În data de 29 iunie 2020 s-a publicat în Monitorul Oficial o decizie a Curţii Constituţionale pronunţată încă din 5 decembrie 2019, decizie prin care s-a stabilit că dispoziţia legală care impunea plata spitalizării de către persoane care au suferit accidentări ca urmare a propriei lor greşeli este neconstituţională.
Ca atare, începând cu data de 29 iunie a.c. persoanele autoaccidentate nu mai trebuie să plătească spitalizarea, decizia Curţii aplicându-se şi în procesele care nu au fost finalizate până la această dată.
În concret, prin Decizia nr. 818, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a stabilit că sintagma "precum şi daune sănătăţii propriei persoane" din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este neconstituţională.
Pentru a ajunge la această soluţie, Curtea Constituţională a arătat că persoanele asigurate potrivit Legii nr. 95/2006, care au obligaţia să plătească sumele ce constituie contribuţia la asigurările sociale de sănătate, trebuie să beneficieze, în contraprestaţie, de protejarea faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident.
Ca atare, nu există nicio justificare pentru a obliga persoana care suferă un accident din propria neatenţie să plătească spitalizarea, atât timp cât persoana respectivă contribuie lună de lună la sistemul de asigurări de sănătate.
Practic, acest lucru este chiar esenţa unui sistem de asigurare, respectiv plata unei indemnizaţii în caz de producere a unui risc asigurat, risc care, în sistemul asigurărilor de sănătate, reprezintă o atingere adusă sănătăţii persoanei respective ce implică asistenţă medicală, iar statul are obligaţia de a asigura protecţia sănătăţii cetăţenilor săi.
De asemenea, Curtea mai observă că dreptul la ocrotirea sănătăţii nu este reglementat în mod expres în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, însă prin jurisprudenţa sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a inclus acest drept în sfera de protecţie a Convenţiei prin intermediul garantării dreptului la viaţă prevăzut de art. 2 din Convenţie.
În concluzie, ca efect al acestei decizii, orice cetăţean român are dreptul la spitalizare gratuită dacă îşi plăteşte contribuţiile la sistemul de asigurări de sănătate, indiferent de cauza care a generat spitalizarea.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.