URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2020, 11:01

Plată pe "comandă": De anul viitor, bihorenii vor plăti facturile în funcţie de câte gunoaie aruncă

Plată pe 'comandă': De anul viitor, bihorenii vor plăti facturile în funcţie de câte gunoaie aruncă DIN CASĂ ÎN CASĂ. Echipe mobile ale RER Vest au luat la pas străzile oraşului, pentru ca orădenii să încheie noile contracte de salubritate. Acestea vor intra în vigoare de la 1 februarie 2021, iar până atunci programul de colectare a deşeurilor rămâne neschimbat
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul nou va aduce schimbări importante în salubrizarea locală. Dacă până acum orădenii plăteau un tarif fix pentru colectarea deşeurilor, de acum facturile vor depinde de cantitatea de gunoaie generată în fiecare gospodărie.

Până pe 1 februarie, RER Vest îi va căuta pe toţi orădenii, pentru a le oferi la semnat noul contract de salubrizare şi pentru a le explica noua rânduială: cu cât vor colecta deşeurile mai selectiv, cu atât vor plăti mai puţin.

Reguli şi tarife noi

Reforma din curăţenia orădeană a fost votată de Consiliul Local în ultima jumătate de an.  Regulamentul de salubritate, care va intra în vigoare din 1 februarie, prevede că deşeurile se vor colecta în trei fracţii. Fiecare cetăţean este obligat să arunce separat ambalajele reciclabile (PET-uri, hârtii, cartoane, doze de băuturi, pungi, folii, cutii de detergenţi sau săpun lichid, cutii de aluminiu), biodeşeurile (coji de fructe şi legume, resturi vegetale, coji de ouă, de pâine, etc.), respectiv deşeurile reziduale, adică acele gunoaie care nu pot fi valorificate (precum scutece, tampoane, mucuri de ţigară, conţinutul sacului de aspirator).

De asemenea, în CL s-au votat şi noile tarife. Până acum, colectarea deşeurilor reciclabile a fost gratuită pentru orădeni, dar de anul viitor va costa, la fel cum va exista un tarif şi pentru colectarea biodeşeurilor. Altfel spus, creşte costul facturii de salubritate, dar "sporeşte" şi paleta de servicii, RER Vest urmând să colecteze separat o nouă fracţie.

Vestea bună este că tarifele pentru fracţiile valorificabile sunt mai mici, tocmai pentru a-i încuraja pe orădeni să colecteze separat. În plus, cu cât vor separa mai riguros deşeurile, orădenii vor avea mai puţine resturi reziduale, fracţia cea mai scumpă.

Tarifele aprobate sunt de 88,92 lei/mc de deşeuri reziduale (fără TVA), 51,44 lei/mc la biodeşeuri, respectiv 40,38 lei/mc la reciclabile.

Tu alegi ce pubelă vrei

Din 3 decembrie, echipe ale operatorului de salubritate RER Vest iau la pas toate străzile, pentru a încheia contracte cu orădenii, întâi cu cei care stau la case, apoi cu asociaţiile de proprietari. Reprezentanţii companiei merg din poartă în poartă şi le explică orădenilor noile reguli, oferindu-le un ghid al colectării separate. De asemenea, cetăţenii trebuie să aleagă pubelele de care au nevoie, raportat la numărul de persoane care locuiesc într-o gospodărie.

Pentru o casă în care locuiesc între una şi trei persoane, RER Vest recomandă câte o pubelă de 60 litri pentru deşeurile reziduale, respectiv una similară pentru biodeşeuri. Familiile care au între 4 şi 8 membri pot opta pentru pubele de 120 litri, iar gospodăriile şi mai numeroase, pentru cele de 240 litri. Pentru deşeurile reciclabile, toţi orădenii de la case vor primi saci galbeni.

Preţ pe golire

Pentru ca orădenii să plătească preţul corect, la facturare, RER Vest va ţine cont şi de frecvenţa cu care sunt golite pubelele. Toate sunt dotate cu microcipuri unice, care vor fi citite automat, la fiecare golire, de autospecialele companiei. RER Vest va şti, pentru fiecare client în parte, de câte ori a scos pubela la limita proprietăţii şi va taxa ca atare.

O golire a unei pubele negre de 60 l (care înseamnă 0,06 mc) va costa 6,35 lei (cu TVA),  iar pentru o pubelă de 120 l preţul este de 12,70 lei. Golirea unei pubele maro (biodeşeuri) de 60 l, va costa 3,67 lei, iar una de 120 litri - 7,35 lei.

Cum reciclabilele se colectează în saci galbeni de unică folosinţă, care nu pot avea microcipuri, cuantificarea frecvenţei colectării lor este imposibilă. Pentru această fracţie, Primăria şi RER Vest cu convenit un tarif lunar de 19,22 lei, care acoperă ridicarea a patru saci galbeni.

Tu decizi cât plăteşti!

În aceste condiţii, un simplu calcul matematic arată că, într-o lună, un client care umple o singură dată pubela neagră de 60 l şi o dată pe cea maro, cu un volum identic, va plăti o factură totală de 29,24 lei. Dacă, însă, într-o lună va goli de două ori fiecare pubelă, împreună cu costul pentru reciclabile, va avea de plătit 40 lei.

Este uşor de înţeles, aşadar, că facturile orădenilor vor fi cu atât mai mici cu cât vor avea resturi reziduale mai puţine. În plus, vor putea să-şi reducă cheltuielile dacă nu vor arunca biodeşeurile, ci le vor folosi în propriile curţi, pentru realizarea compostului. Cu cât mai puţine deşeuri vor scoate în faţa porţii, cu atât vor plăti mai puţin. Altfel spus, plăteşti cât arunci...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@oradea mea si a ta
In cazul propus de tine, persoana respectiva TOT, va plati INTEGRAL cei 19 lei/luna. Indiferent ca are sau nu reciclabile, plastic. Aici e buba! Sa dea RER-ul tomberoane galbene cu microcip si pt plastic si sa le scaneze! Altfel miroase a furaciune! Sunt oameni care nu cumpara plastic din principiu. Vecinii mei si-au montat filtru pe robinet. O sa-mi pun si eu! O sa fac tot posibilul sa nu cumpar chestii ambalate in plastic. Atunci, de ce trebuie sa platesc nu stiu cate ridicari cand poate e de ajuns una/luna? Cum stam cu principiul: "platesti cat arunci"? Nu e vorba de bani, dar e o chestiune de principiu. Nu sunt de acord cu arderea plasticelor in sobe, produc poluare in urma procesului de ardere, dar hartiile sigur pot si vor fi folosite pt "atzatzarea" focului, atat la oras cat si la tzara. De ce sa platesc si pt astea? Eu am o pompa de caldura, nu e cazul meu dar sunt mii de gospodarii cu centrale pe lemne si sobe de teracota!
Postat 15 Decembrie 2020, 06:27 de Kid
@kid
Asta ma nedumireste si pe mine: de ce trebuie sa platesti reciclabile aproape tot atat cat pt biodegradabil (ca volum), cand de fapt ei pot sa faca bani din reciclabile si ar trebui sa indemne oamenii sa recicleze cat mai mult si nu sa ii taxeze pt asta. Parca era si o amenda de la UE pt comunitatile care nu strang o anumita cantitate per capita. Pot face pariu ca vor fi oameni (mai ales dupa pandemia asta in care unii au ramas fara loc de munca), prin zone mai marginase, care vor prefera sa arda hartii si plastic, in loc sa plateasca pe cineva sa le duca.
Postat 14 Decembrie 2020, 23:09 de oradea_mea_si_a_ta
@crisdumi
Intre timp am aflat ca ai 2 cromozomi X, asa ca imi cer scuze ca te-am invitat sa "discutam barbateste". Da' ce sa-i faci, esti destul de enervanta cateodata. Cristinuta draga, vezi ca te cam incurci la matematica. Daca 60 de litri = 90 de kg, atunci cele 40 de kg "reale" pe care le-ai scos tu ar trebui sa corespunda unui volum de aprox 26,6 litri. Ori clientul da pubela plina ochi, chiar indesata cateodata! Problema e alta: taxarea reciclabilelor. Din astea se fac bani! Nu vad sensul sa platesti pt ceva ce poate sa aduca venit. Intra bani, nu ies bani!
Postat 14 Decembrie 2020, 21:17 de Kid
DIN CASĂ ÎN CASĂ
In loc sa aplicam feng-shui si sa lasam gunoiul sa se duca in drumul lui,fara oprelisti,iata cum niste ginditori fac tot posibilul ca acesta sa ne refuleze in calea desavirsirii.La inceput a fost lada de gunoi.Gunoiul beneficia de un ritual mistic,fiind carat cu galeata si desertat cu miscari acrobatice,restabilind echilibrul energiilor.Apoi a aparut tomberonul si pungile de plastic.Totul a devenit mai discret,gunoiul devenind impersonal,ferit de indiscretii.Apoi a inceput retrograde ejaculation: gunoiul a devenit tot mai indaratnic,trebuia sa deschizi usi,usi cu cartela,erai la cheremul tehnicii,electronicii si a firmei arikan.Ei ,acum gunoiul vine peste noi in casa: vina sa semnezi contracte,sa selectezi tu gunoiul,sa faci calcule,sa te blochezi in fata a "n" fractii,sa-ti f*ti karma nestiind cum sa te porti regulamentar cu gunoiul.Toate astea pentru 3.599.667 lei profit in 2019, la o cifra de afaceri de 50.534.342.Aproape 1 milion de euro pleaca anual la actionarii germani doar de la rervest(RER GROUP a fost infiintat in 1996 de catre concernul german RWE, desfasurand activitati in domeniul Salubritatii, Recuperarii Ecologice si Reciclarii.Grupul de companii care de 20 ani actioneaza sub numele RER GROUP. Avem sucursale in majoritatea oraselor importante ale romaniei, pentru a fi alaturi de tine!).Gunoiul este insasi Viata...scopul,destinatia si dovada trecerii noastre efemere pe acest pamint
Postat 14 Decembrie 2020, 20:12 de excalibur
Exemplu de calcul ... ca să priceapă tot omul "șmecheria" !?!
O pubelă de 60 litri nu-i pubelă ... ci un coș de gunoi de talie obișnuită. 60 litri înseamnă cca. 90 kg (exemplu luat de la prelucrarea perelor pentru borhot de distilat, de la momentul masei inițiale la +45 zile de final) !?! Operatorul va încasa volumul deci, după cum rezultă din contract, zicând că-i vorba de 60 kg ... când ele sunt, de fapt, cca. 40 kg în realitate.
Postat 14 Decembrie 2020, 18:13 de CrisDumi
Iată ce simplu cresc tarifele ...
... reinventând un sistem care, de fapt, va funcționa la fel ca până acum, la "predarea" gunoaielor de către operator la "groapă" !?! La aceeași cantitate de gunoaie de la o casă ... tariful lunar crește cu 400% !?! Artificiul e simplu ... încasarea de la client se va face "per volum", nicidecum la greutate "per kilogram" !?! Este o escrocherie "gândită" de marii operatori europeni care îi "afiliază" și pe cei mici, de la noi spre exemplu cum e AVE, RER, etc, încă din primii ani ai acestui secol ... când au început să aibă un cuvânt de spus în politica de la Bruxelles.
Postat 14 Decembrie 2020, 17:58 de CrisDumi
Foarte bine!
De zeci de ani asteptam sistemul asta.
Postat 14 Decembrie 2020, 15:34 de unu
gunoaie
Principiul "platesti cat arunci" mi se pare OK, insa modul de implementare mi se pare total aiurea. Eu traiam cu impresia ca se doreste selectarea gunoaielor reciclabile si acum constat ca trebuie platit si pt acelea. Adica in loc sa reciclam cat mai mult, vom plati daca le adunam. E drept ca mai putin decat cel rezidual, dar pt reciclabile cred ca ar fi trebuit o taxa simbolica, pt a incuraja selectarea lor. Masina de recicalbile vine o data la 2 saptamani si platesti pt 4 saci galbeni/luna. Sper sa nu faca sacii galbeni si mai mici, pt ca fata de cei de la inceput acum sunt mai mici si mai subtiri. Iar cu compostul ma omoara bolojan si sfatuitorii lui. De ce sa produc compost acasa, daca nu folosesc si nu am ce face cu el? Sper sa nu inceapa vecinii sa dea foc deseurilor, ca ma astept si la asa ceva :)
Postat 14 Decembrie 2020, 11:31 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON