URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Noiembrie 2017, 20:02

Pianistul orădean Nicolae Mihăilă, din nou pe scena Filarmonicii

Pianistul orădean Nicolae Mihăilă, din nou pe scena Filarmonicii (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 10 ani, Nicolae Mihăilă a apărut pentru prima dată ca solist-concertist, în compania Filarmonicii din Oradea, sub bagheta dirijorului Iosif Conta, cucerind încă de atunci publicul prin deosebită naturaleţe, virtuozitate şi muzicalitate. Acum, la 24 de ani, pianistul orădean revine acasă şi va interpreta sub bagheta lui Vlad Conta, fiul lui Iosif Conta.

Cei doi sunt invitaţii concertului de joi al Filarmonicii de Stat din Oradea, inclus în Festivalul Simfoniile Toamnei, care va începe la ora 19. În program sunt incluse Uvertura în stil italian în Re major, de Fr. Schubert, Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră în re minor, E. MacDowell, şi Simfonia a VIII-a în Sol major, de A. Dvořak.

Nicolae Mihăilă s-a născut în Oradea la 10 decembrie 1992. Studiază pianul de la vârsta de 8 ani, în cadrul Liceului de Artă din Oradea, sub îndrumarea profesoarei Fekete Elisabeta. La 19 ani a fost admis la una dintre cele mai prestigioase conservatoare de muzică din Anglia, Guildhall School of Music and Drama (Londra), unde lucrează cu unul dintre cei mai renumiţi pianişti britanici, Ronan O’Hora.

Tânărul pianist are un palmares deosebit, fiind posesorul a numeroase distincţii sau premii naţionale şi internaţionale: premii obţinute la  Festivalul  internaţional "Carl Filtsch" -  Sibiu  2003-2007, premiul special ''Covent Garden'' la concursul de interpretare a sonatelor pentru pian de Mozart - Cluj-Napoca decembrie 2002; premii olimpice de interpretare instrumentală – 2003-2004-2007, olimpic naţional 2010 - premiul II pe ţară, Diplomă de Excelenţă acordată de Primăria Oradea pentru performanţe artistice obţinute - decembrie 2003; Diplomă de Excelenţă acordată de Asociaţia Culturală ''România în Lume'' – Bucureşti, decembrie 2005, a obţinut în cadrul Galei ''Superlativele V.I.P'' Trofeul ''Copilul genial al României' – Bucureşti, decembrie 2005.

În calitate de solist a realizat numeroase concerte cu filarmonici din România, precum şi din străinătate, sub bagheta a mari dirijori români şi străini: Iosif Conta, Acél Ervin, Sabin Pautza, Yuuko Amanuma, Rinaldo Muratori, Claude Villaret, ş.a.

A susţinut recitaluri la Viena (Casa Memorială Beethoven, Palatul Coburg şi Palatul Pálffy), Bucureşti şi în oraşul natal. Repertoriul tânărului pianist cuprinde concerte de Haydn (Re major), Mozart (K453), Beethoven (nr. 3), Grieg, Rahmaninov, precum şi o adevărată raritate, Piesa de concert a lui Carl Filtsch pe care l-a interpretat (după 164 de ani) în primă audiţie naţională în 7 noiembrie 2008 în cadrul Festivalului Internaţional Carl Filtsch în compania Filarmonicii de Stat din Sibiu. 

Dirijorul Vlad Conta şi-a început pregătirea muzicală în România la Liceul de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, debutul său scenic desfăşurându-se la doar 13 ani, ca solist alături de Orchestra Naţională Radio, chiar sub bagheta tatălui său, celebrul dirijor român Iosif Conta.

Premiile obţinute în cadrul numeroaselor competiţii de pian din Europa la care a participat i-au pregătit drumul către studiile superioare urmate la prestigioase academii de muzică europene. A studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi: Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara. Pe lângă repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine de asemenea un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic şi desfăşoară o carieră internaţională ca dirijor invitat la National Symphony Orchestra din Washington, Philharmonia Orchestra din Londra, Orchestra Naţională Rusă din Moscova, Orchestra Sinfonica Nazionale (Torino), orchestrele simfonice din Vancouver, Edmonton, Quebec (Canada), precum şi alte orchestre din SUA, Franţa, Italia, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON