URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2022, 14:30

Piața muncii din Bihor: a scăzut numărul șomerilor, iar mulți bihoreni lucrează cu normă redusă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în anul 2020, pandemia de Covid-19 a pus pe butuci piaţa muncii, anul trecut firmele din Bihor s-au redresat, dovadă că a scăzut semnificativ numărul şomerilor. În schimb, mulţi angajatori au solicitat sprijin de la stat pentru reducerea timpului de lucru, cel mai adesea din cauza problemelor în lanţul de aprovizionare.

Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, la finalul anului 2021 au fost 3.523 de şomeri înregistraţi în Bihor, semnificativ mai puţini decât în decembrie 2020, când erau 5.965 persoane în evidenţele instituţiei.

Şomeri puţini, şomaj tehnic în scădere

Judeţul Bihor se află printre judeţele cu cele mai mici rate ale şomajului. La finalul anului trecut, rata era de 1,33%, cu 0,92 puncte procentuale mai mică decât în decembrie 2020.

Cel mai ridicat şomaj s-a înregistrat anul trecut în rândul persoanelor cu vârstă de peste 50 de ani (41%), urmat de categoria 40-49 ani (26%). Aproape o treime dintre şomerii bihoreni (29%) au doar un nivel de instruire primar sau chiar deloc, 24% au studii gimnaziale, iar 22% liceale.

Anul trecut, 2.161 de angajatori din Bihor au cerut sprijinul pentru şomaj tehnic (75% din salariul brut), pentru un total de 14.207 angajaţi. Suma totală achitată lor s-a ridicat la 22 de milioane de lei, mai mult decât suma pe care o plăteşte anual AJOFM Bihor pentru indemnizaţiile de şomaj (circa 20 de milioane de lei).

Totuşi, şomajul tehnic plătit în 2021 a fost semnificativ mai puţin decât în anul de debut al pandemiei de Covid-19, când 150 de milioane de lei s-au alocat firmelor din Bihor care n-au putut să-şi desfăşoare activitatea din cauza restricţiilor.

Cu normă redusă

În schimb, angajatorii bihoreni au profitat de măsura de sprijin promovată de Guvern pentru reducerea programului de lucru (inspirată din modelul german Kurzarbeit). Dacă cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 10%, angajatorul are dreptul să dispună reducerea timpului de lucru pentru cel puţin o zecime dintre angajaţi şi poate primi de la stat 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut şi cel aferent orelor lucrate.

Potrivit AJOFM Bihor, anul trecut în judeţ au fost 1.443 de asemenea solicitări, pentru 28.218 angajaţi. În total, s-au plătit 27,8 milioane lei pentru angajaţii cu normă redusă.

"Măsura Kurzarbeit a fost un succes anul trecut, dar nu mai este provocat de restricţiile de pandemie, ci de probleme în lanţul de aprovizionare, precum criza microcipurilor, criza containerelor", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Citeşte mai jos raportul AJOFM Bihor pentru anul trecut:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
raport 2022 - curs de deontologie profesionala
frumos raport de activitate, cum a scapat fara poza lui dom director? d-asta nu a mai postat el nimic pe facebook in ianuarie? *** tabelele si graficele din raport banuiesc ca au fost facute ca de obicei de dna Nica, ca e singura cu talent de acolo. *** pentru un raport mai bun pe anul asta, introduceti un curs obligatoriu de deontologie pentru angajatele ajofm (cu norme de civilizatie si bun simt pentru deservirea somerilor si celor care apeleaza la institutia dvs.). la fel ar trebui si pentru angajatele din primarie, de la casa de pensii si cele de la finante.
Postat 02 Februarie 2022, 18:55 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON