URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2022, 08:03

Plan dejucat: Povestea cumplită a unei tinere violate, forțate de membrii unui clan din Bihor să-și retragă plângerea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O poveste desprinsă parcă dintr-un film de groază a ajuns în faţa judecătorilor din Salonta. Protagonişti sunt 12 membri ai unui clan ţigănesc din Tinca, trimişi în faţa instanţei de procurorii salontani în două dosare care, deşi vizează acuzaţii şi fapte diferite, sunt legate totuşi între ele. 

Victima este o adolescentă care, după ce a reclamat că fusese violată de doi tineri, a ajuns terorizată de familiile acestora până când a capitulat şi s-a întors la Poliţie ca să-şi retragă acuzaţiile...

Viol în Tinca

Povestea a început în vara acestui an, când părinţii unei fete de 15 ani din Tinca au cerut ajutorul poliţiştilor, susţinând că aceasta fusese violată de doi tineri din localitate. Cei doi, David Fekete şi Andrei Fechete, au şi fost prinşi, iar pe 26 iunie au fost prezentaţi de procurorii Parchetului Salonta la Judecătoria locală cu propunere de arestare preventivă. 

Instanţa le-a respins cererea, dispunând ca băieţii să fie plasaţi sub control judiciar. O săptămână mai târziu, însă, pe 4 iulie, Tribunalul Bihor a decis să fie trimişi după gratii pentru 30 de zile. 

După nici trei săptămâni, pe 22 iulie, procurorul salontan care supraveghea ancheta primea o înregistrare video în care victima violului dezminţea tot ce afirmase, susţinând că agresorii ei ar fi fost nevinovaţi şi că i-a reclamat doar pentru că ar fi fost pusă de fratele său, aflat în duşmănie cu ei. O zi mai târziu, fata s-a prezentat şi la sediul postului de Poliţie Tinca, anunţând că vrea să-şi retragă oficial acuzele faţă de cei doi suspecţi şi pretinzând că violul ar fi fost comis de trei necunoscuţi.

Tăiată în bucăţi

Poliţiştii şi-au dat seama imediat că adolescenta voia să-i ducă pe o pistă greşită. Era speriată, îşi găsea greu cuvintele, încurcându-se când era întrebată despre detalii ori semnalmentele "necunoscuţilor". 

Nu era prima oară când se loveau de victime "prelucrate" de agresori ca să-şi schimbe depoziţiile, iar cercetările pornite după acea audiere le-au confirmat bănuielile. Verificările au scos la iveală că adolescenta a fost terorizată săptămâni în şir de rudele şi apropiaţii violatorilor. Întâi au vrut s-o "cumpere" cu dulciuri, sucuri şi mâncare, au invitat-o la picnicuri, i-au promis un Iphone nou, 2.000 euro şi 6 cartuşe de ţigări, doar-doar o vor îndupleca. Pentru că n-au reuşit, au schimbat placa. Au ameninţat-o făţiş, unii cu bătaia, alţii cu moartea, avertizând-o că o vor tăia în bucăţi, că va ajunge cu familia pe drumuri, căci în comună nu va mai avea zile bune pentru că vor pune întreaga "ţigănie" pe ea. 

Clanul după gratii

Aşa au convins victima să dea declaraţia mincinoasă filmată cu telefonul mobil şi trimisă, apoi, procurorului care îi ancheta pe violatori, prin intermediul avocatului acestora, şi tot aşa a ajuns fata să-şi schimbe declaraţia în faţa poliţiştilor. Adolescenta a fost dusă la sediul Poliţiei chiar de familia unuia dintre agresori, iar unul a pus-o să se uite la o poză cu trei bărbaţi, ca să-i poată descrie mai bine pe necunoscuţii pe care urma să dea vina. 

După ce au lăsat-o la uşa postului de Poliţie, au supravegheat-o din parcarea unei benzinării aflate în apropiere, susţin anchetatorii, care pe 25 august au descins cu mascaţi şi jandarmi în colonia de romi din Tinca, ridicându-i pe toţi cei implicaţi în hărţuirea fetei. 

În total, au fost reţinute 12 persoane pentru ameninţări (faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă), influenţarea declaraţiilor (închisoare de la 1 la 5 ani) şi inducerea în eroare a organelor judiciare prin ticluirea de probe (închisoare de la 1 la 5 ani). Dintre acestea, nouă persoane - Fechete Marius, Fechete Ramona Adela, Fekete Ionel, Teglaş Păunaş Fănel, Lăcătuş Călin, Fechete Mirabela, Teglaş Iasmina, Fechete Marcela şi Fechete Alex - au fost arestate preventiv, iar 3 minore au fost plasate în arest domiciliar.

Judecată în familie

Măsura a rămas în vigoare până luna trecută, pe 23 septembrie, când cele 12 persoane au fost trimise în judecată, iar magistratul care a preluat cauza a decis să le lase pe toate sub control judiciar pentru 60 de zile. 

În rechizitoriul făcut public sub o formă sumară de Parchetul Salonta, la solicitarea BIHOREANULUI, se precizează că planul pus la cale de clanul ţigănesc a fost unul minuţios şi a fost dejucat doar mulţumită "vigilenţei de care au dat dovadă" poliţiştii din Tinca. Practic, e meritul lor, a arătat anchetatorul, că, pe lângă cei 12 hărţuitori ai adolescentei, vor fi traşi la răspundere şi agresorii care au violat-o. 

Asta pentru că, între timp, cum complotul familiei a fost dat în vileag, David Fekete şi Andrei Fechete au fost şi ei trimişi în judecată, într-un proces separat. Sunt acuzaţi de viol sub formă agravată, comisă în grup şi având victimă minoră, aşa că ar putea fi pedepsiţi cu închisoare între 5 şi 12 ani. După faptă, şi răsplată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Inca o stire care ma face sa respect politia romana! Felicitari celor care cu integritate si inteligenta au dejucat planurile infractorilor!
(Pacat de pensiile lor speciale si de unele cazuri de coruptie sau prostie) dar cu astfel de evenimente si relatari, ma simt mai protejat de institutiile statului in privinta sigurantei publice. Felicitari politistilor implicati, palaria jos! Pe de cealalta parte, cum putem civiliza si integra in societate cultura asta inferioara a tiganilor? Cum ii putem invata integritatea, dreptatea, responsabilitatea? Nu sunt toti la fel de janici ca infractorii astia, dar ceva trebuie sa se schimbe si in cultura coloniilor!
Postat 23 Octombrie 2022, 04:02 de unu
Doamnelor, domnilor parlamentari de Bihor, pt. ce va platim?!
Ma adresez in special dlui inginer Cupsa, foarte activ cand a venit vorba sa fie legiferate exproprierile pt. ,,cauze de utilitate publica"! Luati exemplul Frantei, nu cred ca va va acuza cineva de plagiat in acest caz, in altele.... Aprilie 2021. ,,Parlamentul francez a adoptat o lege care prevede că actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat viol și poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.Cea mai importantă prevedere a legii este că agresorii nu mai pot invoca un presupus consimțământ al victimei."
Postat 21 Octombrie 2022, 10:46 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON