URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2021, 19:01

Peşti morţi pe un lac de pescuit de lângă Oradea. Angajaţii pretind că situaţia e normală (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pescarii care au mers duminică pe lacul din complexul Hanul Pescarilor, din Săldăbagiu de Munte, au avut parte de o privelişte nedorită: pe luciul apei pluteau caraşi morţi.

"Am fost cu un prieten la pescuit şi ne-am îngrozit. În lac erau caraşi morţi, iar apa puţea a putrefacţie. Cu toate astea, erau familii care-şi lăsau copiii să se joace în apă, nu mi-a venit să cred", a declarat un cititor al BIHOREANULUI, care a transmis redacţiei şi fotografii cu caraşii fără suflare care pluteau pe apă.

Mai mult, şi coşurile de gunoi din jurul lacului erau pline cu peşti morţi. "Nu ştiu dacă pescarii sau angajaţii, dar cineva i-a aruncat acolo. Miroseau urât şi erau o sursă de îmbolnăvire, că dacă au murit, sănătoşi nu erau", a mai spus bărbatul.

Acesta a cerut explicaţii angajaţilor bălţii, iar răspunsul primit îl consideră halucinant. "Mi-au spus că aşa mor caraşii, după ce depun icre, dar nu e adevărat. Eu nu sunt pescar profesionist, dar am întrebat şi eu oameni care se pricep şi mi-au spus că nici vorbă. E clar că sunt bolnavi caraşii, pentru că crapii din lac nu aveau nicio problemă, înotau liniştiţi", a mai spus pescarul.

Cel mai răspândit peşte de apă dulce din România, carasul depune icre de la venirea primăverii până la finalul verii, şi poate trăi chiar şi în ape sărace în oxigen.

Bărbatul a mai spus că, dacă angajaţii complexului ar fi fost sinceri şi ar fi admis că au o problemă, n-ar fi ajuns să reclame situaţia. "Pot înţelege că se îmbolnăvesc peştii, dar să nu ne ia de fraieri, să ne spună minciuni, ca la copiii mici. Totuşi, plătim 70 de lei taxa de pescuit", a mai zis bărbatul. Acesta a mai mărturisit că situaţia l-a determinat să încheie partida de pescuit mult mai repede decât şi-ar fi dorit.

BIHOREANUL a contactat reprezentanţii lacului de pescuit, la numărul de telefon indicat pe site, iar un bărbat, care a refuzat să-şi decline identitatea, a spus că peştii au murit, de fapt, din lipsă de oxigen. "Aşa se întâmplă pe orice lac vara. A fost prea bruscă încălzirea apei, scade saturaţia de oxigen din lac. Se întâmplă", a spus bărbatul. Acesta susţine că angajaţii complexului au cules cât de mulţi peşti morţi au putut şi i-au eliminat corect, iar cei din coşurile de gunoi au fost aruncaţi de pescari.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
da
@cristi_h asa e in mod normal trebuia sa stie exact ce se petrece. Parerea mea e ca au spus ce trebuie doar ca nu au formulat corect. Ce am pus eu cap la coada din niste informatii si studii care le-am gasit pe net.Mentionez Nu sunt specialist in pesti, nu sunt pescar si nici nu mananc pesti. S-ar putea sa interpretez gresit informatiile dar: Cum spuneam anterior temperatura ridicata scade oxigenul dizolvat in apa, aici e primul indiciu si cel mai important. Amandoi pestii(carasul si crapul) tolereaza binisor si continutul scazut de oxigen, in general crapul o face mai bine intre 15-25 de grade decat carasul, se vede din pozele branhiilor. In procesul de reproducere carasul are nevoie de oxigen extra, consuma mai mult oxigen atat metabolic cat si functional. Asta ar explica de ce acum si de ce carasul care e in perioada de inmultire nu si crapul. Pt caras a fost picatura care a umplut paharul. Faptul ca angajatii mai vazusera in aceiasi perioada fenomentul de asemenea sustine presupunerea asta. Evident cum zice cristi poate fi si o boala si cu siguranta ca moartea carasilor intr-o balta inchisa nu are cum sa le faca bine nici crapilor care sunt probabil si ei intr-o oarecare hipoxie, insa dupa ce pestele mort nu mai respira, si e extras cantitatea de oxigen din apa va reveni la nivel tolerabil. Deci Temperatura+perioada cu necesar de oxigen mai mare pt caras+numarul de pesti din balta, toate impreuna au putut duce la fenomenul acesta. Si inca odata, un kit de monitorizare al parametrilor apei le-ar fi de mare ajutor sa poata monitoriza si prognoza situatia din apa. Si doar de curiozitate, daca tii grafice pe cativa ani poti avea informatii foarte valoroase pentru balta ta. Banuiesc ca pestii aia morti sunt o pierdere pentru proprietari.
Postat 23 Iunie 2021, 11:21 de nihil
Sanse reale sa fie o viroza periculoasa pt. carasi
Firesc ar fi ca angajatii sa se abtina de la explicatii pana dupa o analiza a apei si a pestilor morti. Faptul ca doar carasii adulti sunt vulnerabili, nu si crapii sau caraseii mici, ar indica o viroza. Supra-popularile sau popularile artificiale pot fi o sursa importanta de transmitere a virozelor piscicole
Postat 23 Iunie 2021, 06:15 de cristi_h
ok
cred ca a 2-a explicatie e cea corecta, am mai vazut asa ceva si e intr-adevar un efect in unele balti. Nu e intru totul legat de incalzirea vremii, dar temperatura ridicata face ca cantitatea de oxigen solubil sa scada simtitor - in anumite balti din configuratia lor se intampla fenomene din astea. De obicei in acumularila care au izvoare dedesupt si nu sunt alimentate din ape curgatoare(dar si acelea pot suferi de aceiasi problema) care aduc apa gata oxigenata. e un fenomen neplacut si trecator. Ce am vazut ca se face in cazul acesta, se pompeaza apa din lac cu pompe mari ca sa se 'sifoneze'(adica jeturi de apa prin aer). Apoi se lucreaza la infrastructura lacului(flora subacvatica) sa asiguri cat mai multe surse de oxigenare daca exista pericolul asta. Un kit de testare a oxigenului dizolvat nu e scump, ar fi putut avea asa ceva daca tin la sanatatea pestilor din lacul lor, ar fi stiut exact ce se intampla si ar fi adus rapid motopompe sa oxigeneze apa. Pestii se refac dar oamenii nu apreciaza balti puturoase si cu mortaciuni.
Postat 22 Iunie 2021, 19:28 de nihil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON