URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iulie 2020, 07:57

Piaţă... la distanţă: Ca să evite aglomeraţia, tot mai mulţi orădeni comandă acasă legume şi fructe de la producătorii locali

Piaţă... la distanţă: Ca să evite aglomeraţia, tot mai mulţi orădeni comandă acasă legume şi fructe de la producătorii locali PE NET. Familia Botău vinde jumătate din producţia de legume în piaţă, iar cealaltă jumătate pe Facebook. „În piaţă, sunt zile bune şi zile cu vânzare slabă, dar pe internet tot ce postez se vinde”, spune Bianca Botău (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toiul verii, pieţele s-au umplut cu legume şi fructe proaspăt culese din grădini. Precauţi din cauza pandemiei de Covid-19, mulţi orădeni evită să se perinde prin faţa tarabelor, unde păstrarea distanţei fizice pare o misiune imposibilă.

Norocul lor este că şi comercianţii s-au reorientat. Mulţi legumicultori livrează produsele la domiciliu, fără să ceară bani în plus pentru transport. Câştigă şi vânzătorul, şi cumpărătorul!

Se feresc de pieţe

La aproape 30 de kilometri de Oradea, în satul Mihai Bravu, familia Botău cultivă legume în trei solarii şi o grădină mare. "Avem roşii, castraveţi, fasole, ceapă, cartofi, varză, ardei, porumb pentru fiert... De toate", spune Bianca, mezina familiei. În fiecare zi, până la ora 15, tânăra vinde legumele la o tarabă din Piaţa Rogerius, iar după-amiaza merge la ţară, să culeagă roadele coapte peste zi. Seara, le aduce la Oradea, ca a doua zi să le etaleze în piaţă.

De aproape două luni, însă, cel puţin jumătate din producţia zilnică nici nu mai ajunge la piaţă. Pe la jumătatea lunii mai, după ce a stat o zi în piaţă cu câteva kilograme de legume fără să vândă o păstaie, s-a gândit să pună un anunţ pe Facebook. "În câteva minute, am vândut-o pe toată", spune orădeanca. Şi-a dat seama atunci că, dacă vrea să nu rămână cu legumele pe cap, ar face bine să caute clienţi şi pe internet. "În piaţă, în multe zile e pustiu, dar de pe net cumpără lumea, pentru că orădenii evită locurile aglomerate".

La uşa casei

Pe măsură ce s-au copt şi alte legume, Bianca a diversificat oferta de pe internet, spre deliciul clienţilor care au început să-i comande câte-un pic din toate. "Exact cum şi-ar cumpăra din piaţă: două kilograme de roşii, unul de cartofi, unul de ceapă, o legătură de mărar...".

În fiecare seară, după ora 21, tânăra le duce clienţilor legumele comandate. Preţurile sunt aceleaşi ca la tarabă, iar pentru livrare nu le cere niciun ban. "Este o cheltuială în plus, dar este în avantajul nostru, pentru că vindem mai mult", spune fata.

În grădina familiei ei, plantele sunt "tratate" doar cu apă şi soare, aşa că este important să vândă legumele cât mai repede, înainte de a se zbârci. Netratate cu chimicale, n-au viaţă lungă, aşa cum se întâmplă cu legumele din import.

"Ioşienii", clienţi fideli

Chiar dacă nu au ocazia să le vadă şi să le pipăie înainte de a le cumpăra, aşa cum se întâmplă în piaţă, clienţii familiei Botău nu se plâng. "Nu am avut niciun cumpărător care să-mi spună că e nemulţumit de legumele pe care i le-am dus. Tot timpul le aleg pe cele mai frumoase şi prefer să pun în plus, să nu creadă cineva că am vrut să fentez", spune Bianca.

Majoritatea cumpărătorilor de la distanţă sunt orădeni care locuiesc în cartierul Ioşia, rămas de anul trecut fără o piaţă de legume în apropiere. "Am câteva doamne care comandă de la mine în fiecare săptămână, pentru că sunt în vârstă şi nu ies deloc din casă. Se tem de virus", zice fata. Face livrări însă prin toate cartierele oraşului. "Mulţi clienţi sunt familii tinere, cu copii, care lucrează cel puţin până la ora 18 şi nu mai prind piaţa deschisă, dar vor să mănânce sănătos, aşa că preferă legumele din Bihor, nu de la hypermarket-uri".

Grupul bihorenilor

Apetitul crescut pentru piaţa de la distanţă îl confirmă şi Alina Vidican (foto), fondatoarea grupului de Facebook "ePiaţa bihoreană", locul virtual de întâlnire între producători şi cumpărători, înfiinţat chiar după declanşarea pandemiei. "Grupul a avut peste 30.000 de membri, dar din păcate a fost suspendat de Facebook, care a asimilat oferta de boia de casă cu drogurile. L-am relansat şi ne adunăm iar, pentru că există un interes tot mai mare pentru produsele locale", zice femeia.

Mulţi producători i-au spus că, graţie acestui grup, au vândut mai mult decât ar fi reuşit în pieţe. "Contează şi faptul că producătorii n-au sărit calul la preţuri. Ba chiar sunt mulţi care vând online mai ieftin decât în piaţă", spune Alina.

Ţinând cont că pandemia de Covid-19 s-ar putea să dăinuie încă luni bune, nu e exclus ca făcutul pieţei să capete un cu totul alt sens pentru tot mai mulţi orădeni...  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON