URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Octombrie 2021, 14:01

Plimbare cu cod QR. Poliţiştii au ieşit pe străzile Oradiei să verifice dacă se respectă noile restricţii de deplasare pe timp de noapte (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poliţiştii orădeni au organizat, sâmbătă seara, câteva filtre pe străzile oraşului, pentru a verifica dacă localnicii respectă noile restricţii de circulaţie pe timp de noapte (între orele 20 şi 05). Au descoperit că orădenii care ies seara din case sunt, în bună măsură, cei vaccinaţi cu schema completă anti-Covid, acest lucru fiind verificat de agenţi prin scanarea codurilor QR ale certificatelor digitale, cu ajutorul aplicaţiei specifice. 

Liber pentru vaccinaţi

Sâmbătă seara, filtrele au fost organizate în zone ca Bulevardul Decebal (lângă Emanuel), strada Sucevei (în apropiere de Karaviem) sau pe strada Traian Moşoiu, în apropiere de Parcul 1 Decembrie, iar jurnaliştii locali au fost invitaţi să asiste la acţiune. 

După ora 20, agenţii au oprit mai multe maşini, au legitimat pasagerii şi le-au cerut acestora să prezinte fie dovada vaccinării (căci persoanele vaccinate cu schema completă nu trebuie să respecte "carantina" de noapte), fie adeverinţe de la angajatori sau declaraţii pe proprie răspundere care să ateste unul dintre cazurile exceptate de la restricţiile de noapte (deplasarea spre sau de la locul de muncă, deplasarea pentru asistenţă medicală, călătorie cu avionul, trenul sau autocarul care se suprapune cu perioada carantinei de noapte, lucru care trebuie dovedit şi prin existenţa unui bilet, deplasarea pentru motive întemeiate ca: îngrijirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi). 

Cei mai mulţi dintre orădenii opriţi de poliţişti au prezentat, pe telefoanele mobile, codurile QR ale certificatelor digitale de vaccinare. Acestea au fost verificate de poliţişti cu ajutorul aplicaţiei specifice a STS. După scanare, aplicaţia indică dacă persoana respectivă a fost vaccinată şi dacă au trecut 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de ser sau primeia, în cazul serului Johnson&Johnson. 

Pregătiţi cu codurile QR

"Concluzia acţiunii din această seară este că valorile de trafic (n.r. – după ora 20) sunt scăzute şi cetăţenii care au fost identificaţi în trafic de către poliţiştii orădeni au prezentat în cea mai mare parte certificatul verde în format electronic, existând însă şi unele situaţii în care motivul deplasării a fost justificat de interes profesional sau nevoia de asistenţă medicală, nefiind întâlnite cazuri de încălcare a legislaţiei în vigoare", le-a declarat, la final, jurnaliştilor comisarul Cristian Stanciu, şeful Poliţiei Municipiului Oradea. 

Potrivit acestuia, Poliţia Oradea acţionează în fiecare zi în scopul prevenirii răspândirii infecţiilor cu Covid-19. 

Din 16 octombrie, în Oradea au intrat în vigoare restricţiile instituite pentru localităţile în care incidenţa Covid este mai mare de 7,5 la mia de locuitori. Astfel, restricţiile pe perioada nopţii, adică interzicerea deplasării între orele 20 şi 05, sunt valabile nu doar pentru weekend, ci în fiecare seară. Mai mult, operatorii economici pot să-şi ţină afacerile deschise doar până la ora 22, însă pot livra la domiciliu şi în afara acestui interval. Citeşte detalii pe această temă, aici!

Şi amenzi... 

Pe de altă parte, în urma tuturor acţiunilor de control care au avut loc sâmbătă în judeţul Bihor, deci nu doar sâmbătă seara, în Oradea, poliţiştii au aplicat mai multe amenzi. Acţiunile au avut loc alături de reprezentanţi ai altor instituţii de control, cum ar fi Jandarmeria, ISU Crişana, Poliţia Locală, DSVSA, Protecţia Consumatorilor, DSP şi ITM. 

"În cadrul acţiunilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acţionat integrat, au legitimat 6.081 de persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 81 de societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, pieţe, târguri, parcuri, zone de agrement, gări şi autogări. De asemenea, au fost verificate 57 de mijloace de transport, din care 31 de mijloace de transport public în comun", se arată într-o informare transmisă duminică de reprezentanţii IPJ Bihor. 

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 100 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 6.500 de lei. 

Dintre acestea, 58 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, din care 5 cu amendă şi 53 cu avertisment, 38 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.000 de lei au fost aplicate pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie, din care 3 cu amendă şi 35 cu avertisment, iar patru sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Remdesivir SE DA AZI in spitale / ATI
Cum sa nu-i fie pe plac lui Cseke ziarul Bihoreanul care e pro-vaccinare toata ziua. Tocmai de asta sterge comentariile prin care populatia se poate informa din surse publice, cum ar fi comentariul asta: Remdesivir SE DA AZI in spitale / ATI. În propriul studiu publicat de către dr. Fauci despre cele 4 medicamente anivirale folosite în Africa împotriva Ebola în perioada 2018-2019, medicamentul Remdesivir (unul din cele patru) a fost oprit din cauza ratei MORTALITĂȚII de 53%. Așadar, în 2020 Anthony Fauci și banda au forțat exact acest protocol pentru toate spitalele din SUA (și țările subjugate) pentru „virusul neizolat Sars Cov 2” Se estimează că aproximativ 750.000 de americani au murit din cauza acestui medicament experimental și este încă folosit ca singurul așa-numit protocol sigur în toată America (și țările subjugate) până în prezent pentru un „virus” cu o rată de supraviețuire de peste 99%. Fauci & banda au mandatat cu bună știință acest Remdesivir experimental mortal ca singurul protocol permis pentru a pregăti calea pentru „Vaccinuri”. În timp ce noi vorbim, în spitalele din România SE FOLOSEȘTE în continuare Remdesivir. Înainte de Ioana Mihăilă s-a folosit iar Ioana Mihăilă a reiterat folosirea acestui medicament prin ORDINUL Nr. 533/2021 din 22 aprilie 2021. Cseke Attila a reiterat si el zilele trecute prin Ordinul nr. 2.103 din 12 octombrie 2021. În ambele legi (veche și nouă) se reiterează la punctul A, articolul 4 următoarele: "Dintre antivirale, REMDESIVIR se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri." Mortalitatea, ca și efect advers al acestui medicament, prezentat de dr. Fauci se realizează în 3 etape: insuficienta renala + insuficenta multiple de organe + soc septic (septicemie). Acest medicament SE DĂ ASTĂZI LA ROMÂNI ÎN SPITALE. Surse legislație: https://www.dsptimis.ro/data_files/content/legislatie-covid/files/ordin-nr-533-27-04-2021.pdf http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/247389 Sursa studiului la care a participat si dr. Fauci (a se vedea Tabelul 2): https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1910993 De asemenea OMS contra-indica inca din noiembrie 2020 folosirea Remdesivr deoarece si-a dovedit inutilitatea in tratarea Covid: https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/who-recommends-against-the-use-of-remdesivir-in-covid-19-patients Iar ca informatie suplimentara, medicamentul Remdesivir este un produs exclusiv la nivel mondial al firmei Gilead America, proprietar nu altul decat Bill Gates. Costul Remdesivir: aproximativ 2500 dolari / 5 zile. ACEST COMENTARIU VA FI STERS DE BIHOREANUL PENTRU CA E ADEVARAT!
Postat 18 Octombrie 2021, 14:34 de georgemarian
RE: Remdesivir SE DA AZI in spitale / ATI
Poți să scrii ce dorești, câtă vreme nu încalci regulamentul. Adică să nu fii agresiv, să nu faci spam, să folosești limbaj adecvat, fără abuz de linkuri și majuscule, etc. Nu ne plac propagandiștii, de orice culoare ar fi ei...
Postat 18 Octombrie 2021, 15:48 de Moderator
Carp Gheorghe
Carp Gheorghe este unul dintre inițiatorii accelerării Certificatelor verzi.
Postat 17 Octombrie 2021, 22:09 de georgemarian
Situatie ,,imorala"?! Eu zic CRIMINALA!
Datele cele mai recente [09.10.’21] arată că mai mult de jumătate din angajații MAI nu sunt sau au refuzat vaccinarea covid, încă de la începutul acesteia. Reprezentanții din sindicatele polițiștilor sunt de acord că este o situație imorală, dar dau vina pe alții. „Este o situație imorală, dar de vină nu sunt polițiștii, ci persoanele care au făcut posibilă această situație. Este dreptul polițiștilor să decidă asupra propriei sănătăți. În schimb, partea caraghioasă este că aceștia nu sunt nici macar testați”, a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național Pro Lex, pentru Gândul. Cu toate astea agenții de poliție intră în contact cu românii, fie vaccinați, fie nevaccinați, și în anumite cazuri sunt cei care dau amenzile, conform noilor OUG emise de guvern. Situația este una inexplicabilă, și, deși se pune problema riscurilor de infectare, atât pentru angajații MAI, cât și a celor cu care intră în contact, oficialii MAI nu spun și nu întreprind nimic pentru a rezolva această situație. Ironia situație de facto este și mai mare, cu cât din cei peste jumătate din angajații MAI nevaccinați sunt pe străzi, după ora 20:00, iar conform ultimelor restricții nu ar fi trebuit să se întâmple asta. Aceiași angajații MAI amendează cetățenii prinși în orașele unde este impusă carantina, a celor fără certificate verzi, sau nevaccinați.
Postat 17 Octombrie 2021, 18:18 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON