URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Mai 2014, 21:13

PNL şi PDL fuzionează: "Vom avea un candidat comun la preşedinţie"

PNL şi PDL fuzionează: "Vom avea un candidat comun la preşedinţie" foto: Octav Ganea, Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

PNL şi PDL s-au aliat şi urmează să fuzioneze, au anunţat, miercuri, liderii celor două partide, într-o declaraţie de presă comună făcută la finalul unei întâlniri între reprezentanţii celor două formaţiuni.

PNL şi PDL încearcă să ajungă "pas cu pas" la "un mare partid de centru-dreapta", a anunţat liderul democrat-liberal Vasile Blaga, anunţă agenţia de ştiri Mediafax.

"Am decis să avem un candidat unic la Preşedinţie, pe care-l vom stabili pe baza unor cercetări", a menţionat Blaga, adăugând: "Noi discutăm o fuziune în timp şi o colaborare imediată, practic o alianţă, considerăm că suntem din seara asta aliaţi între cele două partide", a spus preşedintele PDL.

Acesta a precizat că, în conştiinţa publică, "alianţele nu au dus viaţă lungă din varii motive", pentru că nu a existat o suficientă maturitate în clasa politică românească ca să-şi îndeplinească de la început până la sfârşit obligaţiile reciproce. "Şi atunci, chiar dacă vom funcţiona ca o alianţă până când vom ajunge la o fuziune, nu vom scrie pe hârtie, pentru că şi noi şi mă bucur şi colegii liberali am participat la aceste discuţii deschişi şi sinceri, adică avem încredere unii în alţii şi vom ajunge până la urmă la o construcţie", a explicat Vasile Blaga.

"De mâine (joi - n.r.) vor începe colaborările în teritoriu pentru a se constitui majorităţi ale celor două partide şi (...) ceilalţi colegi vor constitui grupurile necesare pentru a crea, pentru a lucra la acest proiect pentru România, pentru a începe discuţii localitate cu localitate, judeţ cu judeţ, pentru a aduna forţele celor două partide, astfel încât într-un timp, cum spuneam eu, cât mai scurt, dacă s-ar putea mâine dimineaţă, dar nu o să putem, să ajungem la a construi un foarte puternic partid de centru-dreapta din România", a spus el.

La rândul său, preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, a spus că toate alianţele locale ale PNL cu PSD prin care au fost asigurate majorităţi locale urmează să fie rupte, pentru a fi încheiate altele cu PDL. "În urma acestei prime discuţii pe care delegaţiile partidelor noastre le-au purtat, în esenţă am luat hotărârea de a colabora, de a construi împreună un proiect politic solid, de durată, un proiect pentru România, un proiect care să implice un mare partid de dreapta într-un viitor cât mai apropiat, o construcţie pentru alegerile prezidenţiale, pentru administraţia locală şi pentru alegerile parlamentare, pentru o viitoare guvernare împreună", a spus Antonescu, citat de Mediafax.

"Există principii şi valori fundamentale care ne unesc, există elemente programatice, există complementaritate şi există o voinţă politică pe care am exprimat-o şi am confirmat-o, am verificat-o astăzi împreună", a adăugat Crin Antonescu.

Liderul PNL a mai spus şi că fuziunea pleacă "în mod tacit" de la principiul parităţii, precizând că deocamdată nu se vorbeşte despre renunţarea la numele unuia dintre partide. "Nu renunţă nimeni la nimic, vreau să vă rog să înţelegeţi că în acest moment nu avansăm nici nume şi ipoteze, dar vă spun clar că cele două partide vor avea, vor susţine un candidat comun la Preşedinţie şi în timpul cel mai scurt pe care ni-l impune deja un calendar raţional noi vom face această evaluare, pe baza criteriilor, pe baza cercetărilor sociologice, pe baza tuturor evaluărilor, şi vom anunţa numele candidatului, evident. Nu are rost să vorbim acum de numele partidului când el va fi fuzionat, pentru că vă asigur, nu se va petrece o fuziune fără să ştim numele sub care fuzionăm", a declarat Antonescu, precizând că se doreşte un partid mare "prin fuziune, cât mai curând rezonabil".

"Fuziunea într-un mare partid a două partide serioase este o construcţie la rândul ei temeinică şi care necesită un timp. Vrem ca acest timp să fie cât mai scurt, dar construind temeinic. Că va fi înainte de alegerile prezidenţiale sau după, asta vom vedea", a mai afirmat Antonescu.
De asemenea, el a menţionat că, "fără a construi o alianţă juridică", PNL şi PDL funcţionează "ca doi aliaţi politici foarte apropiaţi", şi că reprezentnţii celor două partide vor începe discuţii tehnice "la propriu, nu la figurat".

"Este posibil ca în 30 de zile să avem paşi foarte consistenţi pe calea acestor lucruri, nu ţine numai de noi. Adică, de pildă, un studiu sociologic serios presupune o anumită durată şi nu o stabilim noi, o stabileşte sociologul respectiv, e ca la doctor", a mai afirmat Antonescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Iar din nou?
Parcă o astfel de alianţă a mai fost, din câte îmi aduc eu aminte! Staţi aşa, să mă gândesc...aaaa D.A....pardon, Dreptate şi Adevăr. Şi în urma acelei alianţe ne-am ales cu Băsescu preşedinte şi Tăriceanu prim-ministru. Comparându-i pe cei doi, parcă l-aş prefera pe Tăriceanu! O fi ştiind el de ce vrea cu PSD-ul. Dar o nouă alianţă între liberali şi democraţi...nu cred că mai fac greşeala de a o vota! Cine îşi uită istoria riscă să o repete!
Postat 29 Mai 2014, 08:46 de Petre
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON