URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Ianuarie 2015, 13:47

Perspectivele juridice ale anului 2015

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La fel ca în fiecare an, încep prin a ura tuturor cititorilor tradiţionalul "La mulţi ani" şi "un 2015 mai bun ca 2014".

Dacă anul 2014 a marcat intrarea în vigoare a 3 coduri: Codul penal, Codul de procedură penală şi Codul Insolvenţei, în anul 2015 nu se preconizează schimbări legislative majore.

Totuşi, datorită numeroaselor decizii de neconstituţionalitate ale unor texte din codul penal şi codul de procedură penală, cel mai probabil, în primele luni ale anului 2015 vom asista la o modificare a celor două acte normative. Această modificare ar trebui să vizeze şi alte texte, dar care, cel puţin deocamdată, nu au fost declarate neconstituţionale.

Primele luni ale anului 2015 ar trebui să aducă şi republicarea Noului cod de procedură civilă cu o nouă numerotare a articolelor. Obligaţia republicării a fost prevăzută în Legea nr. 138/2014 prin care s-au operat modificări ale procedurii civile, dar nu a fost pusă în practică până în acest moment.

Anul 2015 va aduce probabil şi primele decizii pronunţate în recurs în interesul legii cu privire la aplicarea noilor coduri, dar şi noi decizii pronunţate în hotărâri preliminare ale Instanţei Supreme cu privire la problemele dificile de aplicare a codurilor sesizate de instanţele ce judecă, în concret diverse litigii.

Mai mult ca sigur, Curtea Constituţională va continua să verifice compatibilitatea prevederilor noilor coduri cu cele ale Constituţiei interpretate prin prisma tratatelor internaţionale la care România este parte.

Din păcate, în acest moment nu se mai vorbeşte deloc de elaborarea unui nou cod rutier. De asemenea, nici domeniul contravenţional general nu este vizat de elaborarea unor acte normative moderne, România având una dintre cele mai învechite legislaţii în acest domeniu - Ordonanţa 2/2001 nefiind decât o copie cosmetizată a vechii Legi nr. 32/1968.

Nu în ultimul rând, sistemul judiciar trebuie să se pregătească pentru intrarea în vigoare la 1 inauarie 2016 a ultimelor dispoziţii ale Noului cod de procedură civilă care vor impune cercetarea proceselor în cameră de consiuliu şi nu în şedinţă publică cum se întâmplă în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
La curtea cu DOL-uri multe...
Poate da Domnul si in 2015 invata si judecatorii de la T.B. si C.A.O. ce este dol-ul, respectiv dol-ul prin reticenta! O spun pentru a cincizecea oara ca nici C.M., nici I.D.T. NU STIU(sau mai degraba s-au prefacut ca nu stiu!). Iarasi inchei cu fraza traditionala: da, cunosc, judecatorii sunt liberi, inamovibili, se supun numai legii(hait!)si judeca in conformitate cu propriile convingeri!
Postat 11 Ianuarie 2015, 21:09 de TDS
aici ai dreptate!
WinDos, ai dreptate!
Postat 11 Ianuarie 2015, 20:20 de ADINA
In 2015 si inca vreo 10 ani ...
... ca tocmai am aflat de la Alinutza (Bica), ca ar trebui modificate toate pentru ca asa au fost gandite incat sa poata scapa prietenii de probleme si sa intre numai dusmanii la bulau ...
Postat 11 Ianuarie 2015, 18:25 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON