URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Octombrie 2021, 14:39

Rata mare de infectări Covid extinde carantina de noapte în Oradea pe toată durata săptămânii. Vezi ce prevede noua hotărâre a CJSU!

Rata mare de infectări Covid extinde carantina de noapte în Oradea pe toată durata săptămânii. Vezi ce prevede noua hotărâre a CJSU! foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor, reunit vineri sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, a adoptat prin Hotărârea nr. 71/15.10.2021 măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate.

Cea mai importantă noutate este că municipiul Oradea va fi supus regulilor specifice incidenței mai mari de 7,5 cazuri Covid la mia de locuitori.

Potrivit deciziei, care a fost adoptată pe baza unei analize a Direcției de Sănătate Publică Bihor și care intră în vigoare de la ora 00.00 a zilei de sâmbătă, 16 octombrie, sunt supuse unor restricții - în funcție de incidența din fiecare localitate - nu mai puțin de 84 din cele 101 comune și orașe din județ, cu 6 mai multe decât prin precedenta Hotărâre, adoptată marți, 12 octombrie.

Astfel, 13 localități au o incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri/1.000 locuitori (în ordine crescătoare): Vârciorog, Ciumeghiu, Căpâlna, Cărpinet, Curtuișeni, Buduslău, Mădăras, Tulca, Tăuteu, Abrămuț, Pietroasa, Săcueni și Dobrești

Alte 37 localități unde incidența este mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri/1.000 locuitori: Salonta, Pomezeu, Cociuba Mare, Batăr, Husasău de Tinca, Cetariu, Marghita, Ineu, Șoimi, Curățele, Aușeu, Copăcel, Ștei, Diosig, Borod, Șuncuiuș, Abram, Tarcea, Drăgănești, Tinca, Vașcău, Cherechiu, Roșia, Suplacu de Barcău, Nucet, Balc, Lazuri de Beiuș, Șimian, Buntești, Tărcaia, Uileacu de Beiuș, Tămășeu, Roșiori, Borș, Aștileu, Lugașu de Jos și Remetea.

În 14 localități incidența este mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Răbăgani, Măgești, Câmpani, Aleșd, Beiuș, Vadu Crișului, Gepiu, Bratca, Tileagd, Oșorhei, Lăzăreni, Nojorid, Lunca și Biharia.

În 20 de localități incidența depășește 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Țețchea, Sânmartin, Sălard, Derna, Budureasa, Girișu de Criș, Săcădat, Oradea, Pocola, Hidișelu de Sus, Sâmbăta, Sântandrei, Chișlaz, Cefa, Căbești, Paleu, Brusturi, Spinuș și Toboliu.

Cea mai de impact noutate valabilă conform noii Hotărâri a CJSU este extinderea de-a lungul întregii săptămâni a așa numitei carantine de noapte în Oradea, unde aceasta era valabilă, potrivit precedentei HCJSU, doar vinerea, sâmbăta și duminica.

Regulile specifice incidenței mai mari de 7,5/1.000 se referă la:

Circulaţia în afara locuinţei

- Persoanele vaccinate complet sau trecute prin boală pot circula fără restricţii în orice interval orar, fără a le fi necesară declaraţia pe proprie răspundere, adeverinţa de la angajator sau legitimaţia de serviciu, dar trebuie să aibă certificate verzi Covid.

- Persoanele neimunizate: circulaţia interzisă în intervalul 20:00-05:00, cu anumite excepţii (de exemplu în scop profesional ori pentru îngrijirea unor persoane vulnerabile). Pentru acest interval le este necesară, după caz, legitimația de serviciu, adeverința de la angajator sau o  declaraţie pe proprie răspundere completată (inclusiv de mână)

Purtarea măștii în spaţiile publice

-  Obligatorie în toate spaţiile publice deschise, atât pentru persoanele vaccinate cât și pentru cele nevaccinate, fiind exceptate doar persoanele care desfăşoară activităţi, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc

Activitatea magazinelor și prestatorilor de servicii în spaţii închise sau deschise

- Activitatea este permisă între orele 05.00 – 22.00, în afara acestui interval fiind permisă doar livrarea la domiciliu și activitatea farmaciilor, stațiilor de carburanți și transportatorilor.

Restaurante, cafenele (interior și terase)

- Accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, activitatea acestora putându-se desfășura numai între orele 05.00 – 24.00.

Activităţi recreative şi sportive în aer liber

- Permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, în limita a maximum 10 persoane și cu asigurarea a cel puțin 4 metri pătrați pentru fiecare persoană

Săli de sport/fitness

- Accesul permis doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, în limita a 50% din capacitate și cu asigurarea a 4 mp/persoană

Bazine de înot, piscine

- Accesul permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.

Evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive):

- Permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane și cu asigurarea a minimum 2 mp/persoană.

Evenimente în spaţii publice închise (cinematografe, spectacole, concerte)

- Permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, în limita a 50% din capacitatea maximă a spaţiului și cu purtarea măştii de protecţie.

Evenimente în aer liber (spectacole, concerte, festivaluri etc)

- Permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, până la 50% din capacitate, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea a minimum 2 mp/persoană

Cursuri de instruire/ conferinţe

- Permise doar persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală, până la 50% din capacitatea spaţiului, cu distanţă de minimum 2 metri între persoane și purtarea măştii de protecţie.

Pe de altă parte, Prefectura, care a făcut publică Hotărârea CJSU, precizează că măsurile de limitare „se impun gradual, în funcție de incidența cumulată la 14 zile a numărului de cazuri din fiecare localitate”, iar între cele mai importante măsuri privind purtarea măștii se află obligativitatea purtării acesteia în spațiile publice închise (piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun), în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă.

În localitățile unde incidenţa este mai mare de 6/1.000 de locuitori, purtarea măștii este obligatorie și în toate spațiile publice deschise, fiind exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Copiii sub 12 ani nu au obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid.

Vezi mai jos tot textul hotărârii CJSU!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON