URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2020, 12:52

Persoanele autoaccidentate nu mai plătesc spitalizarea. Decizie CCR

Persoanele autoaccidentate nu mai plătesc spitalizarea. Decizie CCR foto: arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 29 iunie 2020 s-a publicat în Monitorul Oficial o decizie a Curţii Constituţionale pronunţată încă din 5 decembrie 2019, decizie prin care s-a stabilit că dispoziţia legală care impunea plata spitalizării de către persoane care au suferit accidentări ca urmare a propriei lor greşeli este neconstituţională.

Ca atare, începând cu data de 29 iunie a.c. persoanele autoaccidentate nu mai trebuie să plătească spitalizarea, decizia Curţii aplicându-se şi în procesele care nu au fost finalizate până la această dată.

În concret, prin Decizia nr. 818, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a stabilit că sintagma "precum şi daune sănătăţii propriei persoane" din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este neconstituţională.

Pentru a ajunge la această soluţie, Curtea Constituţională a arătat că persoanele asigurate potrivit Legii nr. 95/2006, care au obligaţia să plătească sumele ce constituie contribuţia la asigurările sociale de sănătate, trebuie să beneficieze, în contraprestaţie, de protejarea faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident.

Ca atare, nu există nicio justificare pentru a obliga persoana care suferă un accident din propria neatenţie să plătească spitalizarea, atât timp cât persoana respectivă contribuie lună de lună la sistemul de asigurări de sănătate.

Practic, acest lucru este chiar esenţa unui sistem de asigurare, respectiv plata unei indemnizaţii în caz de producere a unui risc asigurat, risc care, în sistemul asigurărilor de sănătate, reprezintă o atingere adusă sănătăţii persoanei respective ce implică asistenţă medicală, iar statul are obligaţia de a asigura protecţia sănătăţii cetăţenilor săi.

De asemenea, Curtea mai observă că dreptul la ocrotirea sănătăţii nu este reglementat în mod expres în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, însă prin jurisprudenţa sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a inclus acest drept în sfera de protecţie a Convenţiei prin intermediul garantării dreptului la viaţă prevăzut de art. 2 din Convenţie.

În concluzie, ca efect al acestei decizii, orice cetăţean român are dreptul la spitalizare gratuită dacă îşi plăteşte contribuţiile la sistemul de asigurări de sănătate, indiferent de cauza care a generat spitalizarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așadar, actele sinucigașe care nu reușesc ...
... se plătesc din contribuțiile la CASS ale "neamului" !?!
Postat 11 Iulie 2020, 08:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON