URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2023, 19:05

Constructorii amenajează viitoarea galerie de artă din Piața Independenței (FOTO)

Constructorii amenajează viitoarea galerie de artă din Piața Independenței (FOTO) foto: Primăria Oradea
Constructorii amenajează viitoarea galerie de artă din Piața Independenței (FOTO) foto: Primăria Oradea
Constructorii amenajează viitoarea galerie de artă din Piața Independenței (FOTO) foto: Primăria Oradea
Constructorii amenajează viitoarea galerie de artă din Piața Independenței (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii ridică viitoarea galerie de artă de pe malul Crişului Repede din Piaţa Independenţei.

În lucru...

Zona publică de deasupra parcării subterane din strada Independenţei delimitată de strada Independenţei, malul Crişului Repede, sinagoga Sion şi Podul Sfântul Ladislau este în lucru.

Potrivit unui comunicat trimis marți de Primăria Oradea, „se lucrează la structura de beton şi la părţile de rezistenţă ale pavilionului (Corpul C1). Aici se montează armătura la zona de pereţi şi cuve, urmând cofrarea şi turnarea betonului".

Corpul C1, cu regim de înălţime P+1, va avea destinaţia de galerie de artă şi spaţiu expoziţional.

Galeria va fi acoperită cu o cupolă de sticlă ornată cu elemente florale Art Nouveau şi elemente geometrice de tip Seccesion.

Clădirea, care va avea acces inclusiv din parcarea subterană, va avea pereţi cu gradene de apă şi o fântână publică perimetrală.

În paralel, constructorii amenajează viitoarea piaţetă. „În prezent se lucrează la zona de trepte exterioare şi gradene, ce vor conduce către promenada de pe malul Crişului Repede. Acestea vor fi îmbrăcate în plăci de granit", a transmis Primăria.

Spaţiu comercial şi punct de informare turistică

Proiectul Pieţei Independenţei prevede amenajarea a încă două clădiri. „Corpul C2 are regimul de înălţime parter şi va găzdui un punct de informare turistică. Corpul C3, cu regim de înălţime P, va găzdui un spaţiu comercial, realizat din structură uşoară metalică şi închis cu pereţi cortină, care se vor putea deschide pe timpul verii", a transmis Primăria.

În ceea ce priveşte spaţiul delimitat dintre zona parcării subterane şi Podul Sântul Ladislau, statuia lui Mihai Eminescu a fost deja cosmetizată, iar constructorii urmează să amenajeze aici alei pietonale cu mobilier urban şi zone verzi cu jardiniere, copaci şi arbuşti.

Mobilierul urban al întregii zone va cuprinde bănci din granit, jardiniere şi stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

Amenajarea Pieţei Independenţei a fost atribuită în urma unei licitaţii firmei Construcţii Bihor după un proiect conceput de Muun Concept AB şi arhitectul orădean Pafka Enerst.

Investiţia, în valoare de 18,5 milioane lei plus TVA, începută în august, anul trecut, are termen de predare de un an de zile.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Și voi chiar ...
...puneți botu la asemenea discursuri? No stați așe, vom socotii, azi e 26.05 numa mâine va fi 26.07 și nu va fi gata.
Postat 26 Mai 2023, 01:32 de Morometul
poti sa tragi apa pe ce spune primaria
sa nu dureze si lucrarea aceasta doua luni ca minciuna primariei din linkul de mai jos : https://m.ebihoreanul.ro/stiri/drumul-care-leaga-strazile-clujului-si-grivitei-prin-santul-cetatii-oradea-va-fi-reabilitat-ca-artera-rutiera-foto-170829.html
Postat 23 Mai 2023, 23:18 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON