URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2023, 11:06

Pista off-road construită în Bihor pentru motocicliști ar putea fi omologată în curând (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările la primul traseu off-road pentru motociliștii amatori sau profesioniști din Bihor, desfășurate pe raza comunei Aușeu, la limita ariei protejate Muntele Șes, au ajuns aproape de jumătate.

Șantierul pistei lungi de 1,7 km a demarat în septembrie, când Consiliul Județean Bihor și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au semnat contractul cu finanțatorul european al proiectului.

„Suntem astăzi pe acest șantier la un stadiu de aproximativ 42%. Vrem să scoatem zgomotul și poluarea din aria protejată aici, la marginea ei. Pista off-road ar putea fi omologată în perioada următoare pentru competiții naționale și internaționale. Este un proiect extrem de ambițios din perspectiva faptului că s-au început lucrările în 28 septembrie și trebuie să le finalizăm în acest an, inclusiv plăți. Vreau să mulțumesc Companiei Silvania, cea care a câștigat execuția acestor lucrări, pentru modul exemplar în care s-a implicat în realizarea acestui proiect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, citat într-un comunicat de presă de joi al instituției.

La baza traseului vor fi amplasate patru foișoare din lemn pentru observarea naturii, o zonă amenajată pentru focuri cu vetre de piatră și metal, alei și o parcare pentru mașini. De asemenea, vor fi plantați 140 de arbori și vor fi montate mai multe panouri de protecție a speciilor și a habitatului. În această zonă vor fi spații tehnice, grupuri sanitare și spații de management.

„Aici se vor pune în valoare bogățiile și frumusețile acestei comune. Ne aflăm la intrarea în aria protejată Muntele Șes, zonă în care s-a dezvoltat și are o perspectivă de dezvoltare turismul. Facem în comună drumuri, poduri, apă, canal, dar un asemenea proiect încă nu am avut. El va fi cireașa de pe tort”, a declarat, potrivit aceleiași surse, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu.

Turiștii, poftiți la Șinteu

În cadrul aceluiași proiect, în comuna vecină, Șinteu, pe un teren de 7 hectare, sunt în desfășurare alte investiții: montarea a 13 căsuțe din lemn pentru cazare și construcția unei clădiri cu săli de conferințe, săli de mese și alte spații.

„Fiecare căsuță are o capacitate de cazare de patru locuri și grup sanitar propriu, cu sistem de încălzire și răcire centralizat. Aici va funcționa un centru de management, cercetare și educație ecologică. Toate materialele utilizate pentru construirea acestor spații sunt naturale. De asemenea, va fi amenajat un lac, vor fi plantați arbori și se va face o parcare”, a transmis CJ Bihor.

Lucrările aici sunt și mai avansate, la un stadiu de 60%, executant fiind tot Compania Silvania SRL. „Se lucrează intens și vor veni echipe suplimentare. Se începe montarea geamurilor, va fi acoperită cu șindrilă clădirea principală, se lucrează la instalații. Se lucrează în condiții foarte dificile, din pricina ploilor și a zăpezii”, a precizat Mălan.

Autoritățile locale speră că această investiție va dezvolta turismul din zonă. „Pentru comunitatea din Șinteu va fi un lucru bun realizarea acestui centru, care va ajuta zona, prin dezvoltarea turismului. Sperăm că cei care vor veni în Șinteu se vor simți bine și vor pleca de aici cu impresii bune”, a declarat Lasak Benedek, primarul comunei Șinteu.

Proiectul în cadrul căruia se fac lucrările are o valoare totală de 9,4 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON