URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2018, 13:40

"Piraţii" fac ravagii: Locuitorii dintr-o comună bihoreană au rămas fără curse regulate de autobuz

'Piraţii' fac ravagii: Locuitorii dintr-o comună bihoreană au rămas fără curse regulate de autobuz (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna bihoreană Dobreşti a rămas izolată de lumea exterioară, de la jumătatea lunii februarie, după ce operatorul de transport care efectua cursele regulate, Bucu Prodcom SRL, a renunţat la acestea fiindcă piraţii îi făceau concurenţă neloială.

De atunci, Autoritatea Judeţeană de Transport Public de Persoane, din subordinea Consiliului Judeţean Bihor, a scos traseul de două ori la licitaţie, însă fără succes.

"Blocaţi" în Dobreşti 

În zonă sunt mai mulţi "piraţi" care, în orele de vârf, fac curse ilegale pe ruta Dobreşti - Oradea şi retur, iar astfel fură clienţii şi veniturile transportatorilor cu acte în regulă.

"Este singura comună în această situaţie în acest moment. Este şi o zonă izolată pe unde nu trec alte curse", a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL Vlad Gaje (foto), şeful Autorităţii Judeţene de Transport Public de Persoane. Potrivit acestuia, din zona respectivă sunt afectate zilnic 200-250 de persoane, de toate vârstele, care fac naveta la Oradea şi care acum se bazează doar pe "piraţi".

Problema transportatorilor ilegali afectează serios firmele din Bihor, numărul călătorilor de pe cursele regulate scăzând în ultimii cinci ani cu circa 20%, potrivit lui Vlad Gaje. Pe alte trasee, Autoritatea Judeţeană de Transport Public a găsit soluţii pentru a evita izolarea unor comune. "Am scos la licitaţie pachete de câte două trasee, unul bun, cu mulţi călători, şi altul mai slab, astfel încât firmele să se poată autosusţine", a explicat funcţionarul.

Apel de urgenţă!

Pirateria este o problemă gravă în transportul judeţean, însă cei care o practică nu ajung sancţionaţi cu adevărat. Chiar dacă Poliţia Rutieră îi amendează pe piraţi, se întâmplă ca sancţiunile să fie desfiinţate de instanţe. "Legea sancţionează transporturile neautorizate repetate, însă sunt instanţe din ţară care consideră că de 2 sau 3 ori nu este repetat", zice şeful Autorităţii Judeţene de Transport.

Pe de altă parte, Gaje aşteaptă şi reacţia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), care ar putea chiar să dispună confiscarea maşinilor utilizate de piraţi. "Am făcut o adresă către ANAF şi le-am explicat că avem 200 - 300 de maşini care practică piraterie în mod constat în judeţul Bihor. Pe perioada unui program de transport, adică în circa 6 ani, s-au înregistrat daune de circa 4 milioane de euro, bani care trebuiau să intre în bugetul operatorilor de transport şi care ar fi fost reinvestiţi", a afirmat directorul Autorităţii de Transport.

Deocamdată, pentru a nu-i lăsa pe locuitorii din Dobreşti fără transport, directorul Autorităţii Judeţene de Transport spune că va încerca să găsească o altă soluţie, şi anume să prelungească un alt traseu până în respectiva comună.

În schimb, Vlad Gaje subliniază că şi călătorii au o parte din vină pentru aceste situaţii. "Apelând la piraţi, călătorii se sabotează singuri şi, vedeţi, ajung în astfel de situaţii", a încheiat şeful Autorităţii Judeţene de Transport.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
transport
Daca ii intrebi pe localnicii din zona Dobresti acesti vor spune ca in general la cursa de seara se circula cu microbuzul plin ochi de oameni, aproape dublu de capacitate, deci cum e cu clientii pierduti din cauza piratilor? multi au masini din fostii clienti de la microbus si circula cu ele,alti se grupeaza cate 3-4 la o masina si asa merg in oras. Iar in alta ordine de idei asa a scos Bucu din zona firma care asigura transportul inainea lui. Nu se pune problema ca nimeni nu vrea sa preia traseul pentru ca drumul e sub orice critica? Intereseaza asta pe cineva? Cu toate cele impuse de Consiliul judetean nu prea cred ca cineva va prelua cursa. Ok vor prelungi traseul microbusului de pe ruta Corbesti Oradea si ce rezolva? Vamerge acel microbus peste capacitate dar tot nu va fi de ajuns.si in loc de 7 curse pe zi vor fi 2 curse. Bravo multe au rezolvat. Ar fi fost firme interesate de anumite curse dar consiliul da tot pachetul de 7 curse la o singura firma.
Postat 14 Martie 2018, 21:13 de aaaaa
"Am făcut o adresă către ANAF ..."
"Problema transportatorilor ilegali afectează serios firmele din Bihor, numărul călătorilor de pe cursele regulate scăzând în ultimii cinci ani cu circa 20%" ,"s-au înregistrat daune de circa 4 milioane de euro".Nu e nici o problema ca o cursa locala de 5km costa 3 lei cu transportul autorizat care reinvesteste profitul si plateste taxe la buget...toate pentru satisfactia calatorului care nu-si permite un vehicul propriu cu un consum de 10 litri/100 km sau cu alte cuvinte 1 litru /10km. Deci nu pretul carburantului e problema,ca poate e usor peste cel din Austria , nici taxele si autorizatiile transportatorilor, sau poate apetenta acestora pentru profit ,ci acesti pirati care-si permit sa transporte calatori sub preturile stabilite de megaautoritatile competente ale statului, facind evaziune in forma continuata.
Postat 14 Martie 2018, 16:27 de excalibur
simplu
da pe cei care fac felixul non stop de ce nu i amendati zi de zi?? stati in capat nufaru ca i vedeti mai ales vara cum cobori din tranvai cum felix 1 mai??
Postat 14 Martie 2018, 15:45 de oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON