URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2020, 11:00

Persoanele nevoiașe din Bihor își pot ridica pachetele cu alimente și produse de igienă (FOTO)

Persoanele nevoiașe din Bihor își pot ridica pachetele cu alimente și produse de igienă (FOTO) (Sursa foto: Prefectura Bihor)

Persoanele defavorizate din Bihor își pot ridica, începând de marți, pachetele cu alimente și produsele de igienă, distribuite de Prefectura Bihor.

Acestea pot fi luate de beneficiari până pe 14 august de la centrele de distribuție din județ. Atenție, însă, pachetele sunt voluminoase! „Conform planificării, pentru a evita drumurile suplimentare, ambele pachete vor putea fi ridicate simultan de către beneficiari”, se arată într-un comunicat de presă transmis de prefectură. 

Cele 30.097 de pachete cu alimente conțin faină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, de vită și pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal și dietetic. Un pachet cântărește 25,36 de kilograme.

Pachetele cu produse de igienă conțin periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun lichid, șampon pentru copii, șampon pentru adulți și detergent de rufe. Și acestea sunt în număr de 30.097.

Potrivit unui alt comunicat transmis de Direcția de Asistență Socială Oradea, orădenii care beneficiază de pachete le pot ridica între orele 8 și 16 de la fosta spălătorie a ștrandului Ioșia, de pe strada Alexandru Cazaban nr. 60. Aceștia trebuie să intre pe rând în depozit, purtarea măștii fiind obligatorie. 

De precizat că beneficiarii acestor tipuri de pachete sunt persoane defavorizate din județul Bihor, care au fost cuprinse în listele nominale alcătuite de primăriile din județ și validate de către Instituția Prefectului. Pentru a intra în posesia produselor, aceștia trebuie să se prezinte personal la centrele de distribuție cu actul de identitate valabil.  

POAD este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național, reamintește comunicatul Prefecturii.

Potrivit OUG nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD, beneficiarii programului sunt:

a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare; 

b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) persoanele / familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020 și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON