URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2017, 20:02

Pianistul orădean Nicolae Mihăilă, din nou pe scena Filarmonicii

Pianistul orădean Nicolae Mihăilă, din nou pe scena Filarmonicii (foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La doar 10 ani, Nicolae Mihăilă a apărut pentru prima dată ca solist-concertist, în compania Filarmonicii din Oradea, sub bagheta dirijorului Iosif Conta, cucerind încă de atunci publicul prin deosebită naturaleţe, virtuozitate şi muzicalitate. Acum, la 24 de ani, pianistul orădean revine acasă şi va interpreta sub bagheta lui Vlad Conta, fiul lui Iosif Conta.

Cei doi sunt invitaţii concertului de joi al Filarmonicii de Stat din Oradea, inclus în Festivalul Simfoniile Toamnei, care va începe la ora 19. În program sunt incluse Uvertura în stil italian în Re major, de Fr. Schubert, Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră în re minor, E. MacDowell, şi Simfonia a VIII-a în Sol major, de A. Dvořak.

Nicolae Mihăilă s-a născut în Oradea la 10 decembrie 1992. Studiază pianul de la vârsta de 8 ani, în cadrul Liceului de Artă din Oradea, sub îndrumarea profesoarei Fekete Elisabeta. La 19 ani a fost admis la una dintre cele mai prestigioase conservatoare de muzică din Anglia, Guildhall School of Music and Drama (Londra), unde lucrează cu unul dintre cei mai renumiţi pianişti britanici, Ronan O’Hora.

Tânărul pianist are un palmares deosebit, fiind posesorul a numeroase distincţii sau premii naţionale şi internaţionale: premii obţinute la  Festivalul  internaţional "Carl Filtsch" -  Sibiu  2003-2007, premiul special ''Covent Garden'' la concursul de interpretare a sonatelor pentru pian de Mozart - Cluj-Napoca decembrie 2002; premii olimpice de interpretare instrumentală – 2003-2004-2007, olimpic naţional 2010 - premiul II pe ţară, Diplomă de Excelenţă acordată de Primăria Oradea pentru performanţe artistice obţinute - decembrie 2003; Diplomă de Excelenţă acordată de Asociaţia Culturală ''România în Lume'' – Bucureşti, decembrie 2005, a obţinut în cadrul Galei ''Superlativele V.I.P'' Trofeul ''Copilul genial al României' – Bucureşti, decembrie 2005.

În calitate de solist a realizat numeroase concerte cu filarmonici din România, precum şi din străinătate, sub bagheta a mari dirijori români şi străini: Iosif Conta, Acél Ervin, Sabin Pautza, Yuuko Amanuma, Rinaldo Muratori, Claude Villaret, ş.a.

A susţinut recitaluri la Viena (Casa Memorială Beethoven, Palatul Coburg şi Palatul Pálffy), Bucureşti şi în oraşul natal. Repertoriul tânărului pianist cuprinde concerte de Haydn (Re major), Mozart (K453), Beethoven (nr. 3), Grieg, Rahmaninov, precum şi o adevărată raritate, Piesa de concert a lui Carl Filtsch pe care l-a interpretat (după 164 de ani) în primă audiţie naţională în 7 noiembrie 2008 în cadrul Festivalului Internaţional Carl Filtsch în compania Filarmonicii de Stat din Sibiu. 

Dirijorul Vlad Conta şi-a început pregătirea muzicală în România la Liceul de Muzică "George Enescu" din Bucureşti, debutul său scenic desfăşurându-se la doar 13 ani, ca solist alături de Orchestra Naţională Radio, chiar sub bagheta tatălui său, celebrul dirijor român Iosif Conta.

Premiile obţinute în cadrul numeroaselor competiţii de pian din Europa la care a participat i-au pregătit drumul către studiile superioare urmate la prestigioase academii de muzică europene. A studiat pianul şi dirijatul la Conservatorul din Geneva (Elveţia), la Accademia Musicale Chigiana din Siena (Italia) şi Universitatea Mozarteum din Salzburg (Austria) cu maeştri reputaţi: Louis Hiltbrand, Carlo Zecchi şi Franco Ferrara. Pe lângă repertoriul de operă şi balet, Vlad Conta deţine de asemenea un vast repertoriu simfonic şi vocal-simfonic şi desfăşoară o carieră internaţională ca dirijor invitat la National Symphony Orchestra din Washington, Philharmonia Orchestra din Londra, Orchestra Naţională Rusă din Moscova, Orchestra Sinfonica Nazionale (Torino), orchestrele simfonice din Vancouver, Edmonton, Quebec (Canada), precum şi alte orchestre din SUA, Franţa, Italia, Irlanda, Grecia, Bulgaria şi Turcia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON