă toată Oradea se împrăștie precum Veneția peste și printre canale.
Postat 19 Februarie 2022, 09:00 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3461 RON
  • 1 EUR = 5.081 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON