URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 15 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
10 Iulie 2020, 12:52

Persoanele autoaccidentate nu mai plătesc spitalizarea. Decizie CCR

Persoanele autoaccidentate nu mai plătesc spitalizarea. Decizie CCR foto: arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 29 iunie 2020 s-a publicat în Monitorul Oficial o decizie a Curţii Constituţionale pronunţată încă din 5 decembrie 2019, decizie prin care s-a stabilit că dispoziţia legală care impunea plata spitalizării de către persoane care au suferit accidentări ca urmare a propriei lor greşeli este neconstituţională.

Ca atare, începând cu data de 29 iunie a.c. persoanele autoaccidentate nu mai trebuie să plătească spitalizarea, decizia Curţii aplicându-se şi în procesele care nu au fost finalizate până la această dată.

În concret, prin Decizia nr. 818, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a stabilit că sintagma "precum şi daune sănătăţii propriei persoane" din cuprinsul art. 320 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este neconstituţională.

Pentru a ajunge la această soluţie, Curtea Constituţională a arătat că persoanele asigurate potrivit Legii nr. 95/2006, care au obligaţia să plătească sumele ce constituie contribuţia la asigurările sociale de sănătate, trebuie să beneficieze, în contraprestaţie, de protejarea faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident.

Ca atare, nu există nicio justificare pentru a obliga persoana care suferă un accident din propria neatenţie să plătească spitalizarea, atât timp cât persoana respectivă contribuie lună de lună la sistemul de asigurări de sănătate.

Practic, acest lucru este chiar esenţa unui sistem de asigurare, respectiv plata unei indemnizaţii în caz de producere a unui risc asigurat, risc care, în sistemul asigurărilor de sănătate, reprezintă o atingere adusă sănătăţii persoanei respective ce implică asistenţă medicală, iar statul are obligaţia de a asigura protecţia sănătăţii cetăţenilor săi.

De asemenea, Curtea mai observă că dreptul la ocrotirea sănătăţii nu este reglementat în mod expres în Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, însă prin jurisprudenţa sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a inclus acest drept în sfera de protecţie a Convenţiei prin intermediul garantării dreptului la viaţă prevăzut de art. 2 din Convenţie.

În concluzie, ca efect al acestei decizii, orice cetăţean român are dreptul la spitalizare gratuită dacă îşi plăteşte contribuţiile la sistemul de asigurări de sănătate, indiferent de cauza care a generat spitalizarea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Așadar, actele sinucigașe care nu reușesc ...
... se plătesc din contribuțiile la CASS ale "neamului" !?!
Postat 11 Iulie 2020, 08:50 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0836 RON
  • 1 EUR = 4.8344 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON