URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Iulie 2017, 16:31

Pistoale, iatagane, săbii şi carabine de la Muzeul Naţional de Istorie, aduse la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor organizează joi, 3 august, ora 17.30, la sediul nou al muzeului orădean din Str. Armatei Române nr.1/A vernisajul expoziţiei Arme din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a României şi ale MŢC.

"Expoziţia prezintă publicului o selecţie semnificativă din patrimoniul celor două muzee, de arme albe şi de foc din epoca medievală, modernă şi contemporană, ce ilustrează aproape 500 de ani de istorie a tehnologiilor militare din spaţiul românesc, european şi mediteranean, din perioada cuprinsă între secolele XV-XX", au transmis organizatorii.

Printre obiectele aduse din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie, multe din categoria Tezaur, se numără săbii (aparţinînd lui Al.I.Cuza, Gheorghe Magheru şi Gheorghe Bibescu sau atribuite lui Sinan Paşa ori Iancu Jianu etc.), spade, pumnale, hangere, iatagane, pistoale mitraliere (Beretta, Orita), pistoale cu capse, flinte cu cremene, revolvere şi carabină Winchester. 

Alături de acestea, în cadrul expoziţiei vor fi expuse şi piese din bogata colecţie a muzeului orădean, atît arme albe şi de foc realizate în ateliere occidentale, italiene în special (spade, săbii, halebarde, pistoale), cît şi arme provenite din ateliere din Imperiul Otoman, de la meşteşugarii transilvăneni şi de la cei centrali europeni.

Vor mai fi expuse şi echipamente militare de protecţie: armură, platoşe, cămaşă de zale, toate provenite, de asemenea, din colecţia de arme a Muzeului Ţării Crişurilor.   

Expoziţia va putea fi vizitată pînă în 27 octombrie 2017. Preţul biletelor: 8 lei pentru adulţi, 4 lei pentru copii, elevi, pensionari.

Totodată, vineri, la ora 17.30, tot la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor va fi vernisată expoziţia "Păsări" a pictorului Javor Rašajski din Seria. Expoziţia cuprinde 16 lucrări de mari dimensiuni care au ca temă comună păsările.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON